Monti istifa etti

Monti istifa etti
22 Aralık 2012 00:03

İTALYA’da 13 aydır görevde bulunan teknokrat Başbakan Mario Monti, ülkede 2 haftadır süre gelen siyasi krizin neticesinde, söz verdiği gibi bütçe yasasının kabulünün ardından Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya istifasını sundu.
 
Başbakan Mario Monti, önce parlamentonun üst kanadı olan senatoda, ardından alt kanat olan temsilciler meclisinde kabul gören, 2012-2015 dönemine ilişkin bütçe yasasının kabulünün hemen ardından, yerel saatle 18.00 sıralarında bakanlar kurulunu özel gündemle toplantıya çağırdı. Toplantının ardından Monti, 19.00 sıralarında Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’ye çıktı. Burada yaklaşık 20 dakika kalan Monti, Giorgio Napolitano’ya istifa mektubunu sundu. Bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bu beklenen durumun ardından Napolitano’nun cumartesi günü parlamenter gruplarla bir araya geleceği bildirildi.
 
Bir süredir erken seçim havasına giren İtalya’da, yaklaşık 2 hafta önce çoğunluk partisi olan Silvio Berlusconi’nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi (PDL), fiilen hükümetten desteğini çekerek, Başbakan Mario Monti’yi istifa sürecine taşımıştı. Monti, yaptığı bir açıklamada, 21 Aralık’a ilişkin kıyamet söylentilerine atıfta bulunarak, “Bu hükümet, bir yıl önce yola çıktı, ama bugün, Mayaların kehaneti yüzünden olmasa da görevimize son vermek zorundayız” demişti.
 
Silvio Berlusconi’nin istifasının ardından bu göreve atanan Monti’nin kabinesinde, 18 bakan bulunuyordu.