2 ABD Başkanının Güvenlik Danışmanı: Pkk'yla görüşmelerin kalıcı barış getireceğini umuyorum

2 ABD Başkanının Güvenlik Danışmanı: Pkk'yla görüşmelerin kalıcı barış getireceğini umuyorum
29 Ocak 2013 15:18

ABD’de Cumhuriyetçi başkanlar Gerald Ford ile George H. W. Bush’un ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Brent Scowcroft, Türkiye’de PKK ile yapılan görüşmelerin kalıcı barış getireceğini umduğunu söyledi.

 

 

 

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun sorularını yanıtlayan Scowcroft, Başkan Obama’nın yeni dönemde, Senatör John Kerry’yi dışişleri bakanlığına, Cumhuriyetçi Partili eski Senatör Chuck Hagel’ı da savunma bakanlığına aday gösterdiğini anlatırken iki ismin de güçlü bir ekip oluşturacakları ve Türkiye’nin de çıkarlarına çok iyi hizmet edeceklerini söyledi.

Geçmişte Türk-Amerikan Konseyi yönetim kurulu başkanlığı yapan Brent Scowcroft, Türkiye’de son dönemde Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin kalıcı barışa ön ayak olmasını umut ettiğini söyledi. Amerikalı uzman, “Bu öncelikle ulusal bir sorun. Amerika da elinden geldiğince işbirliği yapma ve komşu Irak’ı ikna konusunda bu sürece güçlü destek vermeye çalışacaktır. İşbirliği bu sorunun çözümünde çok önemli” diye konuştu.

Türkiye’nin son dönemde demokratik haklar, basın ve ifade özgürlüğü gibi alanlarda gerekli adamları atmadığı yolundaki eleştiriler hatırlatılırken Brent Scowcroft, bu dönemi ‘Evrim sürecinden geçme’ olarak değerlendirerek şöyle dedi:

“Türkiye uzun süre Osmanlı İmparatorluğu kimliğinden çıkmaya çalıştı. Atatürk Türkiye’yi modern, laik benliğine taşıdı. Bu süreç tamamlandı, şimdiyse Türkiye artık ihtiyacı olan yöne doğru evrim geçiriyor. Ben bu süreçten umutluyum. Türkiye laik ve Müslüman kimliği içinde kendi yolunu bulacak. Avrupa ve Ortadoğu arasında çok olağandışı bir konumda bulunuyor. Amerika en güçlü müttefiklerinden biri. Bence her şey yolunda gidecek.”