‘Hesabınıza tarımsal destekleme ödemesi aktarılmıştır’ mesajı geldi ama…

‘Hesabınıza tarımsal destekleme ödemesi aktarılmıştır’ mesajı geldi ama…
5 Nisan 2024 09:52

Yerel seçimlere 2 gün kala milyonlarca çiftçiye, “Hesabınıza tarımsal destekleme ödemesi aktarılmıştır” mesajı atıldı. Seçime sevinçli giren çiftçi oyunu seçim bitince anlayabildi.

 

 

İktidar milyonlarca çiftçiyi de seçim öncesi sevindirip daha sonra hüsrana uğrattı. Seçime iki gün kala milyonlarca çiftçiye tarımsal destek ödemelerinin hesaplarına yattığı yönünde mesaj atıldı. Paraya sıkışan çiftçi sandığa sevinçle gidip oyunu kullandı. Ancak 1 Nisan Pazartesi günü bankaya koşan çiftçi büyük bir şokla karşılaştı. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre yattı denilen paraların, geçen yıldan kalan otomatik bir hesap kapatma işlemi olduğu, yeni destek parası yatırılmadığı ortaya çıktı. İktidarın nimetlerini kullanıp kamu kaynaklarıyla seçmen kazanma oyunlarına tarımsal desteklemeler de eklendi.

 

 

TAHMİNLER BOŞA ÇIKTI

 

 

Milyonlarca çiftçi buğday ve arpada ödenmeyen prim desteklerinin; ayçiçek, mısır ve zeytin başta olmak üzere yağlı tohum üreten çiftçiler de gübre ve mazot desteğinin seçimlerin öncesinde ödeneceği umuduyla beklerken telefonların mesaj kutularına müjdeli haber düştü. 29 Mart 2024’te destek ödemelerinin yapıldığı kamu bankasından çiftçilere, “Sayın, … ek nolu hesabınıza … TL tutarında tarımsal destekleme ödemesi aktarılmıştır” mesajı atıldı. Mesajda ödemenin hangi ürün ve destekler için yapıldığı yönünde açıklayıcı bilgi yer almadığı için, SMS’i okuyan üretici, gecikmiş prim ödemelerinin yapıldığını, ayçiçek üreticileri 2023’ten beri ödenmeyen gübre ve mazot desteklerinin ödendiğini, alacağı olmayan çiftçiler ise 2024 desteklerinin seçim öncesi erken ödendiğini düşündü. Tahminler boş çıktı, hesapta para bulunamadı.

 

Otomatik kredi kapatma
Seçimden sonra bankaya giden çiftçiler, seçim öncesi hesaplarına gelen paraların hesaptan geri gittiğini görünce büyük şok yaşadı. Binlerce çiftçiye açıklama yapmak zorunda kalan banka şube yetkilileri, Aralık 2023’te hububatın mazot ve gübre desteği ödemelerinin kredili hesaptan ödendiğini, mesajda gelen paraların, kredi hesabının otomatik olarak kapatılmasında kullanıldığını söyledi. Aslında Hazine ile kamu bankası arasındaki rutin hesap işleminin seçim öncesi çiftçilere para gelmiş gibi yansıtıldığı ifade edildi.