Necdet Özel, Erdoğan’dan nasıl izin aldı?

Necdet Özel, Erdoğan’dan nasıl izin aldı?
27 Eylül 2012 10:00

Balyoz kararının açıklanmasından yaklaşık 4 gün sonra Genelkurmay internet sitesi üzerinden bir açıklama yaptı.

 


Safile USUL H&H YORUM

Genelkurmay muhtemelen bu konuda düşündükleri hakkında esasen açıklama yapmak istemiyor ama bilhassa da Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i orduya sahip çıkmamak minvalli olarak hedef alan eleştiriler, bir açıklama yapmaya zorluyor.
 
O nedenle de 4 gün sonra bir açıklama geliyor.
 
Bu açıklamadan ayrıca da, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel dün Türkiye Gazetesi’nin sorularını yazılı olarak cevaplamış.
 
Ama önce internet sitesinden salı günü yapılan açıklamaya dikkat edersek…
 
Bu açıklamaya dair akla gelen ilk soru, bu açıklamanın Erdoğan’ın arzusu hilafına mı yoksa onunla önceden konuşarak mı olduğu hususudur.
 
Benim bu soruya cevabım Özel’in bu açıklamayı önceden Erdoğan ile konuşmuş olduğu yönünde.
 
Nitekim TSK’nın internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayı olumlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, “O açıklamada olumsuz birşey yok” şeklindeki sözleri de buna delalet.
 
O halde Necdet Özel içinde Balyoz kararlarına eleştiri barındıran sözler içeren bu açıklama konusunda Erdoğan’dan nasıl izin aldı?
 
Benim kanım Özel’in Erdoğan ile konuşmalarında, “Biz Genelkurmay olarak ve ben de şahıs olarak zor durumdayım, ordudan kitlesel tutuklama ve cezalar beni bu konuda duyarlı kamuoyu konusunda zor duruma düşürüyor, ben sahip çıkmamakla suçlanıyorum, buna karşı sessiz kalamam, kalmamalıyım” mealinde bir açıklama yaparak izin almıştır.
 
Ki, Necdet Özel’in Türkiye Gazetesi’ne verdiği yazılı cevaplarda da tutuklamaların ordunun terörle mücadelesini zayıflattığını söylüyor ki…
 
Bunu Erdoğan’a da muhakkak ikili görüşmelerinde söylemiştir.
 
Yani, Erdoğan’a açıkça, “Bu durum orduyu terör karşısında zayıflatıyor” demiş ve tutukluluk ve cezaların bu şekilde sürekli bir durum olamayacağını belirterek, gereğinin yapılmasını istemiştir Erdoğan’dan.
 
Erdoğan ise her iki tarafı da idare etmeye çalışıyordur, yani bir yandan intikam arzularına cevap vermeye devam ederken, öte yandan da orduya bu durumum ilerde değişeceği yönünde telkinde bulunuyordur.
 
Yani…
 
Genelkurmay’ın hem Salı günü yaptığı yazılı açıklama hem de Necdet Özel’in dün Türkiye’ye yaptığı açıklamalar Erdoğan ile önceden konuşulmuş ve izin alınmıştır.
 
Ancak bu açıklamalar her ne kadar Erdoğan ile konuşulmuş olsa da…
 
Otantik birer TSK açıklaması olma özelliğini taşıyor.
 
Şöyle ki…
 
Salı günkü açıklamanın ilk cümlesi:
 
“Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası, Hukuk Devleti olmanın erdemliliği ve Yüce Milletimize karşı olan sorumluluğumuz dikkate alınarak, TSK mensupları hakkında başlatılan soruşturma ve kovuşturmalar yakından takip edilmekle birlikte sabır, metanet, soğukkanlılık ve aklıselimle hareket edilerek yanlış anlaşılmalardan daima kaçınılmıştır.”
 
şeklinde.
 
Ve…
 
TSK’nın kendine beka ve sorumluluk olarak biçtiği görev ne olabilir ki?
 
Sırf silahlı görevi olan birisi, örneğin bir güvenlik görevlisi, böyle açıklama yapar mı?
 
Aynı açıklamanın 4. maddesi de şöyle diyor:
 
“TSK olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, hukukun üstünlüğüne saygının gereği olarak, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde, söz konusu yargılamanın hakkaniyete uygun, kesin bir hükümle neticeleneceğine inanmaktayız.”
 
Görüldüğü gibi, Genelkurmay bu cümlede de açıkça bu davanın haksız olduğunu söylüyor.
 
O halde bu açıklama Erdoğan’la önceden konuşuldu durumu ile TSK’nın kendine biçtiği misyonun açıklamada belli olması nasıl izah edilebilir?
 
Kanımca bu işin dışardan görüldüğünden çok daha fazla yönlü ve komplike olmasıyla.
 
Ama bugünlük daha fazla detaya girmeyeceğim.


Yazarın Son Yazıları:
Bozdoğan Kemeri sessiz bir tanıktır
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor