Bahçeli’ye hatırlatma: Türkiye sandıkla kurulmuştur!

Bahçeli’ye hatırlatma: Türkiye sandıkla kurulmuştur!
10 Nisan 2024 09:10

Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Tolga Şirin, bayram mesajında “Türkiye Cumhuriyeti sandıkta kurulmamıştır, Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır. Herkes aklını başına almalı” diye parmak sallayan Devlet Bahçeli’ye “Türkiye sandıkla kurulmuştur” diye cevap verdi. Şirin, kuruluş tarihini anlattı.
Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün bayram mesajında seçimlere dair bir değerlendirmeye yer verirken ”Türkiye Cumhuriyeti sandıkta kurulmamıştır. Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır. Herkes aklını başına almalı, rüzgar ektiği müddetçe fırtına biçeceğini unutmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Bahçeli’nin tepki çeken sözlerine Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Tolga Şirin’den düzeltme geldi.

 

Şirin sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda “İronik olan şu ki Türkiye sandıkla kurulmuştur” diyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını anlattı.

 

 

Şirin şunları kaydetti:

 

 

“Mustafa Kemal Paşa, 19 Mart 1920’de İllere, Bağımsız Sancaklara ve Kolordu Komutanlıklarına “Temsilciler Kurulu” adına gönderdiği telgrafta Ankara’da olağanüstü yetkili bir meclisin, ulusun işlerini yürütmek ve denetlemek üzere toplanacağını duyurmuş ve bu Meclis için her sancaktan beş üye seçilmesi için on beş gün içinde seçim yapılması çağrısı yapmıştır.

Bu çağrıda her parti, dernek ve toplulukça aday gösterilebileceği gibi, her kişinin de bu kutsal savaşa edimli olarak katılması için bağımsız adaylığını istediği yerden koymaya hakkı olduğu duyrulmuştur.

Bu seçimler sonucunda Ankara’ya gelen vekil sayısı 348’tir.

1919’da Osmanlı genel seçimleriyle oluşan Meclis-i Mebusan’ın işgal güçlerince basılıp dağıtılması üzerine bu meclisin pek çok üyesi de Ankara’ya gelmiş mebus sayısı hızla 437’ye ulaşmıştır.

“Sandık bazen ‘sopa’lansa da 1908’den beri siyasetin merkezinde”
Türk İnkılabı, çağdaşı devrimlerden (kimilerine göre gereğinden fazla) legalist ve meşruiyetçi olmasıyla ayrılır.

Sandık, (bazen “sopa”lansa, bazen “gölge”lense de) 1908’den itibaren siyasetin her zaman için merkezinde yer alır.”