Suriyeli muhalifler Arap Birliği'nde temsil edecek

Suriyeli muhalifler Arap Birliği'nde temsil edecek
7 Mart 2013 12:08

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun üye olarak kabul edeceği açıklandı.

 

 

 

Arap Birliği, Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Suriye’nin üyeliği askıya alınmasından ardından boşalan koltuğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun doldurması kararını aldı.

Arap Dışişleri Bakanları, muhalif güçlere Beşşar Esad karşısındaki mücadele etmeleri için silah desteği sağlanmasına izin verildi.

 

 

 

 

Kahire’de toplanan Arap Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Birliğin Bakanlar Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’na 26 ve 27 Mart’ta Kahire’de düzenlenecek toplantıya katılmak için bir temsilci seçme çağrısı yapıldı.

 

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, KARARDAN MEMNUN

 

Dışişleri Bakanlığı, Suriye Muhalefet ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na Suriye’yi Arap Ligi’nde temsil imkanı tanınmasını ‘dönüm noktası’ olarak tanımlayarak, Arap Ligi’ni tebrik etti.

 

 

 

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Kahire’de gerçekleştirilen Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi Olağan Toplantısı’nda alınan kararla, Suriye Muhalefet ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na, Suriye’yi Arap Ligi’nde temsil imkanı tanınmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Buna göre 26-27 Mart tarihlerinde Katar’da düzenlenecek Arap Ligi Zirvesi’ne muhaliflerin Suriye’yi temsilen katılmaya davet edildiği hatırlatılarak, bu  kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Uluslararası toplum tarafından Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınan Koalisyon’un bu konumunu pekiştirmek bakımından isabetli bir adım teşkil eden bu karar, halkın meşru taleplerini şiddet yoluyla bastırmaya çalışan ve meşruiyetini uzun süre önce kaybetmiş olan Esad rejimine yönelik son derece önemli ve anlamlı bir mesaj oluşturmaktadır.

 

 

 

 

 

Suriye Muhalefet ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun, Arap Ligi Zirve toplantısında Suriye sandalyesini devralması için gerekeni kısa sürede yapacağına olan güvenimiz tamdır. Türkiye, bu amaç doğrultusunda Suriye muhalefetine gereken desteği vermeye hazırdır. Suriye halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesinde önemli bir dönüm noktası niteliği taşıyan bu kararından dolayı Arap Ligi’ni tebrik ediyor; bu yaklaşımın diğer uluslararası kuruluşlar için de bir emsal oluşturmasını ümit ediyoruz.”