İngiltere’de tarihi oylama

İngiltere’de tarihi oylama
23 Haziran 2016 09:54

İngiltere halkı Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda oy vermek için bugün sandık başında. İngiltere’nin AB’deki kaderinin belirleneceği kritik referandumun sonucu merakla bekleniyor.

 

 

 

 

 

“AYRILMAK ÜLKEYE OLAN GÜVENİN KANITI OLACAK”

 

Dün son kez İngiliz halkına seslenen eski Londra Belediye Başkanı Boris Johson “AB’den ayrılma kararı almak ülkemize olan güveni gösterecek” dedi.

 

AB’den çıkışı destekleyen muhafazakar Boris Johnson, sürdürdüğü kampanyanın son gününde Londra’da İngiliz halkına seslendi. Johson, ayrılma kararının ülkeye olan güvenin bir kanıtı olacağını söyledi.

 

Yaklaşık dört aydır süren kampanyanın son gününde kararsız oyları tarafına çekmek için Başbakan David Cameron eski Başbakanlar Sir John Major ve Gordon Brown’u da yanına alarak Bristol ve Birmingham şehirlerinde son konuşmalarını yaptı. Başbakan Cameron, yaptığı konuşmada birlikte kalma kararının güvenli ve daha refah Biritanya anlamına geldiğini söyledi.

 

46 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ OY KULLANMA HAKKINDA SAHİP

 

İngiltere’de referandum sonuçları merakla beklenirken, referandumda Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık’ta yaşayan İrlanda ve İngiliz Milletler Topluluğu 18 yaş üzerindeki vatandaşlar oy kullanabilecek. Yaklaşık 70 milyon kişinin yaşadığı Birleşik Krallık’ta kayıtlı 46 milyon 499 bin 537 seçmen bulunuyor.

 

Referandum öncesi en son yapılan kamuoyu anketlerine göre AB’de kalmak isteyenlerin oranı yüzde 53 olurken ayrılmak isteyenlerin sayısı ise yüzde 46. Referanduma katılım oranının yüzde 80’i geçebileceği tahmin edilirken, sonucu kararsızların son anda vereceği kararın belirlemesi bekleniyor.

 

Referandum Türkiye saati ile 09.00-00.00 arasında yapılacak. Kesin sonucun ise Cuma sabaha karşı açıklanması bekleniyor.

 

 

Kaynak: Aynur Tattersall / Londra , (DHA)