8 yaşındaki çocuğa polis dayağı Meclis gündeminde

8 yaşındaki çocuğa polis dayağı Meclis gündeminde
18 Eylül 2013 11:30

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, çevik kuvvet polisi tarafından dövülerek hastanelik edilen 8 yaşındaki D.Ö.’den, ailesinden ve kamuoyundan özür dileyip dilemeyeceğini sordu.

 

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Mersin’de “Arkadaşına vur” diyen bir çevik kuvvet polisinin, bu isteğini reddeden 8 yaşındaki D.Ö.’yü döverek hastanelik etmesi olayını meclis gündemine taşıyan Tanrıkulu, “D.Ö.’ye yapılan bu uygulama, orantısız güç kullanımının çok ötesinde, insanlık dışı bir muameledir ve herhangi bir ülkede olsa İçişleri Bakanını istifaya götürür” dedi.

 

Türkiye’de kolluk güçlerinin işkence ve kötü muamelede sınır tanımamasının arkasında, yapılan bu hukuksuz, insanlık dışı uygulamaların neredeyse hiçbir cezai yaptırıma tabi tutulmamasının yattığını savunan Tanrıkulu, “Artık çocukların sokakta güvenli bir biçimde oynamasını bile olanak dışı bırakan bu tür vahşet olaylarına karşı en ağır yaptırımların derhal uygulamaya sokulması gerekmektedir” dedi. Tanrıkulu, Bakan Güler’den şu soruların yanıtını istedi:

 

“D.Ö.’ye insanlık dışı şiddeti reva gören polis memuru görevden alınacak mıdır?

Aradan sekiz gün geçmiş olmasına ve Mersin Emniyet Müdür Yardımcısının söz konusu vahşeti doğrulamasına rağmen neden sorumlu memur görevden alınmamıştır?

Söz konusu polis memuru halen aynı muhitte görev yapmakta mıdır?

Sekiz yaşındaki bir çocuğun bile onurunu koruyup polis memurunun zorlamasına rağmen arkadaşına vurmaması karşısında, insan haysiyetiyle bağdaşmayan tutumuyla çocuğu iç kanama tehlikesi geçirecek kadar döven polis memuru, sizin emrinizdeki kamu personelinin suçlarının cezalandırılmamasına mı güvenmiştir?

Söz konusu olaydan ötürü D.Ö.’den, ailesinden ve kamuoyundan özür dileyecek misiniz?”