Anayasa’ya aykırıymış ama yine de destekleyecekmiş

Anayasa’ya aykırıymış ama yine de destekleyecekmiş
15 Nisan 2016 15:28

Önceki günlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nu izliyoruz CNN Türk’te.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

Ağırlıklı konu Ensar vakfının kurslarına devam eden erkek öğrencilere yurt adı altında tutulan evlerde yıllarca devam eden taciz ve tecavüzler.Program bayağı güzel gidiyor. Kemal bey AKP’ye vurdukça vuruyor. Benim de hoşuma gitmiyor değil söyledikleri az bile söylüyorsun devam Kemal ağbi, diye de arada bir ekrana doğru söyleniyorum.

 

Öte yandan da bu sertliğe bir anlam veremedim.

 

Neyse çok geçmeden bu sertliğin nedeni anlaşıldı.

 

Meğerse Kemal bey biraz sonra Akp’nin hazırladığı dokunulmazlık yasa tasarısına destek vereceğini açıklayacakmış, bu açıklamadan önce şöyle CHP’lilerin gazını bir alayım diye Ensar vakfı üzerinden Akp’ye yüklenmekmiş maksadı.

 

Program ilerledi.Konu AKP’nin hazırladığı ve 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine gelindi Veee Kemal Kılıçdaroğlu ağzındaki baklayı çıkardı değişikliğin “Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söyledi.

 

Al haa gel de küçük dilini yutma. Çıkarılan yasaların anayasaya uyumlu olup olmasını kontrol etmekle yükümlü olan ana muhalefet partisin genel başkanı iktidarın çıkarmak istediği m yasa değişikliğini taa baştan anayasaya aykırı buluyor.Anayasa’ya aykırı bulduğu bir yasa değişliğini engelleme yoluna gitmeyeceği gibi ona destek vereceğini beyan ediyor. Yetinmiyor,bu yasa değişikliğinin asıl hedefinde olan HDP’ye de akıl veren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme geliyor. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarlarsa atsınlar. Gerçek demokrasiyi bu ülkeye getirmek için, gereken tüm bedeli ödemeye hazırız. Ciddi bir karar almalı ve herşeyi göze almalıyız. HDP de ‘Evet’ demeli.”

 

Kemal bey’in Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen destek vereceğini söylediği değişiklikte ne var.

 

Anayasa’nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak. Dokunulmazlıklar Anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.

 

13 yıldan bu yana mutlak iktidar gücüne sahip AKP’nin hiç bir şekilde değiştirmeye yanaşmadığı milletvekili dokunulmazlığının bu dönem neden kısmen gündeme getirdi neden temelli çözüme gitmiyor.

 

RTE’nin deyimi ile “dert başka”.Dert 7 Haziran’da başkanlık yolu kesilen RTE’nin bundan HDP’yi sorumlu tutarak HDP kadrolarının burnunu sürtmek istemesidir.

 

HDP’nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘özerklik’ açıklamalarının ‘anayasa suçu’ olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.

 

Erdoğan’ın gündeme getirdiği bir kereye mahsus olacak şekilde yapılmak istenen milletvekilliği dokunulmazlığı yasa değişikliğini anayasaya aykırı olmasına rağmen destekleyeceğim diyen Kemal bey bir kereden bir şey olmaz diyorsa aile bakanından ne farkı kalır.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti organlarının görüşünü almadan “Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceğiz demesi parti tabanında çok geniş tepkiye neden oldu.Taban bu kararın yeni bir Ekmelettin İhsanoğlu vakasına yaratmasından endişe ediliyor.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
CHP seçmeni sandığa küsmez
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler