Kadir Gecesi’nde camiler doldu taştı

Kadir Gecesi’nde camiler doldu taştı
14 Temmuz 2015 09:00

Kadir Gecesi’nde Sultanahmet Camii vatandaşların akınına uğradı. Sultanahmet Meydanı’nda iftar yapan vatandaşlar, camide teravih namazı kılıp, ibadetlerini yerine getirdi.

 

İslam dünyasının en kutsal günlerinden biri olan Kadir Gecesi’nde Sultanahmet Meydanı adeta vatandaşlarla doldu taştı. Akşam saatlerinde meydandaki çimenlerin üzerinde yer sofrası kuran yüzlerce kişi, burada iftar yaptı. İftarın ardından da, çok sayıda kişi teravih namazı için Sultanahmet Camii’ne akın etti. Caminin içerisinde ve avlusunda yer kalmayınca, bazı vatandaşlar namazlarını çimlerin üzerinde kılmak zorunda kaldı. Vatandaşlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar Kur’an-ı Kerim okudu, Mevlid-i Şerif dinledi, bol bol dua edip af diledi. Ayrıca ibadet etmek için camiye gelenlere lokum ve su ikramı da yapıldı.

 

“BARIŞ OLSUN, DOSTLUK OLSUN”

 

Irak’tan gelen ve vatandaşlara lokma dağıtan bir kişi, “Allah bütün Müslümanları bir etsin ve bütün savaşları durdursun. Kadir Gecesi nedeniyle hayır için lokma dağıtıyorum. Umarım benim ve buradaki bütün insanların duaları kabul olur. Barış olsun, dostluk olsun” dedi.

 

Şanlıurfa’da Kadir Gecesi yoğunluğu

 

Şanlıurfa’ya Kadir Gecesi nedeniyle çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi, kentin simgesi Balıklıgöl platosuna akın etti. Camilerde namaz kılarak dua edenler, balıklara yem verip dilek tuttu.

 

Kadir Gecesi nedeniyle binlerce kişi Şanlıurfa’ya gelip Balıklıgöl platosunda bulunan ve Hz İbrahim’in doğduğu mağaranın bulunduğu Dergah Camisi’nde teravih namazı kıldı. Yoğunluk nedeniyle camide yer kalmayınca, yüzlerce kişi avlu ve kubbelerin arasına açtıkları kilimler üzerinde namaz kıldı. Namaz sonrası dua eden vatandaşlar, İl Müftüsü İhsan Açık’ın gecenin önemiyle ilgili vaazını dinledikten sonra ziyaret ettikleri Balıklıgöl’de balıklara yem atıp dilek tuttu.

 

Selimiye Camii, Kadir Gecesi’nde doldu taştı

 

Kadir Gecesi nedeniyle Edirne Selimiye Camii ziyaretçi akınana uğradı.

 

Türkiye’nin çeşitli illeri ile Yunanistan ve Bulgaristan’da yaşayan 10 binden fazla ziyaretçi, Kadir Gecesi nedeniyle Edirne’deki tarihi Selimiye Camii’ne akın etti. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii’ne gelen ziyaretçiler camiinin içinin dolması nedeniyle avlusu ve bahçesinde de ibadet etti. Komşu iller ile Batı Trakya’da yaşayan soydaşların akın ettiği Selimiye Camii’nde, iftar vaktinin gelmesiyle birlikte vatandaşlar, avluya ve camiinin içine serdikleri örtü ve gazetelerin üzerinde yanlarında getirdikleri yiyeceklerle oruçlarını açtı. Akşam namazının ardından okunun mevlidi dinlemek için camiinin içine girmeye girmek isteyenlerin yolaçtığı yoğunluk nedeniyle ezilme tehlikesi geçirenler oldu. Mevlidin okunmasından sonra Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından dua okundu. Kadir Gece’si nedeniyle Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve kentte görevli bazı bürokratlar da ibadetleri için Selimiye Camii’ne geldi.

 

Konak Meydanı’nda Kadir Gecesi etkinliği

 

İzmir İl Müftülüğü’nün Kadir Gecesi nedeniyle düzenlediği ‘Seccadeni al Konak Camii’ne gel’ organizasyonuna katılan yüzlerce vatandaş hep birlikte namaz kıldı.

 

İzmir İl Müftülüğü tarafından Konak Meydanı’nda düzenlenen ‘Seccadeni al Konak Camii’ne gel’ adlı Kadir Gecesi etkinliğine çok sayıda vatandaş katıldı. İftarını birlikte açan yüzlerce vatandaş akşam ve teravih namazını kılarken, etkinlik sahura kadar devam edecek.

 

Kaynak: Uzay KESMEN – Soner HASIRCIOĞLU / İstanbul DHA