Türkiye ekonomisini nasıl görüyorum…

Türkiye ekonomisini nasıl görüyorum…
11 Temmuz 2012 14:30

Baktığımız iki temel göstergenin ikisi de kötü. Milli gelir istikrarlı bir şekilde büyümüyor. Halen 2008 de ürettiğimiz değere ulaşmadık.Bunun yanında işsizlik da cumhuriyet tarihinin rekorları kırılıyor. İş bulma beklentisi kalmayanlar ile 6 milyon işsiz var. Yoksul sayısı 13 milyon. Nüfusuna göre üretilen gelir yetmiyor. Milli gelir seviyesi toplum refahını artırmıyor. Recep Bey Avrupa da bir numarayız demiş. Bakıyoruz kişi başına gelir 2009 yılında 8500 dolar, 2008 yılında 14 bin dolar. Avrupa da 30 bin dolar ve üstü. (2008 yılı rakamlarına göre: Avusturya 38 bin dolar, Belçika 35 bin dolar, Danimarka 37 bin dolar, Finlandiya 36 bin dolar, Fransa 33 bin dolar, Almanya 35 bin dolar, Yunanistan 39 bin dolar, İrlanda 41 bin dolar, Lüksemburg 85 bin dolar, Norveç 59 bin dolar AB ye yeni giren ülkelerin bile bizden daha iyi kişi başına gelirleri. Çek cumhuriyeti 25 bin dolar (2008 yılı), Macaristan 20 bin dolar, Polonya 17 bin dolar, Slovak cumhuriyeti 22 bin dolar, Slovenya 29 bin dolar. Şimdi herhalde fakirlikte, geri kalmışlıkta bir numarayız. Gelir dağılımında çarpıklık devam ediyor. Kalkınma göstergelerinin çoğunda içler acısı durumdayız. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)'nın 2010 yılında yayınladığı rapora göre, Türkiye İnsani Gelişme Endeksinde 169 ülke arasında 83. sıradadır. Bu sıra bize büyüdüğümüzü ama gelişmediğimizi göstermektedir.
 
 
 
Cari açık zaten her dönem ciddi problem. İthalata dayalı, sıcak paraya dayalı büyümenin olumsuz sonuçları. Cari işlemler açığının geldiği bu yüksek boyut her an bir kriz ile karşı karşıya kalabileceğimizi gösteriyor. 2010 yılı için de cumhuriyet tarihinin cari açık rekoru kırıldı. Cari açık 48,5 milyar dolara ulaştı. Bu bize üretmeden tükettiğimizi gösteriyor. Bu cari açık la istikrarlı büyümek ve akabinde kalkınmak mümkün değildir. Cari açığın milli gelire oranı %6'yı geçtiği zaman ülke ekonomisi krizde demektir. Cari açığın geldiği bu kriz göstergesi düzeyi yüzünden, derecelendirme kuruluşları ülkemizin notunu yükseltmiyor. Halen yatırım yapılabilir ülke konumunda gösterilmiyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik-politik  sorunlar istihdam yaratacak yabancı yatırımcının da gözünü korkutuyor. Ancak AKP halen yarattığı suni gündem ile bu sorunları unutturmaya çalışıyor. Olan gelir düzeyi düşük halkımıza oluyor.
 
CHP Alevi-Kürt partisi oldu söylemi tamamen yanlıştır  
 
CHP herkesin partisidir. Kimlik üzerinden siyaset yapmıyoruz. Ancak politik olarak görmezden gelinen, sorun olduğu bile kabul edilmeyen bir alanda neden konuşulmasın. Siyaseti neden yapıyoruz. Toplumun her kesiminin sorununun çözümü için siyaset yapıyoruz. O zaman toplumun parçalarını oluşturan kesimler arasında neden ayrım yapalım. CHP ye bazı kılıflar giydirilmek isteniyor. CHP nin siyaset alanını daraltabilmek için belirli kesimlerin partisi izlenimi yaratılıyor. Siyaset alanını kısıtlayan her türlü zorunlu giydirilen kılıflara karşıyım.
 
Neden siyaset yapmalıyız  
 
Siyaset benim için bir gönül işi, çıkar işi değil. Cesaret ile söylenmesi gereken sözler ve yapılması gereken ülkemizin bugününü ve yarınını ilgilendiren işler için siyaset yapıyorum. Daha refah içerisinde, daha eşit ve daha özgür bir toplumun oluşturulmasında sorumluluktan kaçmamak için siyaset yapıyorum. Bu amaçla el ele toplumun farklı kesimlerinden insanlar ile çalışıyorum. Her kesimden insanımızın sorununu dile getirebilmesi ve çözümünü elde edebilmesi için çalışıyorum.
 
CHP yoksulluğu bitirmeyi hedefliyor. AKP yoksulluğu sürdürüp, oy deposu olarak hep elimde kalsın istiyor. Aile sigortası yoksulluğu bitirmek için önemli bir proje. 3 milyon 250 bin yoksul aileyi ilgilendiriyor. Aile bireylerinden kadının hesabına her ay en az 600 TL yatırılacak. Bu uygulama evde kadının konumunu da güçlendirecek. Yardım sürekli olacak. Kimse muhtaç konumunda olmayacak. Verilen gelir desteği ile evin geçimi için ne gerekiyorsa, dilediği gibi aile bireyleri harcama yapabilecek. Biz seçimleri özgür bireyler olmasını istiyoruz. Hesaplamalar konusunda uzman arkadaşlar tarafından yapıldı. Bu konuda kimsenin aklına hiçbir şüphe düşmesin. Ailenin geliri 600 TL nin altında ise tamamlanacak. En az 600 TL olmasını istiyoruz. Ailedeki çocuk, sakat ve yaşlı sayısına bağlı olarak yardım 1.250 TL ye kadar çıkarılabilecek.


Yazarın Son Yazıları:
Herkes için eşit fırsatlar sunan Anayasa Mümkün mü ? Batsın bu dunya.
Bu kan durmalı; Çözüm önerim
CHP yenileştirmeci olmalıdır