400 milyon dolarcık borç

400 milyon dolarcık borç
28 Şubat 2013 21:15

Ordu’ya giden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığı bünyesinde yapımı tamamlanarak hizmete sunulan 5 tesisin açılışı yapıp, 4 tesisin de temelini attı.

 
Giresun’dan karayoluyla Ordu’ya geçen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gülyalı İlçesi’nde yapımı süren Ordu Giresun Havaalanı inşaatını gezip İlçe Kaymakamı Yemen Bayrak’tan çalışmalarla ilgili kısa bir brifing aldı.

Daha sonra Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen Ordu toplu açılış ve temel atma törenine katılan Bakan Eroğlu’na burada eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’de eşlik etti. Bakan Veysel Eroğlu, buradaki törende yaptığı konuşmada IMF’ye olan borçtan dolayı bir dönem Türkiye’nin boynu bükük olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin geldiği noktaya dikkat çeken bakan Eroğlu, “IMF’ye olan borçtan dolayı boynumuz büküktü. Allah’a şükür o günler geriye kaldı. Enflasyon canavarı diye canavar vardı biliyorsunuz şimdi artık enflasyon canavarı yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde İSKİ Genel Müdürüyken bir gecelik faizin yüzde 500 olduğu günleri hatırlıyoruz. Bizden önce devletin borçlanma faizi, kısa vadeli borçlanma faizi yüzde 63 idi. Şimdi yüzde 6.2’ye indi ve süresini de uzattık. IMF’ye olan 23.5 milyar dolardan dolayı her IMF heyeti gelince sanki devlet başkanları gibi karşılanırdı. İsteklerini kabul ettirip ülkeyi terk ederdi. Ama o günler geride kaldı” diye konuştu.


 
IMF’ye 400 milyon dolarcık rakam kaldı diyen Bakan Eroğlu şöyle devam etti: “Türkiye bizden borç istemeye mecbur kalacak düşüncesiyle her türlü şartı kabul ettiririz diye geldiler. Ama başbakanımızın gerçekten dik duruşu karşısında geri çekilip gittiler. Neticede bir IMF’siz yolumuza devam ettik. Şimdi 23.5 milyar dolardan başbakanımız geçen gün açıkladı sadece 400 milyon dolarcık bir rakam kaldı. Onu da vadesi gelince ödüyoruz. Mayıs ayında bitecek. Nereden nereye… Borç alırken şimdi borç veren bir Türkiye var. Sadece dış borçları ödemekle kalmadık. Türkiye’nin 10 yıldaki kat ettiği mesafeyi söylüyorum. Geçmişten devletin millete borcu vardı. Zorunlu tasarruf fonu. Bütün paralar ödendi, devletin millete borcu olmaz.”