Kaçak Saray’a anayasa zırhı

Kaçak Saray’a anayasa zırhı
5 Nisan 2015 10:04

Ankara Mimarlar Odası’nın kaçak Ak Saray dahil Ankara’daki AOÇ arazisinin talan edilmesiyle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması üzerine AYM’ye yaptığı birsel başvuru ‘mağdur değilsiniz, bireysel olarak zarar görmediniz. Bu işlere karışmayın’ gerekçesiyle reddedildi.

 

Kaçak inşa edilen Cumhurbaşkanlığı köşküne Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) koruma zırhı geldi. Ankara Mimarlar Odası’nın kaçak Ak Saray dahil Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) arazinin talan edilmesiyle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması üzerine AYM’ye yaptığı birsel başvurunun ret gerekçeleri açıklandı. AYM, başvuruyu ‘mağdur değilsiniz, bireysel olarak zarar görmediniz. Bu işlere karışmayın’ diyerek ‘kişi yönünden yetkisizlik’ gerekçesiyle reddetti. AYM’nin ret gerekçeleri, benzer hukuksuzluklara dokunmayacağı, yapılan bireysel başvuruları görüşmeyeceği anlamına geliyor. AOÇ’daki yasadışı talana karşı onlarca dava açan, bunların önemli bölümünü kazanan Ankara Mimarlar Odası, idare mahkemelerinin plana aykırı uygulamalarla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararlarının uygulanmaması ve inşaatları son verilmemesi üzerine son çare olarak AYM’ye gitmişti.

 

ÇEVRE VE GELECEK KUŞAK İÇİN

 

Başkan Tezcan Karakuş Candan’ın da aralarında bulunduğu oda yöneticileri bireysel başvurularında “AOÇ arazisinin tarımsal amaçla kurulduğu, başvuruya konu planlarda öngörüldüğü gibi kentsel yeşil alan rekreasyon olanı olarak tasarlanmadığı, başvuruya konu projelerin AOÇ’un kuruluş amacına aykırı olduğu, çevrenin tüm insanların ortak varlığı olduğu, korunmasının gelecek kuşakların haklarını da etkilediği; Ankara’da yaşayan bir yurttaş ve başvurusu konusu meclis kararının iptali istemliyle dava açan kamu tüzel kişiliklerini temsilcileri olarak anayasal haklarının ihlal edildiğini” savunmuştu. Başvurucular, AYM’nin hak ihlali kararı vermesini ve ihlalin ortadan kaldırılması için hüküm tesis etmesini istemişti. Ancak AYM, bu önemli başvuruyu geçen Aralık ayında kişi yönünden yetkisizlik gerekçesiyle reddetmişti.

 

KARIŞAMAZSINIZ

 

AYM, benzer kamusal başvuruların kabul edilmeyeceği anlamına da gelen bu ret kararının gerekçelerini dünkü resmi gazetede yayımladı. AYM’nin ret kararı, şöyle gerekçelendirildi “Başvurucular tarafından kamu yararı temelli genel ifadelere yer verilmiş, ancak ihtilaf konusu meclis kararı ile uygulamaya geçirilen plan ve projeler nedeniyle bireysel olarak doğrudan maruz kalınan sağlık, mülkiyet, özel hayat vb.hususlara yönelik somut bir etkiden bahsedilmemiştir.

 

SİZ MAĞDUR SAYILMAZSINIZ

 

Başvuruya konu meclis kararı ile AOÇ arazisi üzerinde uygulamayla geçirilen plan ve projelerin başvurucuların güncel ve kişisel olarak doğrudan etkilediğinin başvurucular tarafından ortaya konulamadığı görüldüğünden başvurucuların mağdur statülerinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

YETKİNİZ YOK, REDDİNE

 

Açıklanan nedenlerle başvurucuların ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri hususların mağduru olmadıkları anlaşıldığından, başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin ‘kişi yönünden yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesini gerekir”

 

Kaynak: Adnan Keskin / Taraf