CHP’li Pekşen: Kaçak HES’ler Valinin gözü önünde devam ediyor!

CHP’li Pekşen: Kaçak HES’ler Valinin gözü önünde devam ediyor!
12 Kasım 2017 12:18

Gümüşhane’de Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı olan Santa Harabeleri’nde kaçak olarak inşa edilen HES’lerin durdurma kararına rağmen yapımına devam edildiğini söyleyen Pekşen, “Koruma Kurulu’nun inşaatın durdurulması ve inşaat alanının eski haline dönüştürülmesi kararına rağmen Gümüşhane Valisi’nin gözü önünde bu HES inşaatları devam etmektedir. Gümüşhane Valisi alınan bu karara rağmen gerekli idari önlemleri almayarak görevini yapmamaktadır.” dedi.

 

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Trabzon Koruma Kurulunun durdurma kararına rağmen koruma altındaki Gümüşhane Santa Harabeleri’nde kaçak olarak devam eden HES’lerle ilgili olarak basın açıklaması yaptı.

 

 

Gümüşhane’de 1. ve 3. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Santa Harabeleri’nde yapılan Berraksu 1-2 HES projelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun derhal durdurulması kararına rağmen inşaatların kaçak olarak devam ettiğini belirten Pekşen, “Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun aldığı karara rağmen bu karar uygulanmamaktadır. Bu karar kaçak HES inşaatlarının derhal durdurulmasını ve inşaatların yapıldığı alanın eski haline dönüştürülmesini içeriyor. Bu kararın Gümüşhane Valiliği tarafından uygulanmamasını anlamak mümkün değil. Buradan Gümüşhane Valisi’ne sesleniyorum inşaatların durdurulması kararına rağmen neden görevinizi yerine getirerek bu kararı uygulamıyorsunuz?” diye sordu.

 
Konunun adli mercilere intikal ettiği halde inşaatların devam ettiğini vurgulayan Pekşen, “Santa Harabeleri’nde doğal koruma alanlarının ve tarihi mirasın katledildiği, hukuksuz bir inşaat çalışması devam ediyor. Ancak Gümüşhane Valisi gözünün önünde devam eden bu hukuksuzluğu görmezden gelerek görevini yapmıyor. Vali kimden ve neyden korkmaktadır ki görevini yerine getirmiyor. Sayın Vali siz devletin valisisiniz. Bunun bilinciyle hareket etmelisiniz.” dedi.

 
Enerji Bakanı Berat Albayrak’a da seslenen Pekşen, Bakan’a şu soruları yönetti: “Sayın Bakan doğal ve tarihi mirasımızı katleden bu kaçak HES’lerden üretilen enerjiyi satın alacak mısınız? Bu kaçak HES’lerden üretilen enerjiyi almak bu doğa katliamına ortak olmak değil midir?”