Kotaya ulaşmak için MR’ı fotokopi makinesine çevirmişler

Kotaya ulaşmak için MR’ı fotokopi makinesine çevirmişler
17 Kasım 2017 10:10

Devlet hastaneleri MR, BT, mamografi çekimi için kullanılan cihazlar değerleri çok yüksek olduğu için ihale ile taşeron firmalardan kiralanıyor. Hastaneler, konulan tetkik sayısı kotasına ulaşmak için baş ağrısına bile MR yazılıyor. Son verilere göre 836 MR cihazıyla 11 milyon çekim yapılmış.

 

 

Türkiye’de 2015 yılında 836 MR cihazıyla 11 milyondan fazla MR taraması yapıldı. 2011 yılında hayata geçen ‘sağlıkta dönüşüm’ projesiyle kamu ve şehir hastaneleri, birçok hizmeti taşeron firmalardan sağlamaya başladı. Şu an ‘hizmet alımı’ olarak bir hastanenin görüntüleme hizmeti için taşeron firmaya ödediği bedel 25-30 TL arasında. SGK ise MR için hastaneye 72, tomografi içinse 60 TL ödeme yapıyor.

 

 

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre MR, BT (bilgisayarlı tomografi), röntgen, anjiyofgrafi, mamogafi gibi cihazlar 1-3 milyon dolar olduğu için özellikle MR, BT ve röntgen, ihale ile taşeron firmalardan kiralanıyor. En fazla kiralanan ve tetkik hizmeti alınan cihaz ise MR. Toplam MR cihazı 836 olarak hesaplanırken, son verilere göre çekim sayısı 11 milyonu aşmış durumda.

 

 

Haberin devamı için tıklayın