Operasyondan anlaşılan

Operasyondan anlaşılan
31 Ocak 2018 17:30

Afrin’de 20 Ocak’dan beri süren operasyona dair gelen haberlerin toplamından şu görülüyor ki…

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 
TSK’nın şu ana kadar ilerlediği alan, PYD’nin henüz yerleşmediği ama yerleşmek için altyapı hazırlamakta olduğu bir bölge.

 
Haberlerin görsellerinden hatırlarsanız, birçok tepede bölgede sürmekte olan inşaatlar var.

 
Yani, PYD-PKK halen oraya tam yerleşmemiş ama oralara doğru ilerlemeyi planlıyor.

 
Yerleşmeden önce de hazırlık kapsamında tüneller, saklanacak yerler vs. inşa ediyor.

 
Operasyonun şu ana kadar süren bölümünün esasen yerleşimin tam olmadığı alanlarda olduğu anlaşılıyor haberlerden.

 
Ve, bu alanlarda nüfus da pek yok.

 
Zaten yine haberlerin görsellerinde görülüyor ki, burası bir nevi bir no man’s land, yani kimsenin hakim olmadığı bir toprak.

 
Esad hükümetinin çıkan iç savaş nedeniyle hakimiyetini yitirdiği ama başka bir hakimiyetin de henüz tesis edilmediği bir ara alan, yani Türkiye sınırı ile Afrin arasında boş sayılabilecek bir alan.

 
Şimdi, görülen o ki, Afrin operasyonun asıl bölümü bundan sonra, yani gerçekten de PYD’nin yerleşik olduğu ve içinde halk nüfusunun da yaşadığı içeri noktalarda olacak ve Afrin operasyonunun askeri mahiyeti asıl bundan sonra belli olacak.

 
KUVAYI MİLLİYE İMİŞ

 
Erdoğan ÖSO’yu dün grup toplantısında Kuvayı Milliye’ye benzetti.

 
Türk Milleti’ne ve bu toprakların tarihine hakaret bu.

 
Size internetten alıntı yapacağım şimdi Kuvayı Milliye’nin kimlerden müteşekkil olduğu hakkında.

 
1-1.Dünya savaşında yurdumuz işgal kuvvetleri tarafından işgal edildiğinde Kilis yakınlarına gelen 6 tabur İngiliz müfrezesi kışı Kilis’ te geçireceklerini bildirerek 6 Aralık 1918 günü Kilis’ e yerleştiler. 22 Ekim 1919 tarihinde İngilizler Kilis’ ten çekilerek yerlerini Fransızlara bıraktılar. Tunus, Cezayir, Siyam Madagaskar ve Ermeni asıllı Fransız işgal kuvvetleri Kilis’i fiilen işgal etmiştir. İlk “Kuva-i Milliye” olarak nitelenen gruplat Fransızlarla karşı yıldırma harekatına geçerler. Pek çok şehit vererek boğaz boğaza süngü çarpışmaları olur. Düşmana büyük kayıp verdiler. 20 ay süren mücadele sonunda Fransızlar çekileceklerini bildirdiler. Kuva-i Milliyecilerimiz Albay Polat Bey önderliğinde 7 Aralık 1921 günü Kilis’ e girdiler. Hükümet konağındaki Fransız bayrağını indirerek sonsuza kadar dalgalanacak Türk Bayrağını çekerler.

 
2-Şehit Sakıp Bey, 1889 yılında Kilis’te doğdu. Ruhizade Rahim ağa’nın oğludur. Beyrut ve Halep’te Polis Memurluğu yaptı.Kilis’in işgali ile birlikte memuriyeti terk ederek, Kilis’te Milli Mücadeleye katıldı.Kuvva-i Milliye Başkanı Albay Kamil Bey ile irtibat kurarak önemli görevler üstlendi. Suriye topraklarında kalan Berk Ovasında Fransız birlikleri ile çarpışırken 25 Mart 1920 tarihinde şehit oldu. Şehit Sakıp Bey’in mezarı 1921 yılında imzalanan Ankara itilafnamesi ile Türkiye -Suriye sınırı çizilince Suriye’de kalmıştır. 1935yılında naşı Kilis’e getirilerek, Şehitler Abidesine defnedildi.

 
3-Suvari Yüzbaşı Kamil Polat Bey, Sivas Kongresinden sonra direniş güçlerinin başında görev almak için Kilis’e geldi. 28 Mart 1920 tarihinde Kilis – Antep yolu savunmasında, Elmalı Köprüsünde Şahin Bey’in şahadetinden sora, mahiyetindeki birlikler dağılmıştı. Polat bey’in etkili çalışmaları sonucu Kuvva-i Milliye’nin toparlanması sağlandı. Polat bey Kilis’in kurtuluşunda da çok önemli hizmetler yapmıştır.

 
4-Asıl adı Tahirzade Mehmet’tir. Müslüman Bey O’nun Kod adıdır. 1919 yılında Fransızlar Güneydoğu Anadolu Bölgesini İngilizlerden devralıp işgal ettiğinde Müslüman Bey, Kuvva-i Milliye birliklerini teşkilatlandırarak, işgallere karşı müfreze kumandanı olarak savaşmıştır. Müslüman Bey; Cercik (Polatbey Köyü) Müfreze Kumandanı olarak Kilis’in kurtuluşunda çok önemli görevler ifa etmiştir. Kilis’te Müslüman Bey adını taşıyan bir Mahalle bulunmaktadır.

 
5-Kartal Bey, 1875 yılında Kilis’te doğdu. Asıl adı Mehmet Zühdü olup, Kartal kod adıdır. 1902 yılında Asteğmen olarak Halep’te görev yapmıştır. I. Dünya Savaşında ise Yüzbaşı olarak savaşa katılmıştır. Kilis işgal edilence; Mustafa Kemal O’nu Kilis, Antep Maraş Urfa, Halep Müfreze Kumandanı olarak görevlendirmiştir. Kilis’te Kuvva-i Milliye’nin örgütlenmesinde büyük katkıları olmuştur. Kartal Bey daha sonra Mustafa Kemal’in emriyle Antep’te işgal birlikleri ile savaşmıştır.

 
İnternette verilen bilgiler çok uzun, hepsini yazamam.

 
Ama şu kadarı bile gösteriyor Kuvayı Milliye’nin ne olduğunu ve ÖSO lafıyla yanyana getirilemeyeceğini.

 
Kuvayı Milliyi örneklerde görüldüğü gibi yerel toprağın içinden ve kendi kendine başlayan bir milli hareket ve kahramanları tamamen yerli Türkler.

 
ÖSO ise, kendiliğinden işgale karşı örgütlenmemiş, kendiliğinden bir vatan savunması içinde olmamış, hatta çoğu kaçmış.

 
Ki, ÖSO ancak bir dış gücün liderliğinde adım atabilen bir yapı.

 
Kuvayı Milliye ile ÖSO arasında kalibre, kalite, ahlak ve kişilik mukayeyesi yapmaya gerek bile görmüyorum.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan