Seçimi kaybettiler, kasayı boşaltarak gittiler

Seçimi kaybettiler, kasayı boşaltarak gittiler
6 Nisan 2024 10:05

31 Mart’ta sandığa gömülen iktidar partilerine mensup başkanlar farklı bir arayışa girdi. Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre kimi yandaşlarına ihale dağıtma ya da ödeme yapma telaşına kapıldı. Kimi belediyeyi bankamatik personelle doldurdu. İşte son 4 günde yaşanan skandallar:

 

 

610 MİLYON LİRALIK ÖDEME: MHP’nin tek büyükşehir Belediyesi olan Manisa’yı kaybeden Cengiz Ergün pazartesi günü yüklü miktarda para ödemek için hareket geçti. Belediye şirketi MASKİ’den 130 Milyon TL, Manisa Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ise 480 Milyon TL ödeme yapmak istedi. Ancak Ergün, talimatını yerine getirecek bürokrat bulamadı. Başkanlığı kazanan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek de suç duyurusunda bulundu.

 

 

62 MİLYONLUK İHALE: Başkanlığını Şadi Yazıcı’nın yürüttüğü AKP’li Tuzla Belediyesi CHP’ye geçmeden önce 62 milyonluk ihale verdi. 15 Mart’ta ‘2024 yılı park yapımı, park revizyonu, saha yapımı ve revizyonu işleri, fidanlık muhtelif malzeme alımı’ adıyla çıkılan ihalenin sözleşmesi 2 Nisan’da imzalandı.

 

4 MİLYONA BARDAK: İstanbul Üsküdar Belediyesi de AKP’den CHP’ye geçti. AKP’li Başkan Hilmi Türkmen üzerinden “İyi ki Üsküdar var” yazan 84 bin kupa için ihale yaptı ve 2 Nisan’da 4 milyonluk ihale imzalandı. İhaleyi Sembol Amblem A.Ş aldı, şirket daha önce de Belediyeden porselen kupa ihalesi kazanmıştı.

 

 

ELEKTRİKLİ ARAÇ: Başkanlığını AKP’li Şeyma Döğücü’nün yaptığı Sancaktepe Belediyesi 1 milyon 755 bin liraya elektrikli hizmet aracı, Eyüpsultan Belediyesi ise seçimden önce 1 milyon 490 bin liralık kitap alım ihalesi yaptı. Çekmeköy Belediyesi de 30 milyon tutarında ‘hizmet binalarının bakım ve onarım işi’ ihalesi verdi.

 

 

MUTFAĞI BOŞALTTILAR: CHP’ye geçmeden önce, AKP’li Haydar Ali Yıldız’ın başkanı olduğu Beyoğlu Belediyesi’nde ise farklı bir görüntü yaşandı. Belediyenin Mutfak Sanatları Akademisi eğitimleri için Kasımpaşa’da bulunan ek hizmet binasındaki endüstriyel mutfak malzemeleri ‘sözleşme süresinin bitmesi’ bahanesiyle Belediye binasından götürüldü. Mutfak gereçlerinin götürüldüğü video görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı ve büyük tepki gördü.

 

 

150 KİŞİ İŞE ALINDI: CHP’ye geçen Bilecik Belediyesi’nde ise ‘işçi alımı’ skandalı yaşandı. Belediye Başkanı seçilen Melek Mızrak Subaşı, seçime 75 gün kala 150 kişinin Belediye’de işe başlatıldığını açıkladı. Subaşı, “Seçime bir gün kala bile işçi alımı yapılmış” açıklamasını yaptı.

 

 

30 MİLYON AKTARDI: Şırnak’ın Cizre İlçesi kayyumu Nazlı Demir, Belediye DEM’e geçince Belediye kasasından 30 milyon 41 TL harcama yaptı. Yeni başkana mazbatası ‘hazır değil’ denilerek 1 saat geç verildi, bu sırada kasadan para aktarıldığı anlaşıldı.