Canonical URL Nedir?

Canonical URL Nedir?
29 Aralık 2022 08:59

SEO kriterleri arasında en önemlilerden biri olması nedeniyle “Canonical URL nedir?” yanıtı sıklıkla merak edilen sorular arasında yer alır. Farklı alan adları altında bulunmakta olan ve daha sonra birleştirme sonucu oluşan kopya içerik sorununun çözülmesi için rel=”canonical” etiketi kullanılmaktadır. Yalnızca Google için değil diğer arama motorları için de canonical uygulanması gerekmekte olup otoriter görünmesi istenilen URL’in belirtilmesi amacıyla kullanıldığı ifade edilebilir. Atalay Sıdar tarafından kurulan ve alanının önde gelen isimlerinden biri olan Simur Digital tüm SEO süreçlerini etkili şekilde planlamakta ve uygulamaktadır.

 

Herhangi bir web sitesi kurulduğu andan itibaren sayfa sayısı artmaya ve büyümeye başlar. Büyümenin devam etmesi aynı zamanda sayfa içeriklerinin tekrarlanması riskini yani web dünyasında kopya içerik ya da duplicate content olarak adlandırılan sorunu beraberinde getirebilir. Birkaç benzer sayfa içinde belirli anahtar kelime sıralamasının olması halinde arama motoru botları hangisi için trafik göndereceği konusunda karmaşa yaşamaktadır. Bu nedenle canonical etiketi kullanımına başvurulmaktadır.

 

SEO kapsamında canonical URL’nin tanımını arama motorlarının otorite olarak görmesi istenilen URL olarak yapmak mümkündür. Canonical temelde web sitesine gelen ziyaretçilerin görmesi istenilen URL olarak tanımlanabilir. Canonical etiketinin kullanılmasıyla birden fazla kopyası olan sayfanın ana URL’i arama motorlarına tanımlanmakta ve kullanıcıların yaptığı arama sonuçlarında ziyaretçiler ilgili sayfalara yönlendirilmektedir.

 

Canonical URL Neden Kullanılır?

 

Canonical URL tekrarlanan içerik sorgusunun engelenmesi amacıyla kullanılan son derece pratik bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Birden fazla bağlantıda benzer içerikler olması halinde bunlardan birinin ana içerik olarak beiirlenmesi ve canonical URL kullanılması mümkündür. Bu sayede kopya içerik ile ilgili olarak arama motorlarından ceza alınmaz. Ayrıca canonical tag ile gösterilen ana içeriğin bulunduğu sayfanın da değeri artar.

 

WordPress altyapısı sunan bir web sitesi sahibi olanların canonical tag kullanması gerekmez. Çünkü Yoast eklentisi bu isteği otomatik olarak uygulama özelliğine sahiptir. Eklenti indirildikten sonra ana içerik olarak tespit edilen sayfada yalnızca canonical URL oluşturulabilir. URL adreslerindeki tek bir karakter farkı dahi arama motorlarında farklı sayfa olarak görülmektedir. Bu nedenle canonical URL kullanılması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Sayfaların farklı adlarla belirtilen çeşitlerine sahip olunması,
  • Web sayfalarının “www” olan ve “www” olmayan çeşitlerine sahip olunması,
  • Aynı içerik sayfasının URL adresinin sonunda  ” / ” ve ” / ” olmayan halleriyle kullanılması,
  • HTTP ve HTTPS içerikli benzer URL olduğunda kullanılması,
  • Site genelinde arama parametreleri için parametreli URL’ler kullanılması,
  • Web sitesindeki aynı içeriğin mobil arayüzden farklı URL’den veya subdomain’den görüntülendiği varyasyonlarının kullanılması,
  • Aynı sayfa içeriklerine değişik etiket veya kategoriler aracılığıyla ulaşılması,
  • Bir web sayfası için AMP’li ve AMP’li olmayan varyasyonların kullanılması,
  • URL’nin default sürümlerinde benzer içerikler sunulması,
  • Benzer içeriklerin hem küçük hem büyük harflerle sunulması.

 

Bunlara ek olarak domainler arasında duplicate content sorunları ortaya çıkması da söz konusu olabilir. İçeriğin paylaşılması gerektiğinde içerikte kendinden referansı olan canonical URL kullanılmalıdır. Bu sayede domainler arasında bu etikete sahip standart sürümü belirlemek mümkündür. Bu tür bir kullanım içeriğin arama motorlarında görünmesini engellemese de orijinal olan sayfanın önüne geçme riski tamamen ortadan kalkmaktadır.

 

Canonical Etiket Nasıl Kullanılır?

 

Canonical kelime anlamı ilgili ya da en basite indirgeme şeklindedir. Bu yüzden görünmesi istenilen en basit ve en önemli içerik sayfası seçilerek canonical URL kullanılmalıdır. Arama motorlarına göre canonical etiketleri, içerikler için sıralama sinyallerinin iyileştirilmesi ve linklerin geliştirilmesi anlamına gelir. URL yönlendirmeleri için 301 kalıcı yöntemini kullanmak mümkün olsa da canonical tag çok daha kolay uygulanabilir.

 

Canonical etiketi kullanımı konusunda çoklu etiketleme ve sayfalarda canonicalization yapılmamalıdır. Ayrıca canonical tag kullanılırken kodlama yazım hatası yapılmaması çok önemlidir. Canonical etiketi, web sitesi sayfalarının HTML kod alanında üst sırada yer almaktadır. Meta açıklama, başlık etiketi ve robot etiketlerinin bulunduğu yerle canonical URL’in eklendiği alan aynı olmaktadır.

 

PDF ya da farklı bir dosya türü için canonical tag kullanılması gereken durumlarda HTTP Header Canonicalization uygulaması yapılmalıdır. Canonical URL temelde son derece kolay bir şekilde kullanılabilir. Uygulamanın birkaç farklı yolu vardır.

 

Canonical link kullanılırken, seçilen bağlantı ögesinin dolaylı yollar içermemesi ve sade şekilde kullanılması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Arama motorları büyük ve küçük harfli URL’leri farklı URL’ler olarak değerlendirir. Bu nedenle canonical tag kullanılırken küçük harf içeren URL’leri kullanmaya özen gösterilmelidir. Bunun için yapılması gereken sunucudaki küçük harfli URL’leri tespit etmek ve o sayfalara etiket vermektir.

 

Web sitesi için SSL sertifikası alındıusa ve web sitesinde hala SSL içermeyen URL’ler bulunuyorsa arama motoru botlarının denetleme sırasında karışıklık yaşaması riski vardır. Canonical etiketi kullanılırken zorunlu kılınmasa da kendinden referanslı olanların kullanımı arama motorlarının ekstra tavsiyeleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda hangi sayfanın dizine eklenmesi isteniyorsa URL dizine eklenirken kendinden referanslı canonical URL kullanılmalıdır.