CHP’li belediye başkanları: Kutuplaşma tuzağına düşmemeliyiz

CHP’li belediye başkanları: Kutuplaşma tuzağına düşmemeliyiz
29 Mayıs 2022 09:49

Van’da kampa giren CHP’li büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları iktidarın kendilerine yönelik soruşturmalarını değerlendirdi, seçimlere hazırlık sürecini anlattı.

 

 

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre CHP’li belediye başkanları Van’da 3 gün süren çalıştayda bir araya geldi. Mevcut çalışmaların ele alındığı, gelecek seçimlere dair değerlendirmelerin yapıldığı çalıştaydaki toplantılara katılan belediye başkanları Van sokaklarında da halkla buluştu.

CHP’li belediye başkanlarıyla Van Çalıştayı’nı, iktidarın CHP’li belediyelere dönük inceleme ve soruşturmalarının amacı ile gelecek genel seçim için nasıl çalışacaklarını konuştuk.

 

 

TUNÇ SOYER: HERKESİN UMUDU VAR, BUNU HİSSEDİYORSUNUZ

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e göre Türkiye’nin sorunları ortak. Van’da da derinleşen ve yaygınlaşan yoksulluk, hayat pahalılığı ile enflasyondan canı burnunda olan insanlarla karşılaştıklarını anlatan Soyer, “İnsanların sabırları tükenmiş. Türkiye’nin her yerinde olan Van’da biraz daha keskin, biraz daha net biçimde görünüyordu. Ama herkesin bir umudu da var ve kimse umudunu kaybetmemiş durumda. Bunu hissediyorsunuz” dedi.

Belediye başkanları, iktidarın CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalarının arttığı bir dönemde toplandı. İktidar kanadından gelen baskılara karşın ‘mazeret üreten’, ‘şikâyet eden’ bir noktada duramayacaklarını belirten Tunç Soyer, “Bizim işimiz tüm bunlara rağmen hizmet üretmektir. Biz hangi koşul olursa olsun, ne kadar baskı olursa olsun, ne kadar sıkıntı yaratırlarsa yaratsınlar işimizi yapmaya devam edeceğiz. Zaten meziyet de orada. Bu koşullarda işini yapabiliyorsan işini yapabiliyorsun demektir. Biz de buna gayret ediyoruz” diye konuştu.

Belediye başkanlarını bir araya getiren çalıştayın ana gündeminin gelecek genel seçimler olduğunu hatırlattığımız Soyer, seçim sathı mahalline girildiğini, uzun bir zamandır Türkiye’nin bu seçimi beklediğini söyleyerek çalışmalarına dair sözlerine şöyle devam etti:

 
“Bu vatandaş açısından çok yorucu bir süreç ve maalesef bu süreçleri yaşadık, bir yıl daha yaşayacakmışız gibi duruyor. Bu kutuplaştırıcı, ötekileştirici ve Cumhur İttifakı’nın kitlesini konsolide etmeye yönelik çalışmaları, toplumun çok ciddi bir şekilde ayrışmasına yol açıyor. Bunu çok tehlikeli buluyorum. Biz Millet İttifakı olarak mutlaka kapsayıcı ve kucaklayıcı bir dili hâkim kılmak zorundayız. Kutuplaşma tuzağına düşmemeliyiz. Seçimlere hazırlanırken en çok dikkat etmemiz gereken meselenin bu olduğunu düşünüyorum.”

 

 

ZEYDAN KARALAR: HALK CEZALANDIRMIYOR, ÖDÜLLENDİRİYOR

 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a göre iktidar kanadının bir kesimi, “Belediyeler başarısız olursa seçimleri alabiliriz” zihniyeti ile tutum alıyor. Bunun bir mağduriyet yarattığını ve bu mağduriyetin halk tarafından ödüllendirildiğini söyleyen Karalar, “Ben iktidarın yerinde olsam ya da yerel meclislerin yerinde olsam belediye başkanlarının önünü açarım. Belediye başkanlarını daraltmak ve sıkmak mağduriyet yaratır. Halk da bunu cezalandırmıyor, ödüllendiriyor” dedi.

 

Zeydan Karalar: Belediye başkanının çalışması vatandaşa hizmettir, kucaklaşmasıdır. Ayrıca bir seçim çalışması yapmasına gerek yok.

 
Deneyimli bir siyasetçi olduğunu, il başkanlığından bugüne sahayı iyi bildiğini belirten Karalar, seçim kapsamında hiçbir eksiklikleri olmadığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yarın seçim olacakmışız gibi çalışıyoruz. Zaten belediye başkanının çalışması vatandaşa hizmettir, kucaklaşmasıdır. Ayrıca bir seçim çalışması yapmasına gerek yok. Belediye başkanları her gün seçim çalışması yapar. Bunun karşılığını da gelecek genel seçimlerde göreceğiz.”

 

 

LÜTFÜ SAVAŞ: DOĞU BÖYLEYSE MİLLET İTTİFAKI İKTİDAR OLUR

 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Van’da halkı yorgun ama umutlu gördüğünü anlattı. Vanlıların, CHP ve Millet İttifakı’nın önümüzdeki süreçte Türkiye’yi yöneteceğini düşündüğünü belirten Savaş, “Biz buradan şimdiye kadar hiç almadığımız kadar hem CHP hem de Millet İttifakı olarak oy alacağımızı hissettik. En az oy aldığımız yerlerde bu coşku varsa diğer yerleri siz düşünün. Doğu’da böyleyse, İç Anadolu ve Karadeniz de değişime hazırsa ilk genel seçimde Millet İttifakı iktidar olur. Genel seçime hazırlanmamız, toplumla fikir alışverişinde bulunmamız açısından bu buluşma çok önemliydi” dedi.

