AKP’li Belediyede 23 Nisan vurgunu!

AKP’li Belediyede 23 Nisan vurgunu!
29 Eylül 2013 11:28

Danıştay 1. Dairesi, AKP’li Pendik Belediyesi’nin 2010 yılında düzenlediği “23 Nisan Uluslararası Pendik Çocuk Festivali”yle ilgili yolsuzluk iddiasının incelenmesine karar verdi.

 

İçişleri Bakanı, AKP’li Belediye Başkanı Kenan Şahin ve 6 belediye yöneticisi hakkında soruşturma izni vermezken; Bakan’ın bu kararı Danıştay tarafından oybirliğiyle kaldırıldı. Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını kabul eden Danıştay, “İhale şartnamesinde belirtilen işlerin bir kısmı hiç yerine getirilmediği, bir kısmı da eksik yerine getirildiği halde yapılmayan işler için ödemeler gerçekleştirerek menfaat temin etmek” eyleminin soruşturulmasınıistedi. Danıştay dosyada bulunan bilgi ve belgelerden yolsuzluk iddiasının “somut ve genel nitelikte olduğuna, ciddi bulgu ve belgelere dayandığına” hükmetti.

 

Danıştay festivalin “inşaat firmasına” ihale edilmesininin de incelenmesini istedi. Resmi belgelere göre festival ihale sözleşmesi imzalandıktan bir gün sonra başlıyor. AKP’li Pendik Belediyesi 2010 yılında 23 Nisan Çocuk Bayramı için festival düzenledi. 1 milyon liraya ihale edilen 1 haftalık festival bir inşaat firmasına ihale edildi. Festivali mercek altına alan CHP grubu festivalde hiç yapılmayan ya da eksik yapılan etkinlikleri tespit etti. Bunun üzerine CHP’li meclis üyeleri Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Suç duyurusunu dikkate alan savcılık Ekim 2010’da belediyeden ihale dosyasını istedi. Savcılığın bu talebi üzerine belediye ile ihaleyi alan firma arasında “manidar” gelişmeler yaşanmaya başladı. Savcılığın harekete geçmesinin ardından belediye yapılmayan işler için Kasım 2010’da firmadan 100 bin TL talep etti. Firma da 100 bin TL’yi Aralık 2010’da belediyeye iade etti. Ancak CHP’nin tespit ettiği rakam 100 bin TL’nin çok üstündeydi.

 

Savcılık başlattığı soruşturmakapsamında İçişleri Bakanlığı’ndan belediye başkanı ve belediye yöneticilerinin yargılanması için izin istedi. Ancak İçişleri Bakanı bu izni vermedi. Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı bu gelişme üzerine Danıştay’a itiraz etti. Ve festivalden ancak 3 yıl sonra 2013 yılında belediye başkanı ve belediye yöneticilerinin soruşturulmasının yolu açılmış oldu.

 

Danıştay 1. Dairesi, yolsuzluk iddiasıyla şikâyet edilen ancak İçişleri Bakanı’nın soruşturma izni vermediği AKP’li Pendik Belediye Başkanı Şahin ve belediye yöneticileri hakkındaki “şikâyetin işleme konulmama kararını” kaldırdı. Danıştay’ın kararında “soruşturulacak eylemler” şöyle yer aldı: “Hazer İnşaat, Temizlik, Gıda, Limited Şirketi’ne 969 bin bedelle verilen 23 Nisan Uluslararası Pendik Çocuk Festivali, Pendik Açık Hava Sinema Günleri, 12. Uluslararası Pendik Kültür ve Sanat Günleri Hizmet Alımı’ işini ihale konusuna ilişkin yeterliliği bulunmayan şirkete yaklaşık maliyetin çok altında bir bedelle vermek suretiyle ihalede usulsüzlük yapmak, yüklenici tarafından şartnamede belirtilen işlerin bir kısmı hiç yerine getirilmediği, bir kısmı da eksik yerine getirildiği halde yapılmayan işler için ödemeler gerçekleştirerek yükleniciye menfaat temin etmek…”

 

GELMEYENLERİN MASRAFLARI!

