Millet İttifakı’nın hedefi üç gruplu temsil!

Millet İttifakı’nın hedefi üç gruplu temsil!
11 Nisan 2023 08:46

Millet İttifakı, içtüzük değişikliği yaparak CHP listelerinden aday gösterilen isimlerin yer alacağı ortak bir grupla Meclis’teki gücünü arttırmayı planlıyor. İttifaktaki partiler Kılıçdaroğlu için ortak seçim çalışması yürütecek. Milletvekili kampanyalarını ise her parti ayrı ayrı planlayacak ve CHP’ye oy isteyecek.

 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı seçimlerin yenilenmesi kararının ardından 26 siyasi parti, Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili aday listelerini önceki gün teslim etti. Seçimlere İYİ Parti ve CHP logosu altında girecek Millet İttifakı’nda da uzun süren tartışma ve müzakerelerin ardından aday listelerinde ortaklaşıldı. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre ittifak üyesi 76 isim, CHP listelerine alındı. Bu adayların 39’u seçilebilir sıralardan aday gösterildi. 15 isim ise bir önceki seçimlerde az farkla kaybedilen sıralardan aday olarak gösterildi. Toplamda beş İYİ Partili, 24 Saadet Partili, 25 DEVA Partili, 19 Gelecek Partili ve üç Demokrat Partili (DP), CHP listelerinden aday oldu. İttifak dışından sadece Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül listeye girdi.

Son genel seçim sonuçlarına göre, CHP’nin milletvekili aday listesinde, seçilebilecek yerlerden 5 İyi Partili, 9 Saadet Partili, 11 DEVA Partili, 3 DP’li, 10 da Gelecek Partili isim yer aldı. Bu isimlerden İyi Partililerin seçilmeleri durumunda CHP’den istifa ederek kendi partilerine dönmesi bekleniyor, DP’liler ise henüz karar vermedi.

 

 

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İLE MİLLET GRUBU

 

 

Saadet, Deva ve Gelecek Partili ise 30 ismin milletvekili seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bir önceki seçimlerde düşük oylarla kaybedilen yerlerden aday gösterilenlerin de seçilmesi durumunda bu sayı 40’a ulaşıyor. Bu milletvekillerinin kendi partilerinin isimleri ile grup kurmalarına sayıları yetmeyeceğinden ortak bir grup kurulup kurulmayacağı tartışılıyor.

Bu durumda İYİ Parti ve CHP grupları dışında oluşturulacak yeni grubun komisyonlarda temsil, RTÜK ve YSK gibi kurumlara temsilci gönderme olanağına sahip olacak. Bu milletvekillerinin aynı partiye katılmasına gerek olmadan grup kurabilmeleri için TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilmesi planlanıyor. “Ortak hareket edecek milletvekillerinin toplam sayısı en az 20’yi bulduğu takdirde grup kurabilir” şeklinde bir hüküm eklenmesi ile TBMM İçtüzüğü’ndeki engelin aşılabileceği bildiriliyor.

CHP listelerindeki ittifak adaylarının 23’ü ise seçilmesi mümkün görülmeyen yerlerden aday gösterildi. Saadet Partisi’nden sekiz, DEVA’dan sekiz, Gelecek Parti’den ise yedi ismin seçilme şansının olmadığı değerlendiriliyor.

 

 

İKİ AYRI KAMPANYA YÜRÜTÜLECEK

 

 

İki liste ile seçimlere katılacak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu için ortak kampanya yürütülecek. Ortak merkezden yönetilecek bu kampanyanın sloganları, söylemleri ortaklaştırılacak.

Milletvekili kampanya sürecini her parti kendi genel merkezinden yönetecek. DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin seçmenlerinin CHP’ye oy kullanması için özel bir çalışma yürütülmeyecek. Seçmenlerinin ülkenin durumunun ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için ortak listenin şart olduğunun farkında olduğunu bildiren ittifak kurmayları, bu nedenle illerde yürütülecek çalışmaların sorunsuz geçeceğini bildiriyor.