CHP karara itiraz edecek: 1 Mayıs soruşturmasında 38 kişi tutuklandı

CHP karara itiraz edecek: 1 Mayıs soruşturmasında 38 kişi tutuklandı
5 Mayıs 2024 08:04

1 Mayıs’ta İstanbul’da gözaltına alınanlardan 38’i tutuklandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat karara itiraz edeceklerini söyledi.

 

ANKA
1 Mayıs’ta İstanbul’da gözaltına alınan 65 kişiden 38’i tutuklandı. Tutuklama kararının verildiği dakikalarda müvekkilleri hakkında bilgi almaya çalışan avukatlarla polisler arasında zaman zaman tartışmalar ve gerginlikler yaşandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tutuklama kararından sonra şu açıklamayı yaptı:

“Uyarılara rağmen Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara müdahale sırasında polislere saldıranlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma kapsamında; 65 şüpheli gözaltına alınmış olup, 38 şüpheli “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na Muhalefet”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” ve “Kamu Görevlisine Direnmek” suçlarından tutuklanmıştır. 27 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verilmiştir.”

 

 

CHP’li Karabat’tan tepki:

 

CHP Genel Başkan Yardımcıları Özgür Karabat, Pınar Uzun Okakın ve Sevgi Kılıç, Parti Meclisi Üyesi Erbil Aydınlık, Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Ali Emre Telci ve milletvekilleri Fethi Açıkel ile Ali Gökçek’ten oluşan CHP heyeti, tutuklamalara tepki göstermek için Çağlayan Adliyesi’ndeydi. Karabat ise şu bilgileri aktardı:

 

“Mahkeme kararına bakınca suç konusu işlerin; Cumhurbaşkanı’na hakaret, toplantı gösteri yasasına muhalefet, polise mukavemet ve örgüt propagandası olduğunu ve vatandaşların bu suçlardan tutuklandığını görüyoruz. Bu suçların hemen hemen hepsi üst sınırdan cezalandırılsa dahi infazı yok denecek kadar az. Yani aslında tutuklamayı gerektiren bir durumun oluşmadığını hepimiz görüyoruz. 1 Mayıs’ı kutlamak anayasal bir haktır.

 

 

Kolu kırılan var
Kolu kırılmış yurttaşlarımızı gözlemledik. Gözaltına alınan kadınların tuvalet ihtiyaçlarını gideremediğini, kollarında darp izlerinin olduğunu ne yazık ki gözlemledik. Dolayısıyla aslında burada yaşananın bir düşmanlık olduğunu, bir cezalandırmayla karşı karşıya olduğumuzu gözlemliyoruz. 1 Mayıs’ta gözaltıların hemen ardından Vali’nin yaptığı açıklamada “Yarına kalır ama yanına kalmaz” ifadeleri, aynı şekilde İçişleri Bakanı’nın mahkemeyi etkileyecek şekilde yaptığı açıklamalar neticesinde gözüküyor ki mahkeme de iktidarın bu baskısından etkilenmiş gözüküyor ve hukuksuz bir tutuklama süreciyle karşı karşıyayız. Tutuklamalara itiraz edilecek.”