İtalya ve Malta’nın liman açmadığı 450 göçmen denizde mahsur

İtalya ve Malta’nın liman açmadığı 450 göçmen denizde mahsur
15 Temmuz 2018 08:21

Libya’dan yola çıkan bir teknedeki 450 kadar göçmen, İtalya ve Malta’nın sorumluluğu birbirlerine yükleyerek liman açmayı reddetmesi nedeniyle Akdeniz’de mahsur kaldı.

 

Övgü Pınar / BBC Türkçe

 

Dün Akdeniz’de Malta ve İtalya yakınlarına ulaşan balıkçı teknesindeki 450 göçmen, Avrupa Birliği’nin Frontex misyonuna ait bir devriye teknesi ile İtalyan Mali Polisi’ne ait bir gemiye nakledildi. Ancak bu gemilerin ne İtalya ne de Malta limanlarına yanaşarak göçmenleri karaya indirmesine izin çıkmadı. Yalnızca kadın ve çocuklardan oluşan 8 kişilik bir grubun İtalya’nın Lampedusa adasına getirilmesine izin verildi.

İtalya’da limanlardan sorumlu olan Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli, dün yaptığı açıklamada göçmenlerin Malta’nın sorumluluğu altında olduğunu iddia etti.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı 5 Yıldız Hareketi’nden olan Bakan Toninelli, “Malta hemen görevini yerine getirmeli” dedi.

İtalyan hükümetinin göç karşıtı politikalarının baş mimarı olarak görülen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini de göçmenlerin Malta’nın görev alanındaki sularda tespit edildiğini söyledi.