Gliserin (Gliserol) Maddesi

Gliserin (Gliserol) Maddesi
13 Haziran 2019 14:59

Su ve alkolle karışabilen hafif tatlı ve zehirli olmayan, sıvı haldeki organik trihidroksi alkolü olarak tanımlanan gliserin; sıklıkla karşımıza çıkan bir maddedir. Asetonda çözünebilen gliserin; şeker hastalarının da sıklıkla duyduğu bir terimdir. Çünkü şeker hastaları için uygulanan şeker olarak da gliserin maddesinin kullanıldığı bilinmektedir. Yine söz konusu maddenin pek çok merhemde ve kabızlık fitili olarak da kullanıldığı bilinmektedir.

 

 

Renksiz, hafif tatlı, koyu bir kıvamı bulunan nötr bir sıvıdır. Oldukça yüksek bir kaynama noktasına sahip olması önemli özellikleri arasında yer alır. Ayrıca yağların içerisinde çözünmeyen ancak alkol ve suyla çözülebilen bir malzemedir. Bununla birlikte pek çok malzemenin çözünürlüğünde gliserin oldukça etkili bir malzemedir. Yani gliserin esasında çok iyi bir çözücü olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Gliserin Nasıl Üretilir?

Gliserin bitkisel olarak da elde edilmektedir. Bu şekilde elde edilmiş olan gliserin; yüz bakımında dahi etkili bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Suyla çözünme tekniği yani hidroliz yöntemiyle üretilmektedir. Gliserin hammaddesi 400 derecelik bir sıcaklığa kadar ısıtılır. Bu teknik sayesinde gliserol yağ asitlerinin içerisinden su yardımıyla emilir. Böylece gliserin saflaştırılmış bir şekilde üretilebilmektedir.

Kimyasal olarak C3H5(OH)3 formülüne sahip olan gliserin çok geniş kapsamlı bir kullanım özelliğine sahiptir. Bundan dolayı hemen her alanda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yemek, kişisel bakım, tıp ve eczacılıkta sıklıklar karşımıza çıkar. Yine üretim sahasının pek çok aşamasında da gliserine rastlamak mümkün olmaktadır. Bununla birlikte günümüzde pek çok bilimsel çalışmada da etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Tıp ve Eczacılıkta Gliserin Kullanımı

Özellikle nemlendirme, yumuşak dokusunun arttırılması ve yağlama işleminin yapılmasında gliserin etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Yine alerjen özelliğine sahip bağışıklık sisteminin tedavi edilmesinde; balgam söktürücülerde ve öksürük şuruplarında sıklıkla kullanılmaktadır. Yine ağız gargaralarında ve diş macunlarında da gliserin kullanılmaktadır. Traş losyonları, sabunlar ve saç bakım ürünlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Yanıklar, kesiler, ısırıklar, tahrişler ve sedef hastalığında gliserin kullanılmaktadır. Yine ayak nasırlarının giderilmesinde de gliserin malzemesinin sıklıkla tercih edildikleri bilinmektedir. Bakterileri kurutma konusunda etkili bir malzeme olması; ağız kokularının giderilmesinde de kullanılmasını mümkün kılar. Ayrıca yüz bakımında da gliserin kullanılmaktadır.

 

Yemek Endüstrisinde Gliserin Kullanımı

Yapay bir tatlandırıcı olduğu için yemek sektöründe çokça kullanılan gliserin; çözücü ve nemlendirici bir etkiye sahip olduğundan dolayı yemek endüstrisinde sıklıkla kullanılır. Likörlerde koyulaştırıcı özelliğinden yararlanılan gliserinin az yağlı yiyeceklerin dolgu malzemesi olarak da kullanıldığı bilinmektedir.

Ayrıca gliserin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir: konserve gıdalarda, süt ürünlerinde, şekerlemelerde, reçel ve işlenmiş meyvelerde gliserin kullanılmaktadır. Gliserin bitkisel ya da hayvansal orijinli olarak üretilmektedir. Ancak yiyeceklerde kullanılan gliserin hangi tür ürünlerden üretilmiş olduğu çoğunlukla belirtilmemektedir.

 

Evde Bakım Ürünü Üretiminde Gliserin Kullanımı

Cilt ve saçlarda nemlendirici özelliği bulunduğu için gliserin sıklıkla kullanılmaktadır. Pişik, döküntü, akne ilde kızarıklık sorunlarının giderilmesinde de etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Egzama rahatsızlığında da gliserinin sıklıkla tercih edildiği bilinmektedir. İlerleyen yaşlardaki cilt bozulmalarına karşı gliserin olumlu yönde etki ettiği de bilinmektedir.