İbadet ve Nefis

İbadet ve Nefis
2 Ağustos 2012 10:55

Yıl 1990 Libya – Misrata şehri: 1990 yılında Ramazan’nın 6 günü’nü Mistara da ikamet edem soydaşlarımızla (Türk’lerle) beraber olmak nasip oldu.

Misrata da oturan 64  (şimdiki yaşı 86) yaşındaki Mengütay Nahsen isimli, psikoloji doktoru soydaşımız’ın, ibadet ve nefis konulu sohbetlerini kısmen, ALLAH nasip etti, Yüce Türk İslam alemi ve Harran ovası halkı ile paylaşıyoruz.
 
   SOHBET : Ey İslam alemi ! Din ALLAH tarafından gönderilmiş, insanlar tarafından kabul edilmiştir. İnsanları yanlış yola sevk eden din yoktur. Dini akıl bulur ve kabul eder. Akılsızın ve maddiyata (Para’ya) tapanın dini olmaz. Din İman işidir. İmanın kontrolü altındaki akıl inanç sahibi olursa, din bulunur. İman aklı kontrol altına alırsa iyi ahlak, inanç ve din doğar.
 
   İbadet etmek inançtan doğar. İnanç ise İmandan gelir. İnançsız ibadet olmaz. İbadet din kuralıdır. Gösteriş için değil, samimiyetle ALLAH’ın emrettiği yolda olmayı, bu yolda olduğunu gösterir faaliyetlerin yapılmasıdır. Müslümanım diyebilenler için ibadet bir ihtiyaçtır.
 
   İnanç ALLAH yoludur. İnançsız ALLAH’a varılmaz. Din inaçla gerçekleşir, ibadetler inançla olur. İnanç ve sevgi biribirlerine okadar yakındır ki, adeta biribirlerini doğurur tamamlarlar.  Kalben biribirinizi sevmedikçe, İman edemezsiniz. Sevgisiz inanç olmaz, inançsız sevgi olmaz. Muvaffakiyetlerimiz (Başarılarımız), adeta yaşamımız bunlara bağlıdır. Kalben inanan insanlar sevgi ve inançla biribirlerine bağlıdırlar. İşte inançlar onları birleştirir. Kalben, Türküm, Müslümanım deyip, bizi sevenler bize inançlarıdır.
 
  Severek çalışmak, onun yaratıklarına hizmet edebilmek, onlara faydalı olabilmek, merhametli, fedakar olabilmek, kendi ekmeğini başta ihtiyacı olan akraba, eş dost ve diğer tanımadığı ihtiyaç sahipleri ile bölüşmek, başkalarına sevgi, umut, inanç ve huzur verebilmek, ibadetin en büyüklerinden bazılarıdır.
 
  İbadet, bir vazifenin yerine getirilmesi için değil, samimiyetle, inanarak, ümit ederek, severek, istenerek, sabrederek, huzur duyarak yapılacak bir iştir. İbadet başkalarına zarar ettirmek, görev yapmamak için mazeret değildir. İbadet ALLAH’la kul arasındadır. İsteksiz, sevgisiz, inançsız ve asaletsiz ibadet olmaz.    
 
   İnandığımız, bizi sevgisinden var eden büyük varlığı sevdiğimizi gösterir. İbadetler inancımızı arttırmak, bize İman gücü sağlamak içindir. Aklı maddi yaşamdan, nefisten çekip, manevi yaşama, İmana yöneltmek içindir. İmanlı olmak, onun sesini duyabilmek içindir.
 
   İbadet, ona sevgi ve saygılı, Onun sevdiği, şanına yaraşır kullar olduğumuzu kanıtlayabilmek içindir. İşlenen günah ve kabahatlarımızın af edilmesi içindir. Dilek ve isteklarimizin kabulü içindir.
 
   Nefis nedir? Maddi yapımızın devamı için gerekli istek ve arzulardır. Nefis maddi güçtür. Nefis yalnız kendisini düşünür, akla da devamlı bu telkini yapar. Akıl, nefsin ayakta durması ile kaimdir. Nefsin ölümü aklın sonudur.
 
