Bilgisayar Mühendisliği Okumak Ve Bilgisayar Mühendisi Olmak – Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Her Şey

Bilgisayar Mühendisliği Okumak Ve Bilgisayar Mühendisi Olmak – Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Her Şey
19 Kasım 2019 16:23

Gelişen teknoloji ile eğitim alanında da farklı branşlar ortaya çıkmaktadır. Bu branşlardan en önemlisi ise bilgisayar mühendisliğidir. Günümüzde pek çok insan vaktinin çoğunu bilgisayar başında geçirmektedir. Bu nedenle bilgisayarın alanları da genişlemektedir. Bilgisayar mühendisliği okumanın getirdiği pek çok avantaj vardır. Bilgisayar mühendisliği okuyan bir kişi, yalnızca kendi bölümünü değil farklı iş alanlarında da kendini göstermektedir. Bu bölümü bitiren kişiler farklı meslek alanlarında da rahatlıkla çalışabilir. Bunun yanında ülkemizde bilgisayar mühendisliğine olan yoğun talep nedeniyle pek çok iyi üniversitenin taban puanları da yüksektir. Bunu somut olarak teyit etmek isterseniz ve bilgisayar mühendisliği taban puanlarını hakkında bilgi almak isterseniz YKS Rehberi sitesindeki bilgisayar mühendisliği taban puanları adresine bakabilirsiniz. Sitedeki bilgisayar mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamaları tablosuna baktığımızda ilk 10-20’deki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği puanlarının diğer üniversitedeki bilgisayar mühendisliği puanlarına göre yüksek olduğunu ve bu üniversitelere girenlerin derece öğrencilerinden oluştuğunu görebilirsiniz.

 

 

Bilgisayar Mühendisliğinde Eğitim

 

Bilgisayar mühendisliğinde eğitim lisans eğitimi şeklinde 4 yıl yapılmaktadır. Son yıl staj görevini tamamlayan başarılı öğrenciler mezun olma hakkı kazanır. Bilgisayar mühendisliğinde eğitim pek çok kaynak tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayar üzerinden eğitim, teorik eğitim ve uygulamalı eğitim bulunmaktadır. Öğrencilerin bilgisini arttırmak için tüm bilgisayar alanları hakkında eğitim verilmektedir. Üniversitede bilgisayar mühendisliği okurken farklı bilgisayar mühendisliği dallarına da geçme şansı da bulunmaktadır.

Yazılım ve donanım sınıflarında öğrencilere bilgisayarın iç ve dış tüm bağlantıları gösterilmektedir. Bilgisayarda kod yazmak ve program geliştirmek için yazılım dersleri bulunmaktadır. Bunun yanında bilgisayarda oluşan dış hasarları gidermek ve bilgisayarın içini tanımak için de donanım dersleri verilir. Bu sınıflarda tüm alanlar hakkında bilgilere değinilmektedir. Öğrencilerin iş hayatında iyi bir performans göstermesi için her dersin özel sınıfları ve eğitimler bulunmaktadır.

 

 

Bilgisayar Mühendisliğinde Dersler Nasıl?

 

Bilgisayar mühendisliğinde ilk yıl klasik temel dersler görülmektedir. Aynı zamanda teorik ve kültür dersleri de bulunmaktadır. Bu kültür dersler tüm öğrencilerin görmesi zorunlu derslerdir. Çoğunlukla ilk yıl verilmektedir. Bu derslerin dışında bilgisayar mühendisliğine giriş dersleri bulunmaktadır. Burada öğrencilerin bilgisayar hakkındaki temel olan bilgileri geliştirilir.

İleriki yıllarda yazılım ve donanım dersleri bulunmaktadır. Bu iki ders bilgisayar mühendisliği bölümünün en önemli iki dersidir. Bu derslerde başarı gösteren öğrenciler diğer derslerde de başarılıdır. Bilgisayar sisteminin nasıl çalıştığı ile ilgili dersler bulunmaktadır. Bilgisayar tasarımı, modelleme ve pek çok yazılım programı eğitimi verilmektedir.

