Ahiret İnancı

Ahiret İnancı
21 Haziran 2015 10:42

Ey Yüce Türk İslam alemi! Sohbetimiz ebedi alemimiz ahirete inancı, hakkında olacaktır.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Ey deryayı rahmetinin sonu olmayan Allahım! Ahirete göçüş bütün mü’minata rahmet ve mağfiretinle cümle İslam alemine yardım et dileklerimizle, sohbetimize başlayalım:

 

 

Kur’an-ı Kerim’in El-Haşr suresi 20 ci ayetinde bakın ne diyor: ”Ateştekilerle Cennettekiler bir olamazlar.Korktuklarından kurtulanlar, Cennetliklerdir. Yoksa onlar değildir.” 21 ci Ayet: ”Biz bu Kur’an-ı bir dağa indirmiş olsaydık onu Allah korkusundan yıkılıp parça parça olarak dağılmış bir halde görecektin. Biz bu misalleri <<Düşünsünler<< diye hak için getiriyoruz.”

 
Sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr Suresi’nin, son beş ayetini okumayı ihmal etmemeliyiz.

 

Hadis 1- Peygamberimiz Hz. Muhammed hadis-i şeriflerinde: ”Bir insanın serveti, bu dünya da yaptığı iyiliktir.” buyurmuşlardır.
Hadis 2- ”İlk baharı gördüğünüz zaman, kıyamette yerden çıkmanızı hatırlayınız” buyurmuşlardır.
Hadis 3- ”İsterseniz, dağların yerlerini değiştirdiğine inanınız, fakat insanların huyunun değiştiğine inanmayınız.’‘ buyurmuşlardır.
”Bir millete baş olmanın ilk ve en büyük vasfı adil olmaktır.” Hz Ömer (r.a.)

 

 

Ahirete iman demek, daha yüksek ve ebedi bir hayata iman demektir. Bu dünyaya, ilim ve fazilet kazanarak, bulunduğu hayattan daha ulvi ve ebedi bir hayata yükselmek için geldiğine ve o alemdeki saadetin burada kazanacağı yüksek ilim ve faziletlere bağlı olduğuna iman etmiş olan bir insan için, dünyada bunu kazanmak, ilmin ve ahlaki faziletin en yüksek basamağına çıkmak için çalışarak üretmek en büyük, kaçınılmaz bir görevdir. Bu iman ve itikadın gösterdiği yolu tutarak aklını, gerçek ve olumlu ilimlerle parlatır ve temizler, ilmini imanına arkadaş yaparsa; doğru yolda hareket etme imkanını elde etmiş olur. Çünkü cehaletten kaynaklanan eksikliklerin gayeye erişmesine mani olacağından korkarak, yaradanı tarafından kendisine verilen akli kuvvetleri, insanın yaratılışından gelen özellik huyunu, yaratıldıkları gayelere sarfeder; her zaman ahlakını güzelleştirir; ahlaksızlığın doğuracağı haram ve kötülüklerden kendisini temizlemeye çalışır. Böylece de, kendisine vadedilmiş olan o yüksek muradını elde etmeye hak kazanmış olur.

 

 

Akıl kavrayamadığı şeyler hakkında tereddüt eder. Ancak kuvvetli deliller bu tereddüdü yok eder. Fakat bazı akıllar bu delilleri kavrayamaz. Diriliş (Haşri) inkar eden birine İmam-ı Ali r.a.’nın cevabı şöyle olmuştur:

 
”Ey münkir! Senin dediğin çıkarsa; ben ahirete inanmakla ve ahiret için çalışmakla bir şey kaybetmem. Fakat benim dediğim çıkarsa ki bu muhakkaktır; o zaman senin halin ne olur?”

 

 

İşte bu tip akıllardan bir ikincisi de, İslam alimi İmam-ı Gazali’ye sorar:

 
”Dünya işlerinin durumu, bütün çıplaklığı ile karşımdadır. Kalbim bu şeylerin varlığından emindir. Ahiret işlerini ise, müşahade edip,denemedim. Bu yüzden de kalbimde hakiki bir tasdik yok. Dünya zevklerini ahirete tercih edemiyorum. Çünkü ahiret zevkleribir vaatten ibaret olduğu halde, dünyadakilerini yaşıyorum.” Büyük İmam:

 

Amentünün altı esasına inanıp,iman eden ve bunlardan biri ”Velyevmil ahiri” ye, bu dünyanın üstü olduğu gibi, altının da varlığına inanan insan; her işinde Allah yolunda ayrılmaz ve haram yemez. Para kazanıp, mali güç elde etmek isterse; kazancını helal yollardan arar. Rüşvet yeme ve vatana bağlılıktan taviz vererek mali güç elde etme gibi yüz kızartıcı işlere bulaşmaz. Adaletten ibaret bulunan doğru yoldan hiç sapmadan gitmek; herkesin kendi haklarını bilerek, başkalarının haklarını gözetmek esasına dayanan toplum da sosyal hayatın devam ve bekası bu itikadın varlığına bağlıdır.

 

 

Allah’ım! Cümle Yüce Türk İslam alemini, Hz. Muhammed’in örnekliğinden mahrum kalmak felaketinden muhafaza buyur. Bencillik uğruna Vatana ihanet edene fırsat verme.

 

 

Vatan şehitlerini ve Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Mübarek Ramazan ayının yüzüsuyu hürmetine hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

 

ÖZDEYİŞLER

 
Hadis-i şerif: 1- ”Sabır güzeldir, fakat yoksullarda olursa daha da güzel olur.” (Hz. Muhammed (s.a.v.) )
2- ”Bildiğin her şeyi başkasına da öğret” buyuruyor.
Sabır, genişliğe ulaşmanın anahtarıdır. (Mevlana Hz.)
Bir insanda kibir, hırs ve şehvet söz söylerken soğan gibi kokar. (Mevlana Hz.)
Sabrı, olmayanlar hem cahil hem de fakirdirler. (Numan Aladağ)
Araya araya 23-63 ekseninde buldum yerini
Tarih gösterdi 23-63 Ekseninin önemini. (Numan Aladağ)
Sabır, asalet ve vicdan sahibi olanların fazileti, cesareti ve ahlakıdır. (Numan Aladağ)
Her şey aslına çeker. (Hint Atasözü)
Ben mesut olduktan sonra parayı ve malı ne yapayım? (J. M. Miller)

 

 

KAYNAKLAR

 
Kur’an-ı Kerim tercümesi: İsmail Hakkı İzmirli
Hadis-i şerifler İslamın nurlu yolu. Osman Bayülken 1959
Sohbetler: Feyzullah Değerli, İbrahim Kirazoğlu ve Cahit Dalokay 1976 Ankara

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun