CHP’li Tekin: Dinamik CHP yaratacağız

CHP’li Tekin: Dinamik CHP yaratacağız
12 Mayıs 2014 09:10

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin Yurt Gazetesine konuştu.  

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından beklenen değişikliği yaptı. Genel Sekreterlik görevine Bihlun Tamaylıgil’in yerine Gürsel Tekin getirildi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ile CHP’nin yeni yönetimini konuştuk.Tekin, MYK’daki revizyonu da “Dinamik bir yapı geliyor. Görevimiz CHP’nin başarılı olması” diyerek değerlendirdi.

 

 

YOLSUZLUK KONUŞMAK PUAN AZALTTIYSA, ÖNEMLİ DEĞİL

 

 

CHP Tartışıyor’ yazı dizimizde CHP’nin yerel seçim sürecindeki hataları ve bundan sonra ne yapması gerektiği tartışılıyor. Gelen eleştirilerde seçim sürecinde belediye projelerinden çok yolsuzlukların konuşulduğu eleştirisi dikkat çekici. Bu eleştiriyi haklı buluyor musunuz?

 

 

Yurt Gazetesi’nin seçimden sonra başlatmış olduğu eleştirilerin tamamını çok dikkate alıyoruz. Elbette bizim de sorguladığımız, eksik ve yanlış bulduğumuz çok konu var. Genel CHP’de daha dinamik bir yapı oluşturacağız. Gazetenizde okurunuz ve üyemiz olan bir kardeşimiz, üye olduktan sonra hem üyelik kartını alamadığını ve anlamlı üyeliğin olmadığını ifade etmiş. Eğer gittim üyeliğimi yapmadılar derlerse beni arasınlar. Telefonum 0312 207 40 50. Mutlaka bir yanıt veririm başkanımızla, il başkanlarımızla, Parti Genel Meclisi üyelerimizle bunların müzakereleri yapıldı.

 

 

Yanlışlarımızı tespit etmeye çalışıyoruz. Her eleştiri çok anlamlıdır. Ancak anlamlı bulmadığım birkaç eleştiri var. Daha çok yolsuzluklarla mücadele ettiğimiz eleştirilerini Cumhuriyet Halk Partisi kimliği ile bağdaştırmıyorum. Bu eleştiriyi çok üzücü olarak görüyorum. Kimliğimize bakıldığında Mustafa Kemal Atatürk’ten itibaren vazgeçilmez temel unsurların ahlak ve dürüstlük olduğu görülür. Bu ahlaksızlıkla mücadele etmememiz beklenemezdi. Eğer yolsuzlukla mücadele etmek CHP’yi 10 puan azalttıysa da hiç önemli değil. Bir hükümet düşünün organize çete oluşturarak ülkeyi soyuyor. Bunun karşısında da ana muhalefet hele ki CHP gibi geçmişi tertemiz bir siyasi partinin bunu görmeGenel Başkan her İlde konferans verebilecek Sorumluluk sadece beş kişinin değil Elbette hatalar oldu ancak seçim sonuçlarını yalnızca beş arkadaşımıza bağlamak yanlış olur. Bu beş arkadaşımız orada görev aldılar, ama 17 kişi adına görev aldılar. Bir sorumluluk varsa bu hepimizin sorumluluğudur .

 

 

MYK’DAKİ revizyon için ne söylersiniz?Yerel seçimler öncesi Aday Belirleme Komisyonu’nda yer alan beş üyeden dördü MYK dışında kaldı…

 

 

Elbette hatalar oldu ancak seçim sonuçlarını yalnızca beş arkadaşımıza bağlamak yanlış olur. Bu beş arkadaşımız orada görev aldılar ama, 17 kişi adına görev aldılar. Bir sorumluluk varsa bu hepimizin sorumluluğudur. MYK’da görev yapan arkadaşlarımızın tamamı çok değerli arkadaşlarımızdır. Elbette partilerde nöbet değişimi olur, Genel Başkanımız bunu talep etmiş. Gelen arkadaşlarımızın önemli kısmını yakınen tanıyorum. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı arkadaşımız Tekin Bingöl, CHP mutfağından gelen bir arkadaşımızdır. Belediyelerden sorumlu arkadaşımız Veli Ağababa çok dinamik genç bir arkadaşımız. Bugüne kadar cezaevlerindeki insan hakları ihlalleri, cezaevlerindeki dramlar çok başarılı şekilde ilgilendi. Hem bunu devam ettirecek hem de belediye çalışmalarını yürütecek. Bütün arkadaşlarımızın başarılı olacağına inanıyorum. Yeni mekanizmamız daha çok birbirini tamamlayacak. Görev alanları hiç fark etmez. Hepimiz CHP adına görev yapıyoruz, görevimiz CHP’nin başarılı olmasıdır. Dinamik bir yapılaşma geliyor.

 

 

 PROJELERİ ELEŞTİRENLER BENİ ŞAŞIRTIYOR

 

 

CHP’nin projelerini anlatma konusunda eksiği olmadığını mı düşünüyorsunuz?

