‘Gıda ve yem fiyatları yüzde 20 artabilir’

‘Gıda ve yem fiyatları yüzde 20 artabilir’
16 Mart 2022 11:22

BM, Ukrayna’daki savaş nedeniyle dünya genelinde gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 20 arasında artabileceği uyarısında bulundu.

 

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ukrayna’daki savaş nedeniyle dünya genelinde gıda ve yem fiyatlarının artabileceği uyarısında bulundu. FAO’nun Cuma günü açıkladığı raporda, gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 20 arasında aratabileceği belirtildi. FAO, fiyatlardaki artışın yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalan insanların sayısını da artırabileceğini kaydetti. Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle bu yıl tahıl hasadı yapılıp yapılamayacağı belirsizliğini koruyor. Bunun yanı sıra Batı ülkelerinin yaptırımları nedeniyle Rusya’nın tahıl ihracatı yapıp yapamayacağı da bilinmiyor.

 

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, “Temel gıda ürünleri ihracatında bu iki önemli ülkenin tarımsal faaliyetlerinde oluşabilecek aksaklıklar, dünya genelinde gıda güvensizliğini ciddi olarak artıracak” şeklinde konuştu. FAO’nun verdiği bilgilere göre, dünyada buğday ihraç eden ülkeler arasında Rusya ilk, Ukrayna ise beşinci sırada yer alıyor. Dünyada arpa arzının yüzde 19’u Ukrayna ve Rusya tarafından karşılanıyor. Dünyadaki buğday arzının yüzde 14’ünü karşılayan bu iki ülke, mısır arzının ise yüzde 4’ünü tedarik ediyor. Dünyadaki toplam tahıl ihracatının üçte birinden fazlası bu iki ülke tarafından yapılıyor.