Anne’liğin manevi cephesi

Anne’liğin manevi cephesi
11 Mayıs 2013 12:33

Ey Yüce Türk İslam alemi! Anneler gününün arefesinde mübarek üç aylara girmemiz, ALLAH’tan korkup, İslamiyeti samimiyetle yaşayanlar ve anlayanlar için, büyük önem taşır.

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Cenab-ı ALLAH Yüce Türk İslam alemini böyle mübarek günlerden mahrum etmayen kullarından eylesin.

Ananın çocuğu üzerindeki hizmet ve iyilikleri saymakla bitmez. Bundan dolayı, en çok hizmet ve yardım edilmeye o layıktır.
 
Hiç unutulmayacak yüz, anne yüzüdür. (Hz. Muhammed S.A.V.)
 
Anneler günü münasebetiyle yazımıza Resulu Ekrem’in sözleriyle başlayalım:

”Anadır, buyurdu. Adam:
-Sonra kimdir?
-Anadır.
-Sonra kimdir?
-Anadır.
-Sonra kimdir?
-(Dördüncü de) Sonra babandır, buyurdu”
 
-”Ana başa taç imiş,
-Her derde ilaç imiş,
-Bir evlat pir olsa da,
-Anaya muhtaç imiş.”
Hz. Muhammed (S.A.V.) de bir hadislerinde:
”Cennet, anaların ayakları altındadır” buyurmuşlardır.
 
Yüce Türk İslam alemi olarak, geleceğe iyi nesiller yetiştirmek, her anne-bananın arzusu da, yararlı çocuklara sahip olmaktır.

Gerçek şudur ki, çocuklarımızı gereği gibi yetiştirme de annenin rolü büyüktür. Çocuklarımızın geleceğe umutla bakmanın tek çıkar yoludur. Bunun temelini de anne tarafından aile ocağında atılır.

Cenab-ı ALLAH Kur’an-ı Kerim de şöyle buyuruyor:

”Rabbın kesin olarak şunları hükmetti: Kendinden başkasına kulluk etmeyin Ana ve babaya iyi muamele edin. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlığa ererlerse, onlara”Öf” (Bile) deme. Onları azarlama, Onlara güzel (ve tatlı) söz söyle. Onlara acıyarak tevazu kanadını (Yerlere kadar) indir. Ve ”Ya Rab, onlar beni çocukken nasıl terbiye ettilerse sen de kendilerini (Öylece) esirge” de.

Çocuk eğitimi büyük bir sabır ve incelik ister. Geleceğin suçlusunu yetiştirmenin basit kaideleri: Çocuk küçükken istediği her şeyi vermeye başla! Ve böylece o bütün dünyanın onun geçimini sağlamak zorunda olduğuna inanacaktır. Düşünmek, söylemek ve yazmak kolay fakat yaşamak, hele başarı ile bitirmek çok zordur.

Anneler gününden bir ay sonra okullar tatil olacaktır. Anne-babaların çocuklarına bırakacakları en kıymetli miras; tatilde çocuklarına Kur’an-ı Kerim’in kalbi olan Yasin-i şerifi ezberletmeleri halinde, her zaman iyi hatıralarla anılmasına vesile olmuş olurlar. Ey Yüce Türk İslam alemi! ALLAH aşkına bundan daha iyi bir miras olabilir mi?

Yüce Türk İslam alemi olarak yaşatan ve şahsiyet sahibi kılan en esaslı unsur, samimiyetle İslamiyet ve Milli kültürdür. Kaynağını o milletin tarihinden, dil, din, ahlak ve geleneklerinden olan milli kültür, milli dayanışmanın, birlik, beraberlik ve çocuklarımızın geleceğini teminat altına alma temelidir.

Milli kültür, milli şuuru yaratır. Milli şuurunu kaybeden milletler, sanayi ötesi toplum olsalar dahi, benliklerini ve istiklallerini koruyamazlar.

Bu sebeple, milli varlık ve istiklalimizin temeli olan kültürümüzü yaratan, şekil ve muhtevası ile Yüce Türk İslam alemine şahsiyetini kazandırmış olan İslam kültürünü eserleriyle, insanlığın müşterek malı sayılan İslam kültür ve ahlakın mahsullerini Yüce Türk İslam alemine sunmak, milli şuurumuzu daima canlı ve uyanık tutmamızın ilk şartıdır.

Milli kültürümüzü yoğuran düşünce ve duygu dünyamızı aksettirme de, annelerin stratejik önemini unutmamalıyız.

Netice olarak, anneliğin milli şuuru beslemede, geçmişten kuvvet alıp geleceğe yön verecek annelerin verimlilik sağlayacak evlatlarımızın yetişmesindeki etkinliği tartışılamaz.
   
Türkiye’nin sanayi ötesi toplum olmasında annelerin etkinliğini unutmamalıyız. Bir örnek verecek olursak; yaz aylarının başlangıcındayız. Yaz aylarında dondurma ve gazlı-renkli içeceklere ilgi büyüktür. Hindistan da gazlı-renkli içeceklerle zirai mücadele de kullanılmaktadır.

Ayrıca dondurmada tadlandırıcı olarak kullanılan FRUKTOZ şurubunun GDO’lu ürünlerden üretilmemiştir yazısını görmedikten sonra, çocuklarınızın geleceğini tehlikeye atmak istemiyorsanız, o ürünlerin yemesine (Tüketmesine) izin vermeyiniz. GDO’nun ne olduğunu tarif etmemize gerek yok, neredeyse herkes GDO’nun zararlarını biliyor. Annelerin çocuklarına yerli sermayeli ve doğal ürünlerin tüketmesinde etkinliği büyüktür. Türkiye’nin ve çocuklarımızın geleceğini teminat altına alınmasını istiyorsak, GDO’lu ve koruyucu maddeler içeren gıdalardan uzak durmalıyız.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi ! Evet, evet… İnsanlar daha büyük bir kudretin elinde bulunmakla beraber, kendi kaderlerine çoğu kez hükmedebilecek kadar da akıl ve mantık sahibi olduklarını unutmamalıdırlar…
 
Vatan Şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslumanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara Şifa-i şerifler dileriz.
 

ÖZDEYİŞLER:

Kadının en büyük vazifesi, analıktır. (Mustafa Kemal ATATÜRK)
 
Bir evde, anne işlere müdahale ettikçe, O evde hiç kimse yaşlanmamıştır. (Numan Aladağ)

Bana okuduğum kitapların en güzelinin hangisi olduğunu sorarsanız, söyleyeyim annemdir. (Abraham Lincoln)

Analık sanatının ilk şartı çocuk uyuduktan sonra uyumaktır. (Anatole France)
 
Anne kalbi, çocuğun okuludur. (Henry Ford)
 
Bir kadın, anne olana kadar çocuktur. (Strindberg)
 
Kadınlar zayıftır; ama analar kuvvetlidir. (Victor Hugo)
 
  

Kaynakça:
  
Resulü Ekrem sözleri: Diyanet işleri başkanlığı 1946
  
Numan Aladağ’ın, 1984-2013 yılları arası, yurtdışı ve yurtiçi gezi notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun