SGK’dan kanser hastasına tuhaf yanıt: Kaliteli malzemeye fark var

SGK’dan kanser hastasına tuhaf yanıt: Kaliteli malzemeye fark var
16 Mart 2018 11:01

Necip Yurdakul, kanser ameliyatı sonrası ömür boyu kullanmak zorunda kaldığı tıbbi malzemeler için 2008’den bu yana iki ayda bir ödediği 474 TL’lik farkın iadesi için SGK’ye başvurdu. Yurdakul’a SGK’den tuhaf bir yanıt geldi. SGK, yasal olarak Yurdakul’un fark ödememesi gerektiğini fakat kullandığı malzemedeki “kalite farkı” gerekçesi ile fazla ödeme çıktığını bu nedenle de iadenin söz konusu olamayacağını bildirdi.

 

 

Burcu Cansu / Birgün

 
“Kanser olup, uzun bir mücadele sonrasında kanseri yeniyorsunuz. Türkiye’de uygulanan sağlık politikaları ise sizi öldürmek için elinden geleni yapıyor” diyerek tepki gösteren Yurdakul, BirGün’e konuştu.

 

 

Yıllık 2 bin 844 TL fark

 

 

1999 yılında açık kalın bağırsak ameliyatı olduğunu ve ardından edebiyat öğretmenliğinden malulen emekliye ayrıldığını anlatan Yurdakul, şöyle konuştu:

 

 

“Ameliyat sonrasında kemoterapi ile geçen zorlu bir süreç yaşadım. Ömür boyu kullanmam gereken tıbbi aparatlar için Sağlık Kurulu Raporu çıkarttım. İki ayda bir reçete yazdırarak, kolostomi adaptörü ve kolostomi torbası alıyorum. Açık ameliyat olduğum için bunlar olmadan yaşamam imkansız. Bunlar için SGK’nin çıkardığı fatura 851 TL’dir. İki ayda bir eczaneden aldığım bu tıbbi aparatlar için fark ücreti olarak 474 TL ödüyorum. Bu tutar yıllık 2 bin 844 TL ediyor. Malulen emekli olduğum için emekli maaşım düşük. Bakmakla yükümlü olduğum eşim ve işsiz bir kızım var. Hayat pahalılığı malum, iki ayda bir 474 TL ödeme yapmakta zorlanıyorum. Bu koşullar altında geçinemiyorum.”

Bu aparatlar için 2008 yılından itibaren fark ödemeye başladığına dikkati çeken Yurdakul, “1999 yılından 2008 yılına kadar fark ödemiyordum. İlk önce 15 TL, 30 TL, 50 TL fark derken bugün ödediğim fark 474 TL’ye kadar çıktı. SGK’nın bu soruna bir çözüm bulması için başvuru yaptım. Gelen yanıt ise akıl dışı” dedi

 

 

Kanunsuz ama kaliteli

 

 

SGK’den bugüne kadar ödediği farkları talep ettiğini söyleyen Yurdakul, SGK’den gelen yanıtın, “İlgili medikal firma tarafından katkı payı altında tarafınızdan ücret alındığı belirtilmiştir. Kullandığınız malzemeler 5510 sayılı kanunun ‘katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler’ kapsamında yer aldığından söz konusu malzemelerden katılım payı alınmamaktadır. Merkezimizce yapılan kontrolde ödediğiniz tutarın tıbbi malzemeler arasındaki firma/kalite farkından kaynaklanmaktadır, bu nedenle de tarafınıza iadesi mümkün değildir” şeklinde olduğunu bildirdi.

Kullandığı aparatların yıllardır aynı olduğunu, kendisinin firma seçmediğini, bu aparatları raporu doğrultusunda aldığını belirten Yurdakul, “Bana çözüm olmadığı yanıtı verildi. Ben geçinemiyorum. Bu farkı ödemek istemiyorum” dedi.