İslami Direniş Örgütü ( Hamas)
13 Ekim 2023 13:36
Kısa adı HAMAS olarak bilinen resmi adı İslami Direniş Örgütü (Harakat al Muqawama al İslamiye) olan İslamcı silahlı siyasi bir partidir. Örgütün kuruluş amacı 1948 öncesi İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni kapsayan topraklarda Filistin İslam Devleti kurmaktır.
Yunus BÜLBÜL H&H YORUM
Silahlı mücadeleyi kendine yol yöntem olarak seçmesi nedeniyle başta ABD olmak üzere Avrupa birliğine bağlı birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilmesine rağmen Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü ilan edilmesi önerileri kabul edilmedi.
Daha öncede yaptığı eylemler ile gündeme gelen Hamas’ın (İslami Direniş Hareketi) bu kez tüm Dünya’nın gündemine oturmasının nedeni İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” adını verdiği askeri operasyon başlatması oldu.
Hamas (İslami Direniş Hareketi) 1987 Yılında Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz el Rantisi ve Muhammed Taha tarafından kuruldu.Şeyh Ahmet Yasin daha sonra İsrail’in düzenlediği bir Helikopter saldırında öldürüldü.
“Filistin’in kontrolünü İsrail’den almak adına kutsal bir savaş vermenin dini bir görev” olduğu söylemini kendine ilke kabul eden Hamas’la (İslami Direniş Hareketi) Filistin’in temsilcisi ve İsrail’i tanıyan FKÖ (Filistin Kurtuluş Örgütü) ile 1988 yılından itibaren çatışmaya başladı.
Gazze’de bulunan 600 Camileri kullanarak verdikleri vaazlar ve hayır işleri ile meslek örgütleri çarşılar sendikalar gibi yerlerde etkinliğini artırdı.
2006’da Filistin’de yapılan seçimlere bir siyasi parti olarak katılırken öte yandan da hedeflerine ulaşmak için silahlı mücadeleyi kendine yöntem olarak benimsediğini beyan etti.
Kuruluşundan bu güne kadar hiç boş durmamış olan Hamas İntihar saldırılarını kendine en uygun saldırı şekli olarak benimsedi. Defalarca intihar saldırında bulunan ve bu saldırılarda yüzlerce insanın ölümüne binlerce insanın yaralanmasına neden olan Hamas’ın en ölümcül intihar saldırısı 27 Mart 2002’de Netanya’daki bir oteli hedef alan 30 kişi öldüğü ve 140 kişinin yaralandığı saldırıdır.
Filistin’in temsilcisi 1964 Yılında kurulan Filistin Kurtluş Örgütü FKÖ’dür. FKÖ bünyesinde bir çok gurup vardır. Bunların içerisinde en öne geleni El Fetih ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesidir. FKÖ’ün başkanlığını en büyük gurup olan El Fetih’in başkanı Önce Yaser Arafat’ın ölümünden sonra da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas yapmaktadır.
Hamas (İslami Direniş Hareketi) hem siyasi olarak hem de askeri olarak FKÖ’yü ele geçirip FKÖ içinde hakim olmaya çalışsa da bu güne kadar bunda başarılı olamadı.
Hamas’ın (İslami Direniş Hareketi) kurulmasıyla Filistin’de İslamcılaştırma meşruiyet kazandı, Hamas hızla büyüdü. Filistinliler arasında artan dindarlık da yükselişinde rol oynadı. Hamas, El Fetih’in öncülüğündeki laik milliyetçiliğe İslamcı bir alternatif haline geldi zamanla.
İki bölgeye ayrılan Filistin’de Gazze bölgesinde El Fetih’le girdiği çatışmalardan galip gelerek Gazze’nin hem siyasi hem askeri idaresini ele aldı. Sünni Şeri İslam hükümlerine göre bir idare kurmuştur.
Bizde ki İslamcıların 2000’li yıllardan itibaren Filistin sevdası Hamas’ın (İslami Direniş Hareketi) Sünni İslam Devleti kurma isteğine destek vermesidir.
FKÖ kontrolündeki Batı Şeria bölgesinde ise Hamas’ın (İslami Direniş Hareketi) bir hakimiyeti söz konusu değildir. Bu bölgede El Fetih’in Filistin’de “Vatandaşların yasal ve eşit haklara sahip olacağı, ırk, din ayrımcılığının yapılmadığı, egemen, demokratik bir devlet kurmak” fikri ile Hamas’ın Filistin’de “Sünni İslam Devleti” kurmak fikri arasında uçurum vardır.
Filistin davasını üzülerek belirtmek gerekirse İslamcılık bitirdi.
Filistin’de ilerici/seküler ulus yaratma hedefinden Filistinli Araplar çok etkilenmişti. İslamcılık bunu sıfıra indirdi. FKÖ’nün İsrail’den daha fazla uluslararası tanınırlığı vardı. Bugün ise BM’de gözlemci sıfatıyla yer alsa da “Filistin Devleti”ni ciddiye alan yok.
Yazarın Son Yazıları:
31 Mart CHP’ye iktidar yolunu açtı mı?
CHP seçmeni sandığa küsmez
Partilerde ideoloji çöktü