Çanakkale’de Danıştay kararlarına rağmen on bine yakın ağaç kesildi!

Çanakkale’de Danıştay kararlarına rağmen on bine yakın ağaç kesildi!
22 Nisan 2018 10:48

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Danıştay yürütmeyi durdurma kararına rağmen Cazgırlar Köyü ormanlık alanından ağaç katliamına devam ediliyor. İda Dayanışma Derneği Başkanı Akgül katledilen ağaçların sayısının 10 bine yaklaştığını söyledi.

 

 

Deniz Işık / Cumhuriyet

 

 

Çanakkale’nin Kirazlı Köyü’nde bulunan orman sahasında altın madeni arama şirketlerinin doğa katliamı yargı kararlarına rağmen devam ediyor.

İlin tek içme suyu barajı olan Atiksu Barajı su toplama havzasına 3-4 km. yakınında altın madeni arama çalışmaları için Orman Bölge Müdürlüğü ağaçları kesiyor.

Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin 2010 yılında başlattığı altın madeni arama çalışmalarına ÇED olumlu raporu verilmişti. Şirketin ruhsat alanı kapasite artışına karşı Çanakkale Belediyesi tarafından açılan davaya Danıştay’tan yürütmeyi durdurma kararı geldi.

 

 

Mahkeme kararlarına rağmen kesim devam ediyor

 

 

4 Aralık 2017’de bölgede meşe ve çam ağaçlarının kesildiğinin ihbar edilmesinin ardından sivil toplum kuruluşları acilen toplanarak eylem kararı aldı. STK’lerin açtıkları davalar devam ederken kesimler devam etti. cumhuriyet.com.tr’ye konuşan ve bölgede çalışma yapan İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, “2 Danıştay kararı var buradaki ağaçların kesilmemesi için. Buna rağmen on binlerce ağacı kestiler. Şirket için yeniden ÇED süreci başlayacak. Şehrin tek içme suyu kaynağı olan Atiksu Barajı’nın çok yakınında bu işletme. Altın madeni çalışması çok fazla su harcamayı gerektiyor. İki tane Atiksu Barajı bile bu ihtiyacı karşılayamaz. Görmezden geliniyor bu konu” dedi.

 

 

Orman İdaresi hakkında suç duyurusu

 

 

Tarım Orman- İş sendikası mahkeme kararına rağmen kesime devam eden Orman İdaresi ve Orman Şehircilik İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Teknik ekiple birlikte yapılan ziyaret sonrası da rapor yayınlanacağı duyuruldu.

İda Dayanışma Derneği Başkanı Akgül ise sözlerini, “Bu topraklar, su ve hava satılık değildir” diyerek sonlandırdı.

 

Bölgede 17 şirkete onay

 

Çanakkale’de 17 şirkete daha maden izni verilmiş durumda.