 

 

Bilgisayar Mühendisliği Kazanmak

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bilgisayar mühendisliği bölümü diğer bölümlere göre kazanılması biraz daha zorlu bir bölümdür. Fakat hedefiniz bilgisayar mühendisi olmak yani bilgisayar mühendisliği okumak ise bunun için düzenli ve verimli çalışmanız gerekmektedir. Düzenli olarak deneme, test çözmeniz gelişiminiz için en iyi yollardan birisidir. Ek olarak düzenli olmanın getirisi olarakta yükselişinizi görebilme imkanı bulursunuz. Lakin sadece deneme çözmenin tek başına etkisi yoktur. Çözülen bu denemelerin de puan ve sıralama hesaplamalarını yapmanızı tavsiye ediyoruz. Böylelikle hedefinize olan yakınlığınızı ölçebilirsiniz. Bunun için önerimiz ÖSYM’ye en yakın YKS puan hesaplama ve YKS sıralama hesaplama sitesi olan Puanus.com’u kullanabilirsiniz. Sitedeki verileri incelediğimizde ÖSYM’nin yayınladığı güncel verileri kullandıklarını söyleyebiliriz. Dolayısıyla deneme çözdükten sonra siteye gireceğiniz doğru ve yanlış bilgileriyle oluşan puan ve sıralama sonuçlarının bizzat ÖSYM gibi çıkacağını rahatlıkla belirtebiliriz.

 

bilgisayar-muhendisligi-hakkinda-her-sey

Mesleğin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

 

Bilgisayar mühendisliği okuyan kişilerin eski zamanda pek çok avantajı bulunmamaktaydı. Teknolojinin yavaş yavaş kendini göstermesi ile bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulmaya başlandı. Günümüzde de pek çok kişi bu bölümü okumakta ve bu bölümle alakalı iş yapmaktadır. İş piyasasında çok fazla bilgisayar mühendisi olması ile yeni mezun olan kişiler düzgün iş bulmakta zorlanmaktadır. İyi bir yerde çalışmak isteyen oldukça fazla mezun bu zamanda işsiz kalmaktadır. Bu durum bilgisayar mühendisliğinin dezavantajlarındandır.

Bilgisayar mühendisliğinin avantajları ise daha fazladır. İlk olarak teknolojiyi öğrenmek ve buna ayak uydurmak bu zamanda çok önemlidir. Bilgisayar konusunda becerisi olan kişiler yalnızca bu alanda değil farklı bilgisayar kullanımı gerektiren meslek gruplarında da çalışabilir. Özellikle başarılı mühendisler kendi yazılım şirketlerini kurarak oldukça iyi kar etmektedir. Şu an ortalama bir şirkette bilgisayar mühendisi olarak çalışan bir kişi 3.000 ila 4.500 arasında para kazanmaktadır. Bu da günümüz şartlarını düşündüğümüzde mesleğin olumlu anlamda getirilerindendir.

 

 

Bilgisayar Mühendisliği İçin Teknik Üniversite Mi, Normal Üniversite Mi?

 

 

Ülkemizdeki üniversiteleri incelediğimizde çok sayıda teknik üniversite bulunmaktadır. Bilgisayar mühendisliğinin teknik bir bölüm olduğunu düşündüğümüzde de teknik üniversitede okumak her zaman daha etkili olacaktır. Mühendislik okuyan bir bilgisayar öğrencisi 4 yıllık ağırlıklı teorik lisans eğitimi almaktadır. Fakat teknik üniversite okuyarak bu 4 yılı daha çok pratiğe dayalı olarak değerlendirebilirsiniz.

 

 

Bilgisayar Mühendisliği Çalışma Hayatı

 

 

Bilgisayar mühendisi olan kişiler, özel şirketlerde, endüstri alanında, eğitim sektöründe, ticaret alanlarında ve evde freelance olarak çalışma imkanı bulabilir. Çalışma alanlarının geniş olması iş olanaklarını da arttırmaktadır. Bu bölümden mezun olduktan sonra akademik kariyer yapabilir ya da özel çalışma ortamları başta olmak üzere devlet dairelerinde iş bulabilirsiniz.

 

Bilgisayar Mühendisliği Kazanmak İçin Nasıl Çalışılmalı?

 

 

Bilgisayar mühendisliği sıralamalarının yüksek olduğunu ve düzenli çalışma ile bölüme girilebileceğini belirtmiştik. Fakat düzenli çalışmanın yanında en önemli bir diğer etken de nelere çalışıldığına dikkat edilmesidir.

YKS’ye hazırlıkta pek çok aday yanlış konulara çalışarak vakit kaybedebiliyor. Eğer güncel YKS konularını öğrenip buna göre çalışmak isterseniz de size Tercih Koçu sitesindeki YKS konuları sayfasına bakmanızı tavsiye ediyoruz. Sitedeki konular listesi güncel müfredata göre hazırlanmış ve eksiksiz olarak listelenmiş. Sitede YKS konularına ek olarak da geçmiş yıllara ait YKS soru dağılımları da verilmiş. Bu soru dağılımlarını incelediğinizde de ÖSYM’nin ağırlıklı olarak hangi konulardan soru sorduğunu iyi bir şekilde görebilirsiniz.