Rekabeti anlamak

Rekabeti anlamak
5 Eylül 2012 13:32

Ekonomide rekabet gücü ile mukayeseli üstünlük perspektifine ve verimliliğe dayalı bir dönüşüm gerçekleştirilmeli, finans sektörü ve kamu maliyesi yeniden düzenlenmeli, etkin bir insan kaynakları programı oluşturulmalıdır.

Küresel rekabet ortamı, kalkınma için eğitimli ve vasıflı işgücünü, yenilik ve teknoloji üretimini, bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretim süreçlerinde kullanımını ve eğitimi kalkınma sürecinin vazgeçilmezi haline getirmektedir.

Artık dünyada rekabet ortamı hızla değişmektedir. Verimlilik ile beraber gerçekleşen büyüme ön plana çıkmaktadır. Avrupa'da rekabete karşı koyabilmek için yeni üretim yöntemleri ve Ar-Ge'ye yönelik yatırım harcamaları dikkat çekmektedir. AB Komisyonu'nun yaptığı bir çalışmaya göre verimlilik artışını ve uluslararası rekabeti belirleyen alanlar şunlardır:

 
-Tek Pazar
-Bilgi
-Daha iyi yasalar ve yönetmelikler
-Enerji ve çevre
-Global pazarlara katılım
-Yapısal değişim

Ülkemizin öncelikli ve acil ihtiyacı büyüme stratejilerinin ve ekonomik gelişme dinamiklerinin kalıcı bir şekilde oluşturulması ve bunu mümkün kılacak yapısal dönüşümlerin hayata geçirilmesidir. Bunun için ekonomide rekabet gücü ile mukayeseli üstünlük perspektifine ve verimliliğe dayalı bir dönüşüm gerçekleştirilmeli, finans sektörü ve kamu maliyesi yeniden düzenlenmeli, etkin bir insan kaynakları programı oluşturulmalıdır.

Kalite, rekabet, verimlilik küresel ölçekler esas alınarak belirlenmelidir. İçe kapanma ve korumacılık kadar, ufuksuzluk, dar görüşlülük ve donanımsızlık içinde dışa açılmaya çalışmak da tehlikelidir.

Ekonomin yapısal dönüşüme tabi tutulması esas itibariyle rekabet ve verimlilik kavramlarının ekonomik hayatın her zerresine nüfuz etmesi demektir. Rekabet etmek ve rekabet gücü yüksek bir Türkiye'ye ulaşmak her alanda rekabeti anlamaktan, bunun bütün kurum ve kişiler bazında içselleştirilmesinden geçer.  Öncelikle siyasetçiler, kurum ve kuruluşlar, sektörler, vatandaşlar verimlilik ve rekabet temelli bu anlayışı benimsemelidir.

CHP “Rekabet Gücü Yüksek Türkiye” anlayışı doğrultusunda bir ülke stratejisi ortaya koyarak  bu stratejiyi mümkün kılacak iklimi yaratmalidir


Yazarın Son Yazıları:
Herkes için eşit fırsatlar sunan Anayasa Mümkün mü ? Batsın bu dunya.
Bu kan durmalı; Çözüm önerim
CHP yenileştirmeci olmalıdır