    Mengütay  NAHSEN soydaşımızdan, pratik bir reçete:
    Yoğurt’un mucidi Türkler olduğu için, faydalarını da elbette Türkler bilecektir.
    Reçete 1- Yağsız yoğurt ile nasıl zayıflayacaksınız?  Yüz ve vücut adalelerini sıkı ve genç tutmak için yeterince yoğurt tüketilmelidir. İradenizi kuvvetli tutup, zayıflamayı yağsız yoğurtla denediğiniz müddetçe, saç, deri ve gözlerinizin sağlığı idame edilecektir. Yağsız yoğurdun tadına bir kere alışınca, vücudunuzun geleceği için sağlıklı ve genç bir vücut olacağını unutmayın. Ve bu reçeteyi düzenli kullanın.
    Eğer kilonuz 70 – 90 arası ise günde bir ile bir buçuk kilo, 90 – 110 arası ise iki kilo yağsız yoğurt tüketin.
    
    Reçete 2- Sağlığımız için haftada üç gün bu reçeteyi uygulayın. Eşit miktarda yoğurt, domates suyu ve bir yemek kaşığı kaliteli Zeytinyağını karıştırıp, soğutun. Kahvaltıda ve akşam yemeklerinde içiniz. Bu doğal içeceğin lezzetinden vazgeçemiyeceksiniz.
    Neden bir yemek kaşığı Zeytinyağı? Bağırsak tembelliğini önlemek (Kabız olmamak) için.
 
    NOT: Eğer yoğurt’u evinizde yapma imkanınız yoksa; yoğurt ihtiyacınızı, ATATÜRK orman çiftliği ve YÖRSAN marka yoğurtları kullanarak giderebilirsiniz.
 
    Ne Mutlu Yüce Türk İslam alami ve Harran ovası halkına ki, aklını İmanının kontrolü altında tutup, uygulayabilen kullarından’dır. ALLAH samimiyetle yaptığınız ibadet ve hayırlarınızı daim kılsın, dileklerimizle ALLAH’ın Selamı ve başarısı üzerinize olsun.
 
    Vatan Şehitlerini, T. C.’ni kurucusu M. K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara aci şifalar dileriz.
 
 
    HDİSLER:
    1- Ne mutlu bilgisizliği terkedip öğrenene, üstünlük elde edene, adaletle muamelede bulunanlara. (C. II, s. 46.)
    2- Bilgi Öğrenmek her mü’mine farzdır. (K. II, s. 26.)
    3- Bilgi elde etmeğe uğraşan kişi, Müslümanlığın direğidir. K. II, s. 108)
    4- Bilgisizler arasında bilgi elde etmeye uğraşan, ölüler arasındaki diriye benzer. (K. II, s. 108)
   
    Özdeyişler: Kitaplar beynin çocuklarıdır. (SWİFT)
    Menfaat (Çıkar) için varolan dostluklar, düşmanınızdır. (Fethiye – Çenger köyü halkından, Cevdet (Hidayet Hoca) Boz)
 
    Aklı akıl geliştirir,
    İmanı ALLAH.
    Takdir Yüce Türk İslam aleminindir
    Ya Resullallah.
 
         Harran ovası halkına nasibi sen verdin,
         Çalışıp’ da üretim yolunu gösterdin,
         Harran ovası halkına, yetim hakkı yememeyi gösterdin.
         Okuyan aklımız ise, okutanda İmanımız’dır.
 
          Kaynakça:
        HADİSLER: Hz. Muhammed ve Hadisleri. Abdulbaki Gölpınarlı  Okat yayınevi 1964 Kasım.
        Dini Sohbetler: Mengütay Nahsen (Türk Asıllı) Psikoloji Dr.’u Misrata-Libya
        Numan Aladağ’ın 1984 – 2012 yılları arası, yurtdışı gezi, kaynak kişilerle sohbet ve şifali bitkiler araştırma notları:


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun