Meclis’te mesai soru önergeleriyle başladı!

Meclis’te mesai soru önergeleriyle başladı!
11 Haziran 2023 09:30

TBMM’de 28’inci Yasama Dönemi yemin töreninin ardından resmen başladı. Cumhur İttifakı’nın gündemindeki çok sayıda tartışmalı düzenleme, TBMM Başkanlığı’na sunulmayı bekliyor.

 

 

Yasama çalışmalarının henüz başlamadığı Meclis’te, muhalefet milletvekillerinin bakanlara soru önergesi yöneltme mesaisi ise başladı.

Meclis’te yeni bakanların yemin etmesinin ardından muhalefet milletvekilleri, gündeme gelmesini istedikleri konularla ilgili hazırladıkları yazılı soru önergelerini Meclis Başkanlığı’na sunmaya başladı. Muhalefetin ilk gündem maddesi, ekonomi oldu. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Karal, “Doğalgaz fiyatları için ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanmasının, enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesinde etkili olduğu iddiaları doğru mudur?” diye sordu. Karal ayrıca, “Enflasyonu ‘seçim yatırımı olarak verilen bedava doğalgaz’ ile düşük göstererek temmuz ayında işçi, memur ve emeklilere verilecek olan enflasyon farkının daha düşük gösterilmesi mi amaçlanmıştır?” sorusunu yöneltti.

 

 

ERDOĞAN’A BIYIK ÇİZEN LİSELİ

 

 

CHP Milletvekilleri ise hak ihlalleri ile tartışmalı uygulamalara dikkati çekti. CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Mersin’de 16 yaşındaki lise öğrencisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın afişine bıyık çizdiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklandığı gelişmelerini Meclis’e taşıdı. Gökçek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, “Türkiye Cumhuriyeti’nde bıyık çizmek suç mudur?” diye sordu.

 

 

OKULLARA ATANAN İMAMLAR

 

 

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ Projesi kapsamında İzmir’deki 842 okula imam ve vaiz görevlendirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Yücel, hazırladığı önergede, “Tarikatlar güdümünde ülkeyi yönetenler laik eğitim yuvalarımıza kadar sızmayı amaçlıyor. Bilimin ışığından uzaklaşan eğitim sistemiyle çocuklarımızın geleceğinin heba edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

CEZAEVLERİNDEKİ HASTA MAHKÛMLAR

 

 

Cezaevlerinde bulunan ve yaşlılığa bağlı problemler yaşayan hükümlülere dair bilgi talebinde bulunan CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın 104’üncü Maddesi kapsamında ‘sakatlık, kocama ve sürekli hastalığı’ olan hükümlülerin cezalarını ‘hafifletme veya kaldırma’ yetkisini zaman zaman kullandığını hatırlattı ve bu uygulamanın detaylarını anlatmasını istedi. Öztunç, “Son beş yılda Cumhurbaşkanı tarafından affedilen hükümlü sayısı kaçtır?” sorusunu yöneltti. Tüm önergeler için yanıtlama süresi 15 gün.