Nasır Tedavisi Seçenekleri

Nasır Tedavisi Seçenekleri
28 Eylül 2020 18:00

Genellikle ayak tabanında meydana gelen nasır, ağrılı hale gelebilen kalınlaşmış deri tabakasıdır. Kronikleşen sürtünme ya da aşırı basınçtan kaynaklanır ve özellikle yürürken çok rahatsız edici olabilir. Daha çok, uygun olmayan ayakkabılar giymekten kaynaklanır. Nasır tedavisinde uzman bir doktor, nasırı törpüleyerek tedavi edebilir ve tekrarlamasını önlemek için tavsiyelerde bulunabilir.

 

Nasır Neden Oluşur?

Ciltte tekrarlanan bir sürtünme ya da basınç varsa, bu oradaki derinin kalınlaşması ve sertleşmesine neden olur.

  • Sürtünme ya da basıncın en yaygın nedeni, ayak parmaklarının üzerinde ve küçük parmağın yanında nasırlara neden olan sıkı ya da ayağa tam oturmayan ayakkabılardır.
  • Çok fazla yürüme ya da koşma da ayak tabanında nasıra neden olabilir.

Ayağınıza tekrar tekrar baskı uygulayan spor ya da aktiviteler yaparsanız, bu da nasır geliştirme riskinizi arttıracaktır. Çok belirgin kemikli ayak parmaklarınız, ince bir deriniz ya da ayaklarınızın ayakkabının içerisinde daha kolay sürtünmesine neden olan herhangi bir deformasyon varsa, nasır gelişme riski daha yüksektir.

Nasır Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Nasır, çoğu zamanağrısızdır; ancak, ağrılı bir nasır gelişmesi durumunda en iyi seçenek, uzman bir doktordan yardım almaktır. Özellikle şeker hastası ya da yaşlıysanız, nasıra kendi başınıza dokunmamalısınız. Nasır tedavisi için seçenekler şunları içermektedir:

  • İlaç Tedavisi

Nasır üzerinde kalınlaşmış, ölü deri tabakasını kimyasal olarak ayrıştıran farklı ilaçlar vardır. Bunlar, genellikle salisilik asit içerir. Bu ilaçlar ile, kalınlaşan cildin üst kısmı soyulmaktadır. Bu, nasırı daha az rahatsız edici hale getirecektir.

Bu ürünler işe yarasa da, dolaşım bozukluğu ya da şeker hastalığı söz konusuysa, uzak durulmalıdır. Bunun nedeni, salisilik asit kullanımına bağlı olarak cildin iyileşme süresinin uzaması ve bunun da ülser gelişme riskini arttırmasıdır.

  • Cerrahi

Tekrarlayan sorunlara neden olan bir nasırınız varsa ve diğer seçenekler başarısız olursa, bir cerrahi operasyon önerilebilir. Örneğin; deforme olmuş bir parmağı düzeltmek ya da ayak parmağından dışarı çıkan sorunlara neden olan bir kemiğin bir kısmını kesmek için bir operasyon gerekebilir. Bir cerrahi müdahaleye ihtiyacınız varsa, bir uzmandan fikir almak en iyisidir.

-Radyofrekans Yöntemi

Nasır çekirdeğine radyofrekans yöntemiyle ısı enerjisi verilerek yok edilmesi suretiyle tedavi gerçekleşmektedir. Bizzat uzman doktorlar tarafından titizlikle uygulanması gereken bu yöntem nasır tedavisinin kalıcı çözümü için son yıllarda en çok tercih edilen en modern yöntem olarak kabul görmektedir. Bu işlem sırasında hasta herhangi bir acı hissetmediği gibi operasyon sonrasında hemen günlük hayatına geri dönebilmektedir.

Nasır Enfekte Olursa Ne Olur?

Nadiren de olsa, bir nasır enfekte olabilir. Bunun olması durumunda, nasır daha ağrılı hale gelir ve etraftaki deri ağrır ve kızarır. Böyle bir durumda, doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerebilir.

Kaynak: Climed ( www.climedklinik.com )