Bodrum’da 2 şişe maden suyunu 30 liraya satıyorlar!

Bodrum’da 2 şişe maden suyunu 30 liraya satıyorlar!
17 Ağustos 2014 18:10

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde turizm sezonunda restoran ve lokantalarda uygulanan yüksek fiyatlara tepki gösteren Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, 5 kişilik bir İngiliz ailenin döner ekmeğe talim ettiğini öne sürerek “İki şişe maden suyunu 30 liraya satıyorlar, acil önlem alınmazsa Bodrum’u bitirirler. Bodrum’a gelen turistler, dünyanın en pahalı yemeğini hatta açıkçası kazığını yiyorlar, biz de çok üzgün ve mağduruz” dedi. Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Ali Kaplan dıa yüksek fiyatlara tepki gösterdi.

 

Bodrum İlçesi’nde yiyecek içecek satışı yapılan lokanta, restoran, kafeteryalarda uygulanan yüksek fiyat politikası turisti de ticaret erbabını da isyan ettirdi. Belediye ve Ticaret Odası’na çok sayıda şikayet yağdığı belirtildi. Son bir ay içerisinde aşırı fiyattan rahatsız olan yerli ve yabancı turistlerden gelen şikayetlerin arttığını belirten Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, “Şikayetleri yüzümüz kızararak dinlemek durumunda kalıyoruz. 2006 yılında bu konu ile ilgili raporlar tutup, sektörün sınıflara ayrılarak fiyatlarının belirlenmesine ve buna aykırı davrananların cezalandırılmasını istedik. Bu esnaf bindiği dalı kestiğinin farkında değil. 30 TL’ye su böreği, 15 TL’ye maden suyu mu olur? Üç kişilik bir aile akşam yemeğini 1500 TL’ye yerse nasıl tatil yapar? Bunu yapanlar sektörün her kesimine büyük zarar veriyor. İki şişe maden suyunu 30 liraya satıyorlar, acil önlem alınmazsa Bodrum’u bitirirler. Bodrum’a gelen turistler dünyanın en pahalı yemeğini hatta açıkçası kazığını yiyorlar, biz de çok üzgün ve mağduruz. Belediye, esnaf odası ve meslek kuruluşları ile acil toplantı yapıp gerekli sınıflandırmaların ayrıca yiyecek içeceklerin alt ve üst sınırlarının belirlenmesini sağlamaktan başka çaremiz yok” dedi.

 

Bodrum’da yaz sezonunda restoran ve lokantalarda uygulanan yüksek fiyatlara bir tepki de Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Ali Kaplan’dan geldi. BESİAD Başkanı Kaplan, “Bodrum’un ticari hayatı yapılacak istatistiklerle, ruhsat sınırlamaları, fiyat denetimleri ile stabil yani bilinen bir düzeye gelmediği sürece bu sıkıntıları hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bodrum’un marka değerine zarar vermeyi sürdüreceğiz. Sivil toplum örgütleri, dernekler odalar ve devlet kurumları bir araya gelerek sektörlerle yaptırım zorunluluğu olan kararlar almadıkça turisti kazıklayan esnaf ağır cezalar almaktan hatta işyerinin kapatılmasından korkmadıkça bu sorun devam eder” dedi.

 

Bodrum İlçesi’nde yiyecek içecek satışı yapılan lokanta, restoran, kafeteryalarda uygulanan yüksek fiyat politikası turisti de ticaret erbabını da isyan ettirdi. Fahiş fiyatlar turistler tepkisini çekmeye, şikayetlerin artmasına neden oldu. Uygulanan fahiş fiyatlara tepki gösteren, 1 fincan kahvenin 15 liraya satıldığını söyleyen Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Ali Kaplan, “Sorun artık o kadar büyüdü ki mikro değil makro projelerle çözülebilir. Şu anda Bodrum’da 14 bin işletme var ve bunların her yıl 3 bin 500’ü iflas edip kapanıyor. Ardından yeni 5 bin işletme daha açılıyor. Yazın 2-3 ay çalışıp yüksek kira ve personel gideri ödemek zorunda kalan işletmeler, turiste acımasızca fiyat çıkartıyor. Zengin turist kapanın elinde kalıyor. Bu zihniyet Bodrum’un bugününü yarınını düşünmüyor” diye konuştu.

