CHP’li Gürer: 80 ton pancar üreten çiftçinin 680 dolar kaybı oldu!

CHP’li Gürer: 80 ton pancar üreten çiftçinin 680 dolar kaybı oldu!
8 Mart 2024 10:15

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, pancar alım fiyatlarının 5 Ekim 2023 tarihinde açılandığını, kampanya döneminde çiftçinin ürününü teslim ettiğini ve 4 Mart 2024 tarihinden itibaren ise teslim ettiği pancar ürün bedelleri almaya başladığını söyledi. Gürer “5 aylık döviz kur hesabı üzerinden 80 ton pancar üreten çiftçinin kaybı 680 dolara ulaştı. Altın üzerinden en az 10 çeyrek altın daha az alabilir duruma geldi” dedi.

 

 

5 EKİM 2023’DE TABAN FİYAT AÇIKLANMIŞTI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mart 2023 tarihinde ekimi yapılan ve 20 Eylül’de kampanya dönemi başlayan şekerpancarı için Türk şeker, 5 Ekim 2023 tarihinde alım fiyatını ton başına 1.855 TL olarak açıklamıştı, söz konusu fiyata kota tamamlama priminin dahil olduğu belirtilmişti. Kampanya boyunca çiftçi sözleşmeli tarım yapılan pancarı fabrikalara verdi. Fabrikalar 2023 yılı pancar ödemelerine 4 Mart 2024 tarihinde yapmaya başlandı.” dedi.

Ömer Fethi Gürer, “Pancar alım fiyatının açıklanmasının üstünden 5 ay geçtikten sonra çiftçilerin hesabına pancar paraları yatırılması ile çiftçi bu süreçte artan enflasyon ile ciddi kayba uğradı. Enflasyon ve girdi maliyet artışları sonucu yapılan ödemeler eridi. Geçmiş dönemlerde de benzer uygulamaya gidiliyordu ancak paranın alım gücü ve enflasyon karşısında çiftçi bu kadar mağdur duruma düşmemişti.” dedi.

 

 

5 AYDA ÇİFTÇİNİN CEBİNDEN 680 DOLAR GİTTİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pancar çiftçisine ürün tesliminden sonra 4-5 ay gecikmeli olarak yapılan ödemelerle gelirinin daraldığını söyledi.

Gürer, “Eğer bir pancar üreticimiz 80 ton ürün teslim ettiyse karşılığında 150 bin TL ödeme alacak. Bu ödemeyi 5 Ekim 2023 tarihinde alıp, gidip bu parayla dolar alsaydı 5 bin 440 dolar alabiliyordu. Şimdi bu parayla 4 bin 761 dolar alabiliyor. Yani yaklaşık pancar üreticisinin cebinden 680 dolar 5 aylık süreçte alınmış oldu. Daha yüksek üretim yapıp daha fazla ürün teslim eden pancar çiftçimizin daha fazla kaybı oldu. Çeyrek altın üzerinden de en az 10 altın daha az alabilecek duruma geriledi” diyerek tepki gösterdi.

 

 

TOHUM FİYATLARI DA ARTTI

 

 

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Geçen yılın mart ayında akıllı pancar tohumu 9-12 bin TL iken, şu an bu pancar tohumu 17-21 bin TL aralığına çıkmış bulunuyor. Üreticilerin mazot, tohum, tarla kirası ve gübre gibi üretim girdilerinin fiyatları her gün artarken çiftçinin ürün ödemesini 5 ay geç alması önemli gelir kaybına neden oluyor. Zor şartlar altında üretim yapan çiftçilerin ürün bedellerinin geciktirilip her geçen gün yükselen enflasyon karşısında değerinin düşmesine sebep olmak çiftçilerin üretimden kopmasına yol açmaktadır. Bu sebeple çiftçi ürününü teslim ettikten sonra geçen 15 gün içinde parası hesabına yatırılması yönünde bir düzenlemeye gidilmelidir ki çiftçinin kaybı en aza indirilsin. 2023 yılında düşük taban fiyatı da çiftçiyi zora sokmuştur. Fabrika şekeri işleyip, piyasaya verip, gelirini artırmak için şeker fiyatına zam yaparken çiftçinin içinde bulunduğu durumu dikkate almaması pancar üretimini gelecek süreçte riske sokacaktır” dedi.

Gürer, “10 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ve kota uygulamaları ile şeker pancarında sorunlar yaşanırken şeker fiyatlarında artış ve piyasaya sınırlı arz nedeni ile kendi kendine yeterliliğine rağmen ithalat yapılmak zorunda kalındığında da dikkat çekerek şeker pancar stratejik bir üründür. Bu üründe de yanlış uygulamalar ile sorunlar artmaktadır. Bu süreç tatlandırıcı için daha geniş alan yaratır” diye konuştu.