CHP’li Sarıbal: Hatay Valisi İl Seçim Kurulu’nu tehdit etti!

CHP’li Sarıbal: Hatay Valisi İl Seçim Kurulu’nu tehdit etti!
11 Nisan 2024 09:28

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) üyesi Orhan Sarıbal, Hatay’da seçim itirazlarına Valinin müdahale ettiğini söyledi. Sarıbal, CHP’nin Hatay itirazının kabul edilmediğini hatırlatarak, “Vali seçim kurulu yetkililerini arayıp tehdit etti” dedi.

 

 

Türkiye’de yerel seçimler geride kalırken olağan itiraz süreci de sona erdi. CHP, 38 bin 888 geçersiz oy ve 3 bin 389 ölüye oy kullandırıldı iddiasıyla Hatay’daki seçime itiraz etse de bir karşılık alamadı. CHP’nin itirazını hem il seçim kurulu hem de YSK reddetti. CHP’nin itirazının reddedilmesine ilişkin TELE1’de yayınlanan Anında Manşet programında konuşan CHP PM üyesi Orhan Sarıbal, “Vali seçim kurulu yetkililerini arayıp tehdit etti” dedi.

Geçersiz oy ve iki aday arasındaki oy farkının seçimin sonucunu değiştirebilir seviyede olmasına dikkat çeken Sarıbal, “39 bin civarında geçersiz oy var. Aradaki fark 2 bin 600’e inmiş… Tam 15 kat. 39 bin geçersiz oy incelendiğinde seçimin sonucunu değiştirecek yanlış oy çıkabilir. Kütahya’da 5 bin 600 geçersiz oy var. Aradaki fark 602. Seçimin sonucunu değiştirebilir mi? Evet… YSK karar vermeden ısrarla açmak istediler. Açtılar ve 602 olan oy farkımız 571’e düştü. Yine biz kazandık. Burada 9 kat fark var Hatay’da 15 kat” dedi.

 

 

“HATAY İKTİDARIN AĞZINI SULANDIRDI”

 
Hatay’da seçim sonuçlarına doğrudan müdahalenin olduğunu ileri süren Sarıbal, “Hatay’da 100 milyar doların üzerinde maddi kaynağa ihtiyaç var ki bu kent ayağa kalksın. Hatay’da 50 milyar dolarlık yeni yatırım alanı olması gerekiyor ki yeniden ayağa kalksın. Bu aslında bir kenti yeniden ayağa kaldırmak önemli ama belli ki iktidarın ağzı sulanıyor. Oraya açık bir şekilde doğrudan müdahale ettiler. Vali seçim kurulu yetkililerini arayıp tehdit etti. Gecenin geç saatlerinde bizzat baskı yaptı. Doğrudan işin içine girdi Vali. Bu kadar açık. Tek gerekçe ne yazık ki Hatay’ın ayağa kalkmasında rant ilişkilerine dönüştürecek mekanizmanın peşindedir. İktidar az oyla kaybettiği her yere itiraz etti ve kabul edildi. Ama CHP küçük oylarla kaybettiği her yere itiraz etti ama kabul görmedi” ifadelerini kullandı.

 

 

“KENDİ HUKUKUNU YERLEŞTİRMEK İSTİYOR”

 
CHP’nin itirazlarının reddedildiğini söyleyen Sarıbal, “Balıkesir Manyas’da AKP – MHP’ye itiraz etti Seçim kurulu kabul etti. Seçimi CHP kazandı. İtirazı biz yapıyoruz kabul edilmiyor ama AKP – MHP yapınca kabul ediliyor. Ortada bir iktidar yok. Kendi hukukunu dayatmış bir otoriter düzen var. Hukuksuzluk diyoruz ya aslında hukuksuzluk değil kendi hukukunu geçirmek istiyor. Yargı eliyle darbe vardır bu ülkede” dedi.

Seçim sonucunun kurayla belirlendiği Ardahan Çıldır için de değerlendirme de bulunan Sarıbal, “Ardahan Çıldır’da adayımız kazanıyor. Sonra hiç ilgisi olmayan biri sandığa müdahale edip geçersiz oyu geçerli gibi gösterip seçime eşit oy çıkartıyor” dedi.