Erdoğan: Yargı süreci hızlandırsın

Erdoğan: Yargı süreci hızlandırsın
30 Ocak 2013 20:09

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.


 
KOMUTA KADEMESİNDE BERABER ÇALIŞTIĞIM ARKADAŞLARIM VAR

 
Bir basın mensubunun ‘Tutuklu askerler ile ilgili bir düzenleme olacak mı?’ sorusuna Başbakan Erdoğan: “3’ncü yargı paketinde çözdük. Tutukluluk süresinin uzun olmasına yönelik. 3’ncü yargı paketinde gerekeni yaptık. Adli yargıda üst sınırı kaldırdık. Bununla bir rahatlama getirelim istedik ve tutuksuz yargılanmayı getirdik. Tutuksuz yargılanma süresi içinde devletin bu denli önemli kuruluşlarında çalışma süreci aksamayacak. Tutuklu yargılama için gerekçeli şart getirmek sureti ile ayrıca getirdik. Adli kontrol uygulayarak tutuksuz yargılanma işler hale geldi. İşler seri yürümüyor. Buda süreci sağlıklı yürümüyor.

Temenni ederim ki muvazzaf olan subaylarım, astsubaylarım davet edildiler. İfadelerini verdiler, tutuklanarak, tutuksuz yargılanan çok az oldu. Hala bu sürece yönelik de bazı yeni adımlar planlanıyor. Tutuklu askerler ile ilgili yaptığım açıklamada amacımız yargıya müdahale etmek değil. 4’ncü yargı paketinde yeni bir düzenlemeye gerek yok diye düşünüyorum. Bu anlayışda düzelme gerekiyor. Bir siyasi sorumluluğun gereği olarak, bir başbakan olarak bunu özellikle ifade etmek durumundayım, bu komuta kademesinde beraber çalıştığım arkadaşlarım var. Tutuksuz yargılama süreci devam eder ve hükmü verirsiniz. Bundan sonra süreç devam eder. Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın ve bir an önce bu adımlar atılsın.” yanıtını verdi.
 
SİYASİ MUHATAPLARDAN İSTİFADE EDECEKSEK ONLARLA DA GÖRÜŞÜRÜZ

 
‘İmralı ile görüşmelerin Erbil’de yapılması söz konusu mu?’ şeklinde sorulan soruyu Başbakan Erdoğan şöyle yanıt verdi: “Kimle görüşmemiz gerekiyor derken birçok konuda bu süreci değerlendirebileceğimiz arkadaşlarımız var. MİT bunlardan en önemlisi. Bizim müzakere edebileceğimiz siyasi muhataplara ihtiyacımız var. Uluslararası camiada da siyasi muhataplardan istifade edeceksek onlarla da görüşürüz, nitekim görüştük, görüşüyoruz. Bakan arkadaşlarımız da görüştü. Çünkü onlar Irak parlamentosunda, Irak’taki eyalet sistemi içerinde yer alıyor. Onlarla da bu görüşmeleri yaptık, yapıyoruz, bundan sonra da yapabiliriz. Bir karar alalım, şu refah huzur ortamını ülkemizde yakalayalım. Halkımın bu sürece bakışı çok olumlu, yaptırdığım kamuoyu araştırmalarında bunu görüyorum.”