Depoda olan sistemde olmayan, kimsenin ulaşamadığı grip aşıları Meclis gündeminde!

Depoda olan sistemde olmayan, kimsenin ulaşamadığı grip aşıları Meclis gündeminde!
2 Ekim 2021 10:48

Grip mevsiminin başlamasıyla birlikte ülkede yine grip aşısı krizi baş gösterdi. Yurttaşlar grip aşılarını yaptırmak için aile hekimlerine gidip reçete yazdırıyor; ancak sistem riskli gruptakilerin talebini bile uygun bulmayarak aşıları karşılamıyor.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşların grip aşılarının Sağlık Bakanlığı sisteminde onaylanmadığı ifade etti.

 

 

Gök ayrıca grip aşısının herkese ücretsiz yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

CHP’li Gök, “Her yıl kış mevsiminde ülkemizdeki grip vakalarında artış gerçekleşmekte, devam eden Covid-19 salgını sebebiyle gribe karşı korunma daha da önem kazanmaktadır. Covid-19 ile benzer semptomlar gösteren grip, hastalanan kişilerin vücut bağışıklığını düşürmekte, ilgili mevzuata göre 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan yurttaşlarımıza ücretsiz grip aşısı sağlanmakta ancak sözü geçen aşılar talebi karşılayacak miktarlarda ithal edilmemektedir. Ücretli olarak eczanelerde satışı yapılan grip aşısının fiyatı 85.12 TL olarak belirlenmiş, ücretsiz aşıya erişim sağlayamayan 4 kişilik bir ailenin grip aşısı için 370 TL bir bütçe ayırması gerektiği görülmüştür. Konuya ilişkin verdiğimiz soru önergesinin üzerinden 1 hafta geçmeden Sağlık Bakanlığı sisteminin 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan yurttaşlarımıza reçete edilen grip aşılarını onaylamadığı öğrenilmiştir.

Sisteme girilen 100 talepten yalnızca 2’sinin karşılandığını ifade eden hekimlerimiz risk grubunda bulunan yurttaşlarımızın Aile Sağlığı Merkezlerine sürekli gidip gelmek zorunda kaldığını ortaya çıkan bu durumun sözü geçen yurttaşlarımızı Covid-19’a karşı riske attığını belirtmektedirler. Grip aşısı temini ve yurttaşlarımızın aşılara ulaşımındaki aksaklıkların acilen giderilerek toplum sağlığını tehlikeye atan etkenlerin ortadan kaldırılması beklenmektedir. “ diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.