Kosova Başbakanı Thaçi, 2 Türk parti ile koalisyon anlaşması imzaladı

Kosova Başbakanı Thaçi, 2 Türk parti ile koalisyon anlaşması imzaladı
3 Ekim 2013 09:10

Kosova bağımsızlık ilanı kararı ardından 3 Kasım tarihinde ikinci kez yerel seçimler için Kosova sandığa gidiyor.

 

 

Bugün başlayan ve bir ay sürecek olan seçim kampanyasında  bu yıl ilk defa 3 Türk siyasi parti olan; Kosova Demokratik Türk Partisi KDTP,  Kosova Türk Birliği-KTB yanı sıra yeni kurulan Kosova Türk Adalet Partisi-KTAP, seçimlerde Kosovalı Türkleri temsil edecek. 3 Kasım tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi Kosova’da partiler arası koalisyon çalışmaları başladı. Kosova Başbakanı Haşim Thaçi de lideri olduğu Kosova Demokratik Partisi- PDK ile 6 azınlık partisiyle tek aday üzerinde ortak koalisyon anlaşması imzaladı.

 

Kosovalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren’deki Kosova Demokratik Partisi- PDK binasında imzalanan anlaşmaya; Kosova Demokratik Türk Partisi, KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar ve Kosova Türk Adalet Partisi,  KTAP Prizren Şubesi Başkanı Cemil Luma yanı sıra 3 Boşnak ile 1 Rom siyasi parti temsilcileri katıldı. Kosova Başbakanı Thaçi ile 6 siyasi parti temsilcisi arasında imzalanan koalisyon anlaşması çerçevesinde, 3 Kasım tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde Prizren Belediyesi Başkanı adayı göstermeyerek PDK’nın Prizren Belediyesi Başkanı adayı olan Ramadan Muya’ya destek verecekler. İmza töreni ardından basın açıklamasında bulunan Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, imzalanan koalisyon anlaşmasıyla PDK’nın yerel seçimlerden galip çıkacağını söyledi. Daha iyi bir gelecek için azınlık parti temsilcileriyle koalisyon anlaşması imzaladıklarını söyleyen Başbakan Thaçi, imzalanan bu ortak koalisyon çalışmaları ardından Prizren’de ikinci kez seçime gitme gereği kalmadığını ifade etti.

 

Thaçi “İmzaladığımız koalisyon anlaşmasıyla 3 Kasım tarihindeki yerel seçimler için bir ay boyunca çok çalışacağız. Bu koalisyondan çok memnunun ve büyük mutluluk duyuyorum. 1 ay boyunca ortak çalışmalarımız devam edecek. Bu nedenle muhalefet partilerine fırsat vermeyeceğiz. Dolayısıyla 3 Kasım tarihinde yapılacak olan yerel seçimler ardından ikincikez seçime gitmeyerek muhalefeti de yormuş olmayacağız” şeklinde konuştu. Thaçi’nin ardından sözü alan Kosova Demokratik Türk Paritisi- KDTP Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, “Bugün bir hayırlı iş için burada bulunmaktayız”  ifadeleriyle konuşmasına başladı. Yağcılar “KDTP olarak belediye başkan adayını vermedik ancak bunu PDK’nın adayı olan Prof. Dr. Ramadan Muya’yı  destekleyeceğimizi bildirmek için burada bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Bu yıl ilk kez Kosovalı Türkleri temsilen katılan Kosova Türk Adalet Partisi,  KTAP Prizren Şubesi Başkanı Cemil Luma da, 3 Kasım seçimleri için umutlu olduklarını söyledi. Luma “Gelecek 4 yıl içerisinde çok daha büyük başarılara imza atacağız. Prizren’in her yönlü gelişmesinde şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonrada Türk toplumu olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.  Kosova Merkezi Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, 3 Kasım tarihinde yapılacak yerel seçimlere 33 siyasi partinin katılacağını bildirdi. Kosova Merkezi Seçim Komisyonu, 3 Kasım Seçimlerine, 16 bağımsız adayın da yer aldığı toplam 7 bin 932 adayın yarışacağını açıkladı.