Sahipsiz tarih bu halde

Sahipsiz tarih bu halde
24 Şubat 2018 11:38

Bir de tarihi eserlere vatandaşlar tarafından verilen zararlar var… Yüzlerce yıldır ayakta olan yapıların duvarları ziyaret edenler tarafından karalanıyor, boyanıyor.

 

 

 

Türkiye’de tarihi eserleri koruma konusu hep tartışmalı oldu.

 

Kimi zaman uygulanan restorasyonlar, eserlerin orjinal halini yansıtmadığı eleştirileri yükseldi, kimi zaman da eserlerin kullanım amaçları…

 

Ancak bir de tarihi eserlere vatandaşlar tarafından verilen zararlar var… Yüzlerce yıldır ayakta olan yapıların duvarları ziyaret edenler tarafından karalanıyor, boyanıyor.

 

O karalamalardan nasibini alan eserlerden birisi de Mimar Sinan tarafından yapılan Siyavuş Paşa Kasrı. Kasrın duvarları yazılardan, karalamalardan görünmeyecek halde…

 

DWuTZrPXUAAE6bW

 

TEPKİ GÖSTERDİ

 

Kasrın fotoğraflarını paylaşan tarihçi Mehmet Dilbaz, sosyal medya hesabından “Yazmayı çok seven gençlerimiz, onlar duvarlarını rahat rahat boyasın diye Mimar Sinan tarafından inşa edilen Siyavuş Paşa Kasrı’nı ne güzel boyamışlar değil mi? Süleymaniye Camii’nde de kocaman duvarlar var, oraya da el atsa bu kardeşler!” ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.

 

meh(1)

 

MEZARLAR DA FARKSIZ

 

Ani Harebeleri’nde de durum farklı değil. Harebelerin duvarları, ziyaretçiler tarafından yazı tahtasına dönüştürülmüş.

 

DWwS7IkXcAIkRqz

DWwS9cEWAAMR-q1

 

Bir de mezarlar var… Ünlü isimlerin mezar taşları da ziyaretçilerin “yazı”larından nasibini almış durumda. Yazar Oğuz Atay’ın mezar taşının her noktası yazılarla doluydu. Daha sonra mezar taşı yeniden yapıldı.

 

DWuqZobX4AA8d7c

 

Odatv.com