Siyasiler, Suriye müdahalesinde geri adım atılmasını değerlendirdi

Siyasiler, Suriye müdahalesinde geri adım atılmasını değerlendirdi
11 Eylül 2013 08:15

Müdahale için çalışma yürüten ülkelerin geri adım atmasının Türkiye’ye yansımasını değerlendiren Gürsel Tekin, “AKP duvara tosladı” dedi.

 

ABD başta olmak üzere diğer bazı ülkeler Suriye lideri Beşar Esad’a elinde bulunduğu öne sürülen kimyasal silahları teslim etme çağrısı yaptı. Bunların teslim edilmesi halinde de müdahalenin durdurulacağı açıklandı. Bu çerçevede saldırı hazırlığı yapan ülkeler, geri adım attılar. Buna rağmen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir televizyon programında, Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası denetime bırakılması teklifinin Türkiye’yi tatmin etmeyeceğini söyledi. Davutoğlu, “Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa, Beşar Esad’ın bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur” dedi.

 

KENDİ ÇIKARLARI ÖNEMLİ

 

rsel-Tekin_1d73f4d2-058c-4bcd-bdd3-c1188e2a2f54_4_D17915AC-1550-4F9A-B09B-038475A84AA8

 

Bu gelişmeler Suriye’nin vurulması için büyük çaba yürüten AKP iktidarını zor durumda bıraktı. Böylece, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın baş danışmanı İbrahim Kalın’ın deyimiyle “değerli yalnızlığa” itildi. Gelişmeleri değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan’ın politikalarının iflas ettiğini belirterek, “İç politikada da dış politikada da AKP duvara tosladı” dedi. Tekin, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin değil AKP’nin çıkarlarını düşündüğünü söyledi. Tekin, şöyle konuştu: “Türkiye’nin milli menfaatlerinden önce AKP’nin çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar. Bu İslam coğrafyasında ’Haçlı seferi için müttefik arıyorum. Bana kim müttefik olacak. Burayı dağıtmak istiyorum’diyen bir anlayışın karşısında Türkiye’de herkesin dimdik durması gerekiyor. Bütün ülkelerde özellikle ABD kamuoyu yüzde 58 savaşın karşısında. Bundan dolayıdır ki Obama temkinli. Bizdeki kamuoyu araştırmalarına baktığınızda da bu kararın çıkması mümkün değil. Ne yazık ki kendilerinin övünçle izledikleri politikalarda tek başlarına kaldılar. Allah Türkiye’yi bunlardan korusun.”

 

İŞ BİRLİĞİ ŞART

 

şükrü-elekdağ-370129356515172070783

 

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ da Suriye’ye yapılacak askeri müdahalenin çözümden çok sorun getireceğine dikkat çekti. Elekdağ, “Kimyasal silahların teslim edilmesi, Amerika’nın yapacağı kısıtlı askeri müdahalenin durdurulması son derece iyi bir teklif” dedi. Elekdağ şöyle devam etti: “Bu iyi bir formül. Türkiye, Amerika, Rusya, İran’la karşı karşıya. Eğer bir çözüm aranıyorsa. Türkiye, Rusya ve İran’la iş birliği yapması gerekir. İş birliği olmadan bu konuya çözüm bulunamaz. Türkiye açısından bu sonuna çözüm bulunması için bölgede dökülen kanın durması için bu işbirliği şart.”

 

BÖYLE MACERAPERESTLİK GÖRÜLMEDİ

 

537510

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tutumunu boş kabadayılıkta ısrar olarak değerlendirirken, Suriye’ye müdahale konusunda Başbakan’ın ısrarcı tutumunu eleştirdi. Başbakan Erdoğan’ın Suriye’ye müdahaleyi seçim malzemesi olarak kullanmak istediğini anlatan Öztürk, “Seçim yaklaştıkça elinde başka bir malzeme kalmadı. Başbakan oraya buraya giderken kafasına taş düşmüş de olabilir. Böyle bir maceraperestlik bugüne kadar görmedik” dedi. Öztürk şöyle devam etti: “Devleti yönetenler devlet adamlığı kisvesini giyememişler ise bu ülkenin başına böyle talihsizlikler gelir. Bugünden vereceğin bir kararın bundan birkaç yıl sonraki etkilerini hesaba katamıyorsun isen milletin mukadderatıyla oynuyorsun demektir. ABD, Esad’dan sonrasını düşünüyor. Esad’dan sonrasına kendisi hakim olamadığı için Esad’ı bunlara tercih edilir vaziyette görüyor. Devlet politikası olarak değerlendirip kendi menfaatlerini düşünüyor. Bizimkisi ise boş bir kabadayılığın peşinde bundan önce söylediği sözlerini esiri olmuş onların yerine gelmesi için çırpınıyor. Aklı maceralarla dolu, Allah bu milletin yüzüne bakasın da bu milleti bir maceraya sürüklemesin.”

 

Yeniçağ