CHP’li Pala: GATA ve askeri hastaneler yeniden açılmalı!

CHP’li Pala: GATA ve askeri hastaneler yeniden açılmalı!
20 Şubat 2024 09:01

AKP’li 109 milletvekili, sivil doktorların TSK operasyonlarında yaralanan Mehmetçikleri tedavi etmesi için kanun teklifi verdi.

 

 

ASKERİ HASTANELERİN KAPATILMASININ FATURASI 7 YIL SONRA ÇIKTI

 

 

FETÖ darbe girişiminin ardından 26 şehirdeki 32 askeri hastane kapatıldı, büyük bölümü savaş cerrahisinde uzman olan 2 bini aşkın askeri doktor da emekli oldu ya da kamu ve özel hastanelere geçti. Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberine göre bu politika sonucu askeri doktor ve cerrah sayısı azalınca, Pençe-Kilit gibi yurt dışı operasyonlarda yaralanan Mehmetçiklere müdahale yetersiz kaldı. Şimdi yasal değişiklik yapılıyor. AKP’li 109 milletvekili, kamudaki sivil doktorların TSK’nın sınır ötesi harekatlarında görevlendirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

 

Teklife göre doktorlar, TSK, Sahil Güvenlik ve Jandarma’nın yurt içi ve yurt dışı harekâtlarında iki ay süreyle görevlendirilebilecek. Mevcut yasa doktorların, deprem, sel, yangın, heyelan, çığ gibi afetler, savaş, seferberlik, savaş ve olağanüstü hal durumunda yılda bir ay süreyle görevlendirilmesine olanak tanıyor. Değişiklikle ‘’Eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık hizmetlerini düzenleyen’’ yasaya hüküm ekleniyor.

 

 

RİSKLİ BİR DURUM

 

 

CHP Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala, “TSK operasyonlarındaki sağlık personelinin özel eğitim almayanlardan temin edilmesi, yaşam haklarını tehlikeye sokar. Çözüm GATA ve askeri hastanelerin yeniden açılması’’ dedi. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir de “Askeri hastanelerin kapatılıp tabip subay yetiştirmeye son verilmesi, TSK’da boşluk yarattı’’ diye konuştu. İYİ Parti Milletvekili Dr. Eşref Fakıbaba ise ‘’Harp cerrahisi farklıdır. Normal cerrahın harp cerrahisinde görevlendirilmesi de risklidir’’ dedi.

 

 

Pençe’de 47 yaralı asker kurtarılamadı

 
Irak’ın Kuzeyinde 17 Nisan 2022’de başlayan Pençe Kilit harekâtında bugüne kadar 900’ü aşkın terörist etkisiz hale getirilirken aralarında binbaşı, üsteğmen, teğmen, astsubay, uzman çavuş, sözleşmeli er ve korucuların da bulunduğu 148 güvenlik görevlimiz şehit oldu. Bunlardan 47’si yaralı olarak yurt içindeki hastanelere sevk edildi ancak kurtarılamadı.