Genel Merkez’in adayları zar zor seçiliyor!

Genel Merkez’in adayları zar zor seçiliyor!
10 Ocak 2018 10:45

CHP’de hafta sonu yapılan Ankara ve İzmir kongrelerinde genel merkezin gösterdiği adayların, belediye başkanlarının desteğine karşın zorlanmaları dikkat çekti

 

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 

 

CHP’nin Cumartesi ve Pazar günü, içlerinde Ankara ve İzmir’in de olduğu il kongreleriyle birlikte “kongre süreci” bir iki istisnanın dışında tamamlanırken, gözler 13 Ocak’ta yapılacak İstanbul İl Kongresi’ne çevrildi. Ankara ve İzmir Kongrelerinde, CHP Genel Merkezi’nin adayları CHP’li belediyelerin desteğine karşın seçimlerde zorlandıkları görüldü.

Cumartesi günü yapılan Ankara İl Kongresi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün yönlendirmesiyle, Çankaya ve Yeni Mahalle Belediye Başkanları, ilçe başkanları ve Ankara milletvekillerinin tamamı kongrede Adnan Keskin’i destekledi. 492 imzayla aday gösterilen Keskin, seçimlerde sadece 336 oyla seçilebildi. Buna karşılık 110 imzayla aday olan ve arkasında belediye desteği bulanmayan eski CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Ayhan Yalçınkaya oylarını 256’ya çıkardı.

 

 

KOCAOĞLU’NUN DEDİĞİ OLDU

 

 

İki adayın yarıştığı İzmir’de benzer bir durum yaşandı. CHP Genel Merkez’in ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun işaret ettiği aday Deniz Yücel seçimi 355 oyla kazanırken, Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü 239 oy aldı. Bir Genel Başkan Başdanışmanın bizzat “Kılıçdaroğlu Yücel’i destekliyor” diyerek kongre kulislerine girdiği İzmir’de, örgütten gelen Utku’nun aldığı oyun tıpkı Ankara’da olduğu gibi küçümsenemeyecek bir oy oranı olduğuna dikkat çekildi.

 

 

KONGREDE YUMRUKLAR KONUŞTU

 

 

CHP İl Kongrelerinde partinin izlediği politikalardan çok, koltuk ve delege yarışı öne çıkarken başta İzmir olmak üzerine, Kırşehir ve Kayseri’de delegeler arasında yumruklaşmalara varan kavgalar çıktı. İzmir Kongresi’nde muhalefetin adayı Utku Gümrükçü’nün konuşması sırasında, bir delegenin açtığı, ‘Kerbela Şehitlerinden Özür Dile’ pankartı yüzünden kavga çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, pankartın kaldırılması uyarısında bulundu. Bunun üzerine bazı delegeler Aksünger’in üzerine yürüdü. Çıkan kavga yüzünden kongreye bir süre ara verildi. CHP Kayseri İl Kongresi’ndeki kavga ise il yönetim listesinin “çarşaf” mı yoksa “blok”mu olacağı konusundaki oylamada anlaşılamaması üzerine çıktı. Gerginlik üzerine salona polis girdi ve kongreye bir süre ara verildi. CHP Kırşehir İl Kongresi’nde de yumruklar konuştu. Mevcut İl Başkanı Yılmaz Zengin ile ona karşı aday olan Hüseyin Çakmak taraftarları arasındaki kavgada yumruklaşmalar yaşandı. Kavganın ardından adaylıktan çekildiğini açıklayan Çakmak, kendisini destekleyen grupla birlikte salondan ayrıldı.

 

 

BAŞKAN SALONDAN ÇIKARILDI

 

 

Benzer bir gerginlikte Afyonkarahisar İl Kongresi’nde yaşandı. İl Başkanı Yalçın Görgöz, kürsüye çıkıp konuşma yaptıktan sonra tekrar söz istedi. Divan Başkanı’nın söz vermediği Görgöz kürsüye çıkarak konuşmasını sürdürdü. Buna tepki gösteren bir partilinin kürsüye çıktığı ve arakasından yaklaştığı Görgöz’ün boğazına sarıldığı görüldü. Bu kavga diğer partilerin de katılması üzerine solanda büyük arbedelerin yaşandı. Kavga diğer partilerin ve polis arala girmesiyle güçlükle önlendi. Bu arada İl Başkanı Görgöz salondan dışarı çıkarıldı.

 

 

SEYİT RIZA’YI ANAN BAŞKAN KAYBETTİ

 

 

Tunceli’de İl Kongresi’nde, 1937-38 Dersim İsyanı’nı çıkardığı için yargılanarak asılan Seyit Rıza için anma töreni düzenleyen İl Başkanı Ali Rıza Güder seçimi kaybetti. Kılıçdaroğlu’nun “Kongre salonunda neden çelengi yok”, “Mesajı neden okunmadı” tartışmalarının yaşandığı kongrede, 42 oy alan Şükrü Kılıç İl Başkanı seçilirken, Güder 37 oyda kaldı.

 

 

KILIÇDAROĞLU DEVREDE

 

 

CHP’de geçen hafta sonu yapılan kongrelerden sonra dikkatler İstanbul’a çevrildi. Çok sayıda adayın yarıştığı İstanbul kongresi ise13 Ocak’ta yapılacak. Belediye başkanlarının, belediye başkan adayı çok sayıda milletvekillerinin adaylar arasında bulunduğu kongre öncesinde ittifak arayışları ile birlikte tek aday arayışları başladı. Tarafları “tek aday” üzerinde uzlaştırmak için devreye giren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bu amaçla, İstanbul’daki 39 ilçe başkanını Ankara’ya davet ettiği öğrenildi.