Sınırdaki araziler Meclis gündeminde

Sınırdaki araziler Meclis gündeminde
21 Ekim 2013 11:00

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Ermenistan ve İran sınırındaki 75 bin dekarlık alanın kiralanması için başlatılan ihale süreci ile TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması istemiyle verilen önergede Acar, “Ermenistan, İran ve Nahcivan sınırındaki 75 bin dekar gibi çok büyük bir arazinin özel sektöre kiralanması hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır? Bu arazi daha önce nasıl kullanılmaktaydı? TİGEM bu araziyi işletememekte midir?” diye sordu. CHP’li Acar önergede ayrıca şu sorulara yer verdi:

 

“Söz konusu alan için yabancı uyruklu kişiler de ya da firmalar başvurabilecek midir? Yabancı uyruklu kişilerin söz konusu alanı kiralaması, bir güvenlik riski oluşturmayacak mıdır? Bu konuda ilgili güvenlik kuruluşlarından görüş alınmış mıdır? Alınmamış ise gerekçesi nedir? Türkiye’nin sınırlarının kontrolünün özelleştirme veya kiralama yoluyla özel kişilere, yabancılara verilmesi ne anlama gelmektedir? TİGEM’in buradan ne kadar gelir elde etmesi öngörülmektedir? Sınır güvenliği, bir miktar gelir için özel kişilerin inisiyatifine mi bırakılacaktır? Son 5 yılda TİGEM’e ait hangi araziler, hangi bedelle, kaç yıllığına kimlere kiralanmıştır? Bu arazilerin ne kadarı yabancılara kiralanmıştır? Türkiye’nin sınır bölgelerinde kiralanan arazilerin büyüklüğü nedir?”