 

 

CHP’nin projelerine yönelik eleştirilere de katılmıyorum. Bu eleştiriyi yapan, CHP’yi bilen arkadaşlarımız beni şaşırtıyorlar. Bütün Türkiye coğrafyasının belediyelerine bakalım, uluslararası kuruluşların, Birleşmiş Milletler’in ödülünü alan tek bir belediye var, Eskişehir Belediyesi. Yaşanabilir şehirler kriterlerinde yalnızca CHP’li belediyeler birinci sıradadır. Eskişehir, İzmir, Aydın… Yine başarı grafiğini görmek için emlak değerlerine bakmamız lazım. Bursa’daki Nilüfer ilçemizde emlak değerleri örneğin 100 lirayken, yanı başındaki ilçelerde 60 liraya düşüyor. Ankara’nın göbeğinde Yenimahalle ile Çankaya’ya bakın.

 

 

Bugün 2 milyon köleleştirilmiş taşeron işçi var. Ne olacakları belli olmayan bir serüvenle karşı karşıyalar. Ortalama her ay istisnasız 30-40 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Böylesi bir manzarada sendikalar duruş göstermezken, bu ülkeyi organize yolsuzlukla soyanlar için Dik dur, eğilme’ gazete ilanları veriliyor. Sivil toplum örgütleri, sendikalar, üniversiteler özgür değilse özgürlüklerin tamamı rafa kaldırılmış demektir. Onların olmadığı yerde görevi CHP yapacaktır. Sadece parti görevi değil, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin eksiklerini tamamlayacağız. Nerede sıkıntı varsa CHP örgütleri orada olacak. İçeride oturan İl, İlçe Başkanları olmayacak. Parti içi demokrasi, özgürlük sınırsız, ancak kurallara bağlı olacaktır. Disiplin ve kural demokrasinin unsurlarındandır. Nasıl ki bugün en demokratik ülkelerde kuralsız davranarak istediğiniz yere aracınız park edemiyorsanız, CHP’de de özgürlüklere evet kuralsızlığa hayır. Partinin tüzel kişiliğine zarar verilmesine izin vermeyeceğiz. Bu çerçevede davranan herkese partimiz açıktır. yapı oluşturacağız.

 

 

BEN DE VARIM DİYEN CHP’YE GELMELİ

 

 

Okurlarımız yazılarında parti içinde aktif olamadıklarını, seslerinin duyulmadığını, gençlere yer verilmediğini söylüyorlar…

 

 

‘Bu toplumsal mücadelede ben de varım’ diyen herkesi CHP çatısı altına bekliyorum. Gelecekler üye olacaklar, hak sahibi olacaklar, aktif olacaklar. Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan olarak, Gürsel Tekin Genel Sekreter olarak ne kadar hak sahibiyse partiye gelen üyeler de o kadar hak sahibi olacak. Daha dinamik bir internet aracılığıyla üyeliği de hayata geçireceğiz. CHP’nin tüm üyelerine özellikle bütün İl ve İlçe Başkanlarıma seslenmek istiyorum. CHP dışa dönük mücadele edecek, asla içe dönük mücadele olmayacak. Buna izin vermeyeceğiz.’Yeni CHP’ söylemi çok tartışıldı. Bu kavram aslında İl Başkanlığım dönemindeyken bana aitti. İdeolojik bir tartışmaya çekildi. Benim tarif etmek istediğim ise sokakta olan, toplumsal mücadelelerde ön saflarda olan bir CHP’ydi.

 

 

Genel Sekreterlik göreviniz için neler söylemek istersiniz? Yönetimde nasıl değişiklikler olacak?

 

 

Ben partide en şanslı insanlardan biriyim. Tüm kademelerinde görev yaptım. CHP örgütleri çok cefakârdır. Dışarıda kalmış herkese çağrıda bulunmak istiyorum, gelin yuvanıza geri dönün, partinize sahip çıkın. Geçmiş dönemde merkez sağ ve solda siyaset yapan çok değerli kişiler var, onları CHP’ye davet edeceğiz. Türkiye’nin bu çatıya, bu çatının sorunları çözmesine ihtiyacı var. Ankara’da, Genel Merkez’de oturarak vaktimizi harcamak istemiyoruz.

 

 

Türkiye’nin dört tarafını dolaşarak sorunları yerinde tespit etmek istiyoruz. Eksiklerimizi çok hızlı çözmek istiyoruz. 81 ilin tamamında ihtiyaç duyulduğunda CHP Genel Başkanı’nı o il ile canlı konferans verebilecek duruma getireceğiz. Örgütlerimizi denetlerken, o şehrin sorunlarını da genel merkezimiz görecek. Benim temel anlayışım, iyi adam arayışından ziyade iyi sistem. İyi sistem çalışan ile çalışmayanı da ayrıştırmış olur. İyi sistemi kuracağız. Türkiye tarihinde görülmedik sıkıntılarla karşı karşıyadır. Demokrasilerde temel unsurlar sivil toplum örgütleridir, sendikalardır. Eğer onlar özgürse o ülkede demokrasi vardır.