 

 

Lütfü Savaş: Seçim evlere giderek, gezerek aynı zamanda sandıklara sahip çıkarak kazanılıyor. Bütün arkadaşlarımızın bu bilinçte olması lazım.

 
CHP’li belediyelere yönelik iktidarın tutumuna dair, “Kime ne yapılıyorsa bize de, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne de o yapılıyor” diyen Savaş şöyle konuştu:

 
“2014’te ve son seçimde fark atıp kazandık. Öyle olunca da Hatay’ı alabilmek için, bensiz alabilmek için her türlü senaryoyu yapıyorlar. Ama biz bunu toplumla paylaşmıyoruz. Topluma motivasyon ve umut gerekir. Biz de onu yapmaya çalışıyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, müfettiş de gelse mahkemeye de verseler, yanlış yapmadığımız için o mahkemelerden alnımızın akıyla savunmamızı yapıp çıkıyoruz. Mahkemelere baskılar da olsa, kırıntısı da olsa Türkiye’de hala hukuk ve adalet var.”

 

 

Genel seçimler için, “Her gün seçim varmış gibi” çalıştıklarını söyleyen Savaş, genel seçimde tüm birimlerle, ortak çalışma içinde bir sinerji oluşturmaları gerektiğini ifade etti. Savaş, “Bu toplantılar da genel merkez ile belediyeleri birleştiriyor. Seçim evlere giderek, gezerek aynı zamanda seçim sandıklarına sahip çıkarak kazanılıyor. Bütün arkadaşlarımızın bu bilinçte olması lazım” dedi.

 

 

VEFA SALMAN: ‘BEN SARI ÖKÜZÜM BENİ VERMEYİN’ DEDİM

 
Görevinden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman yargı sürecinin sonucunu bekliyor. ‘Zimmet soruşturması’ kapsamında 2020 yılından bu yana görevini yapamayan Salman’a göre yargı süreci kasıtlı olarak uzatılıyor. İçişleri Bakanlığı’nın açığa alma kararını iki ayda bir gözden geçirdiğini, 27 aydır geriye dönmemesi için hiçbir sebep yokken bu yönde karar verilmediğini belirten Salman, “Adaletle bağdaşmayan bir süreç gidiyor. Bütün Türkiye bu adaletsizliğin farkında. Meclis’te çoğunluk oldukları için AK Partili başkanvekili getirdiler. Bir nevi belediyeye çöktüler. İstedikleri gibi at koşturuyorlar” açıklamasını yaptı.

 

 

Vefa Salman: Yalova’da Meclis’te çoğunluk oldukları için AK Partili başkanvekili getirdiler. Bir nevi belediyeye çöktüler.

 
Görevden alınışının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, “Yalova ile antrenman yapıyorlar bu iş İstanbul’a da sıçrar. Ben sarı öküzüm beni vermeyin” dediğini aktaran Salman, “Gelinen noktaya baktığımızda maalesef haklı çıktım. Kendi belediyelerinde yolsuzluklar hat safhada ama her şeyin üstü kapatılıyor” diye konuştu.

 

 

Rutin çalışmalarının Yalova’da devam ettiğini, belediye başkanı olduğu dönem ne yaptıysa aynı şeyleri yapmaya devam ettiğini belirten Salman, “Ben bugün de seçimler için çalışıyorum. Çalıştaydaki toplantıda Ekrem İmamoğlu da, ‘Bizim görevimiz kendi kentimizle sınırlı değil, biz siyasetçiyiz’ dedi. Ben de bu dönemde yedi bölgeyi gezdim. Bundan sonra da tüm Türkiye’yi gezmeye, çalışmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

 

 

ERCÜMENT ÇERVATOĞLU: CHP’LİLERE KURUMLARIN KAPILARINI KAPATIYORLAR

 
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanma” suçlamasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandıktan sonra beraat eden Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu da CHP’nin çalıştayına katılan belediye başkanları arasında yer aldı.

Ercüment Çervatoğlu: Rize’de tek CHP’li olarak, başkanlık kültürünün yıkılması gerektiğine inanıyorum. Bu çerçeve olunca daha fazla baskı geliyor.

 
Savcının beraat kararına itiraz ettiğini söyleyen Çervatoğlu, iktidar kanadının CHP’li belediyelere yönelik tutumuna dair şunları anlattı:

 

 

“Ülke faşist bir anlayışla yönetiliyor. Faşizm de her zaman zulüm vardır. Dün Van’da sahada çalışma yaparken bile özel tim video çekiyordu, tepki gösterdim. ‘Biz sizi koruyoruz’ diyorlar. Kimi kimden koruyorsunuz ki? Bunun var olduğu bir ortamda belediyelerin bundan yoksun kalması mümkün değil. Bu zulmü biz başka türlü yaşıyoruz. Rize’de tek CHP’li olarak, başkanlık kültürünün yıkılması gerektiğine inanıyorum. Bu çerçeve olunca daha fazla baskı geliyor. Belediye ile ilgili yanlış yapıyorsam hesabı sorulsun elbet ama düşüncelerimi ifade ettiğim için, halkı koruduğum için soruşturma açılıyorsa bu faşizmin dik alasıdır. Kurumların da muhalifseniz zulmü var. CHP’lilere kurumların kapılarını kapatıyorlar.”

Genel seçimler için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Çervatoğlu, “Halkın olanı halka sunmak için, demokratik bir ülkede yaşamak için, özgürlüklerimizi tekrar kazanmak için sokak sokak ev ev gezerek, temas kurarak seçim için çalışacağız. Sıradan Ercüment ve örgütlü bir birey olarak çalışmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.