CHP’li Günaydın: Bu olsa olsa yandaşa rant dağıtma ve akıtma mekanizmasıdır

CHP’li Günaydın: Bu olsa olsa yandaşa rant dağıtma ve akıtma mekanizmasıdır
11 Temmuz 2023 11:55

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda kamu görevlisi olmayan kişilerin ayrılması halinde 2 yıl daha maaş alabilmesini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Günaydın, “Bu olsa olsa yandaşa rant dağıtma ve akıtma mekanizmasıdır” dedi.

 

 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 147 ve 149 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin iptali istemiyle, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Günaydın, başvurusunun ardından Yüksek Mahkeme önünde açıklama yaptı. Günaydın, şunları söyledi:

 

 

“Bugün CHP TBMM Grubu olarak, 147 ve 149 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi başvurularımızı yaptık.

 

 

147 sayılı CBK ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na kamu görevlisi olmadığı halde yönetim kurulu üyesi olarak atanan kişilerin görevlerinin bitmesi ya da görevlerine son verme durumlarının ortaya çıkması halinde; iki yıl süreyle özlük haklarının tümüyle ödenmeye devam edilmesine yönelik bir düzenleme getirilmiştir. Bu düzenlemenin hukukla ve adaletle uyarlı bir tarafı yoktur. Üstelik de herhangi bir olumsuz durumla üyeliğine son verilen kişinin dahi özlük haklarının ödenmesine iki yıl süreyle devam edilmesi kabul edilemez. Bu olsa olsa yandaşa bir rant dağıtma ve rant akıtma mekanizmasıdır. Bu çerçevede 147 sayılı bu CBK’nin iptali amacıyla AYM’ye başvurmuş bulunuyoruz.

149 sayılı CBK’da ise hukuken ya da adalet açısından bize aykırı bir şey olmamasına rağmen yetki aşımı durumu söz konusudur. Çünkü burası Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenecek bir alan değildir. Anayasa uyarınca, yalnızca TBMM’nin yasama faaliyeti ile düzenlenebilecek bir konuyu açıkça CBK kendi düzenleme alanına dahil etmiştir. Bu Anayasa’ya aykırıdır.

Biz hem 147 hem de 149 sayılı CBK’ların iptali ile hukuka uyarlı bir düzenin ve buna bağlı bir iktisadi yaşamın Türkiye’de egemen olmasını diliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nden de bu doğrultuda doğru bir kararın verilmesini takip edeceğiz.”