AKP’de ‘atama’ kongresi

AKP’de ‘atama’ kongresi
27 Ağustos 2014 09:34

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AKP’nin yeni genel başkan seçiminin yapılacağı tek maddelik kongre bugün yapılacak.

 

 

Erdoğan’ın Davutoğlu’nu işaret etmesi parti yönetiminde delege katılımının düşük olabileceği kaygısı yarattı. Davutoğlu’nun yüksek oyla seçilmesi için yoğun telefon trafiği yürütüldü. Erdoğan’ın salona Davutoğlu’ndan sonra gireceği açıklandı.

 

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AKP’nin yeni genel başkanının seçileceği olağanüstü kongresi bugün gerçekleştirilecek.

 

 

Kongrede, Erdoğan’ın bir hafta önce açıkladığı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, genel başkan seçilecek. Davutoğlu, kongre delegelerinin imzasıyla aday gösterilecek. Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı görevinin son gününü Ankara’da geçirecek. Gül’ün AKP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’ni evinden izleyeceği öğrenildi. AKP’nin kongresi, bugün saat 10.00’da Arena Spor Salonu’nda yapılacak. Partiyle bağlarını koparamayan Erdoğan salona Davutoğlu’ndan sonra girecek.

 

 

3 bin kişinin davetli olarak katılacağı ve 81 ilden bin 20 otobüsle Ankara’ya gelecek 40 bin partilinin katılımının planlandığı kongre için salon içine giremeyeceklere dışarıda büyük ekranlar ve 2 bin 500 metrekarelik çadırlar kuruldu.

 

 

Yerli ve yabancı bine yakın gazetecinin kongreyi izlemesi bekleniyor. Kongrenin Başkanlık Divanı’na AKP Genel Sekreteri Haluk İpek’in başkanlık yapacağı öğrenildi. Divanın oluşmasının ardından delegelerin imzasıyla Dışişleri Bakanı Davutoğlu aday gösterilecek. Davutoğlu için parti grubunda önceki günden itibaren milletvekillerinden imza toplanmaya başlandı. Başbakan Erdoğan’ın veda konuşması yapacağı kongrede genel başkan adayı olarak Davutoğlu da bir konuşma yapacak. Kongre devam ederken saat 15.00- 16.00’da salonun üst katında yabancı misafirlere resepsiyon verilecek. Ardından da seçime geçilecek.
Parti yönetiminde, Erdoğan’ın Davutoğlu’nu tek aday olarak açıklaması sonrası delegelerin tamamının kongreye gelmeyebileceği ve delege katılımının düşük olabileceği kaygıları oluştu. Davutoğlu, bugün genel başkan seçilmesinin ardından yemin töreniyle Cumhurbaşkanlığı görevine yarın başlayacak olan Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Yeni hükümetin kabinesinin de 29 Ağustos’ta açıklanarak Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

 

 

AKP’den ‘boykot’ teamülü

 

 

TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalarında şimdiye kadar siyasi parti gruplarının kongrelerine göre “nezaket” çerçevesinde bir ayarlama yapan AKP yönetimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin törenini boykot etmesi beklenen CHP’nin 5-6 Eylül’de yapılacak kurultayına aynı nezaketi göstermeyi düşünmüyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Hiç fark etmez, Meclis’e gelir oyumuzu kullanırız, ama bu kadar nezaketsiz olacaklarını zannetmem” dedi. AKP yönetimi, 1 Eylül’de hükümet programının okunması durumunda TBMM İçtüzüğü gereği süreleri dikkate alarak 4 Eylül’de hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılması, 6 Eylül’de de güvenoylamasının yapılması planlanıyor.

 

 

‘Arınç kabineye alınırsa ne diyecek?’

 

 

Öte yandan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sözlerinin kabine üyelerinin istifa ettiği şeklinde yorumlanması ile ilgili olarak “Başbakan değiştiği zaman hükümetin bütün üyeleri otomatik olarak zaten düşecektir. Herkes görevinin başındadır zaten. Daha sonra Başbakan, Arınç’a ‘sizi de kabinede görmek istiyorum’ dediği zaman, Arınç’ın tavrı ne olacaktır, böyle bir teklif kendisine gidecek mi bilmiyorum. Arınç’ın yaptığı siyasi nezaketin gereğidir” değerlendirmesini yaptı.