 

CHP’nin olayı savcılığa taşımasının ardından Pendik Belediye Başkanı Şahin 5 Kasım 2010 tarihinde Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne bir yazı yazıyor. Yazıda firmaya fazladan ödeme yapıldığı ve kamu zararının firmadan tanzim edilmesi gerektiği belirtiliyor. Şahin’in yazısının ekinde yapılmayan ancak parası ödenen işler şöyle belirtiliyor:

 

1. Yurtdışından gelmiş gibi gösterilen heyetin uçak biletleri.

2.  Yurtdışından gelmiş gibi gösterilen heyetin 7 gece konaklama bedelleri.

3.  Yurtdışından gelmiş gibi gösterilen heyetin rehber ücretleri.

4. Yurtdışından gelmiş gibi gösterilen heyetin öğle ve akşam yemek ücretleri.

5. Yurtdışından gelmiş gibi gösterilen heyetin İBB Florya tesislerindeki yemekleri.

 

Festivali düzenleyen inşaat firması ihaleden tam 8 ay sonra 6 Aralık 2010’de bu işleri yapmadığı için yaklaşık 100 bin TL’yi belediyeye iade ediyor.

 

İNCELEME YAPILACAK 7 İSİM

 

1- Salih Kenan Şahin: Pendik Belediye Başkanı.

2- Nurettin Beşinci: Belediye Başkan Yardımcısı.

3- Cevat Yaman: Belediye Başkan Yardımcısı.

4- Remzi Şeker: Belediye Başkan Yardımcısı.

5- Nuri Sincanlı: Kültür ve Sosyal İşler Müdürü.

6- Alim Erdemir: Kültür ve Sosyal İşler Bölüm Sorumlusu.

7- Adnan Gülsunay: Kültür ve Sosyal İşler Birim Sorumlusu.

 

İHALE SÖZLEŞMESİNDEN 1 GÜN SONRA FESTİVAL BAŞLADI

 

Danıştay’ın kararının ardından görüştüğümüz Pendik Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı meclis tutanaklarına da yansıyan yolsuzluk iddiasını şöyle özetledi. “Söz konusu işin ilk ihalesi 15.02.2010 tarihinde yapılmış ve ihaleyi alamayan PENTAŞ AŞ (Pendik Belediyesi İştiraki) tarafından Kamu İhale Kurumu’na itiraz edilmiş ve ihale iptal edilmiştir. İlk ihalenin yapılmasından 2 ay sonra açık ihale sadece ihaleyi düzenleyenlerin istediklerinin davet edildiği davet usulü ile tekrar yapılmış ve ihaleyi organizasyon işleriyle hiçbir ilgisi olmayan Hazer İnşaat firması kazanmıştır. Bu firmanın tek özelliği firmanın büyük ortağı olan Osman Danış’ın Pendik Belediyesi’nin eski Belediye Başkan Danışmanı ve AKP Adıyaman milletvekili adayı olmasıdır. Ayrıca bu ihale, bahse konu kişinin Hazer İnşaat Şirketi’ne ortak olmasından 45 gün sonra düzenleniyor ve ihalede iş Hazer İnşaat firmasına veriliyor. İhale sözleşme tarihi: 16 Nisan 2010’dur. İhaleye göre ilk kalem iş olan açıkhava stadyum konserinin yapılış tarihi 17 Nisan 2010’dur. İhaleye 23 Nisan Uluslararası Pendik Çocuk Festivali’nin yapılış tarihi ise 17-24 Nisan 2010’dur. İhale tarihinden sadece bir gün sonra başlayan festival hazırlıklarını firma nasıl yapmıştır?”

 

 

Cumhuriyet