 

MARKA DEĞERİ VURGUSU

 

Bodrum ticari hayatında dönen milyarlarca doların aç gözlülerin iştahını kabarttığını söyleyen BESİAD Başkanı Kaplan, “Bodrum’un ticari hayatı yapılacak istatistiklerle, ruhsat sınırlamaları, fiyat denetimleri ile stabil yani bilinen bir düzeye gelmediği sürece bu sıkıntıları hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bodrum’un marka değerine zarar vermeyi sürdüreceğiz. Sivil toplum örgütleri, dernekler odalar ve devlet kurumları bir araya gelerek sektörlerle yaptırım zorunluluğu olan kararlar almadıkça turisti kazıklayan esnaf ağır cezalar almaktan hatta işyerinin kapatılmasından korkmadıkça bu sorun devam eder” dedi.

 

“ALTIN ÇAĞ, HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ İLE BİRLİKTE ÇÖKTÜ”

 

BESİAD Başkanı Kaplan’ın dışında işletmecilerde fahiş fiyatların turistleri kaçırıp, ilçenin marka değerine zarar vereceğini söyledi. 1989 yılından itibaren işlettiği balık restoranı kapatan ve otel işletmeciliğine başlayan 60 yaşındaki Fethi Yüceses, “1990’lı yılların başında Bodrum turizmde altın yılını yaşarken, Yunan adalarında yaşayanlar veya oraya tatile gelen yabancılar, Bodrum ve beldelerine yemek için günübirlik gelip dönüyorlardı. Altın çağ, her şey dahil sistemi ile birlikte çöktü. Otelden çıkan müşteri de kazıklandığını hissedince otelden çıkmaz oldu. Şu anda Bodrum’a tatile gelen, her şey dahil sistemindeki turistlerin sadece yüzde 10’u otel dışına çıkıp geziyorlar. Ama onlar da gördüğünüz gibi döner ekmek tost yiyip, otele geri dönüyor. Bodrum’dan taksiye binerek Torba’daki tesisimize gelen bir turist bizden borç isteyince şaşıp kaldık. Olaya müdahale ettim. Bodrum- Torba arası 6 kilometre. Taksici 750 lira para istiyor. Müdahale ettim. Taksici el frenini çekip aşağı indi, ‘sen karışma’ dedi. Öyle güzel karıştım ki önce hastanelik olduk sonra karakolluk” dedi.

 

BODRUM POTANSİYELİNİ DİĞER ÜLKELERE KAPTIRIYOR

 

Bazı işletmelerin turistlerin adisyonlarına fahiş rakamlar yazdığını söyleyen Yüceses, “Altın yumurtlayan tavuk turist, her gün yumurtlarken, şimdi yılda bire düştü. Yollara ekmek arası döner yiyen, yemeden bir kez pazarlık eden müşteri profili arttı. Çünkü artık Bodrum’a gelen zengin turistler dahi geldikleri yatlarda yiyip içmeye başladılar” diye konuştu. Eşiyle yaşadığı bir olayı ise söyle anlattı:

 

“Balık restoran işletirken deniz ürünlerini günlük olarak en taze şekilde müşteriye sunardık. Hijyen ve fiyatlara dikkat ederdik. Bir gelen turist 4-5 kez daha gelirdi. Otuz yıllık müşterilerimiz vardı. Ancak bu ortamda rekabet gücümüz kalmayınca gecen yıl işletmenin kapısına kilit vurmak zorunda kaldık. Bodrum elindeki potansiyel turisti başka ülkelere kaptırmaya başladı. Bunun için bir an önce önlem alınmalı gerekirse bu fahiş fiyat uygulayanlar deşifre edilmeli. Dürüstlük ve iyi niyet koşulsuz müşteri memnuniyeti zihniyeti oturmadıkça bu sorun çözülmez, çarşıda farklı sektörlerde esnaflık yapanlarda turist otelden çıkmıyor diyerek ağlar durur” dedi.