Marangoz Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Marangoz Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
25 Mayıs 2020 19:48

Mutfağınıza yaptırmak istediğiniz dolaptan tutun da ufak bir mobilya eklentisine kadar bir çok alanda marangozlara ihtiyaç duyuyoruz. Fakat ustalık gerektiren her meslekte olduğu gibi marangozlukta da işin erbabını bulmak önem arz ediyor. Üstelik bazen işini iyi yapması da yetmiyor, kullandığı malzemenin sizi uzun yıllar idare edecek kalitede olması gerekiyor.

Doğru marangoz seçerken, dikkate almanız gereken bazı önemli detaylar vardır. Bu yazıda usta marangozlara sorarak edindiğimiz bilgileri size adım adım aktaracağız.

Öncelikle dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  1. Esnaf değil, zanaatkar bulun
  2. Spesifik bir alanda uzmanlaşmış bir marangoz bulun
  3. Malzemeler hakkında çok vakit geçmeden konuşun
  4. Gittiğiniz her marangozdan ayrıntılı bir fiyat teklifi alın
  5. Peşin ödeme yapmaktan kaçının

İsterseniz bunların her birine biraz daha derinlemesine bakalım.

 

  1. Esnaf değil, zanaatkâr bulun

r1

Bu durumda karşınıza çıkması muhtemel en büyük sorun kendini zanaatkar olarak tanıtan esnaflardır. Evet doğru duydunuz, kendini marangoz hatta ahşap oymacı, dolap ustası şeklinde tanıtan fakat aslında bu işin daha çok ticaretini yapan insanlar bulunmakta.

Demek istediğimiz bazı insanlar, işleri alırlar ve başkalarına yaptırırlar. Örneğin projenin maliyetini düşürmek için masif ahşap döşemelerini döşemek için bir marangoz olmayan bir tamirci kiralarlar. Ancak, burada marangoz olmayan birisi daha yolda sorunlar yaratarak, zaman içerisinde meydana gelecek deformasyonları göz önüne almadan işi tamamlayabilir. İş bittikten sonra ise tamiri çok zor (bazen imkansız) olabilir.

Ayrıca işe ticari olarak yaklaşanlar ise genellikle bir an önce işi yapıp nasıl olursa olsun teslim etmeye bakabilirler.

  1. Spesifik bir alanda uzmanlaşmış bir marangoz bulun

r2

Evet kişi ahşap üzerine çalışıyor olabilir fakat hangi mobilyaları üretiyor? Belki mutfak dolapları konusunda uzman, belki sanat eserleri ortaya çıkarıyor, ya da hayatını ahşap oymaya adamış olabilir.

Marangoz arıyorsanız, özel bir alanda çok fazla deneyime sahip birini bulmaya ayırdığınız zamana acımayın, emin olun buna değer. Mesela sadece mutfak yapan marangozlar var (yaptıkları şey sadece bu) ve eğer mutfağınızı yenilemek istiyorsanız bu tür bir zanaatkara mutfak yaptırmak gerçekten iyi bir fikir olacaktır.

Geleneksel olarak baktığımızda, bir marangoz oluşturur, yani inşa eder. Ahşap yapılar için pencere çerçeveleri, kapılar, merdivenler…  Bir marangoz, bu gibi malzemeleri üreten, gerektiğinde tamir eden kişidir ve genelde bunların birine veya bir kaçına odaklanır. Hatta eskiden sadece ahşap ev yapımı üzerine uzmanlaşmış marangozlar bulunmaktaydı (hala var olsalar daartık genelde bungalov üreticisi adı altında butik bir takım işletmeler yapıyor bunu).

Bununla birlikte bazı marangozlar zamanla demonte mobilyalar üretme, özelleştirme konusunda uzmanlaşmıştır. Hatta IKEA, Koçtaş gibi yerlerden aldığınız mobilyaları hızlıca kurabilirler. Burası biraz tartışmalı bir konu olduğundan çok girmek istemiyoruz fakat kendileri bu alanda uzman olduklarından demonte ürününüzün montajını hızlı ve uygun fiyata yaptırmak için uygun adaylardır. Fakat eğer ham ahşap üzerine çok deneyimleri yoksa yoksa masif bir dolap yaptırmak için uygun aday değildirler.

  1. Mobilya malzemeleri hakkında öncesinden konuşun

r3

Malzemeleri siz mi alıyorsunuz yoksa o mu temin edecek? O temin edecekse ne kadar ve hangi malzemeleri kullanacak? Nereden alacak? Bunların hepsi öncesinden net bir şekilde konuşulması gereken konular.

Bir mobilya inşa edilirken ustanın ustalığı kadar, hatta bazen daha bile önemli bir husus varsa o da malzemenin kalitesidir. Bu anlamda mobilya malzemeleri satan online mağazalara başvurabilirsiniz. Hem uygun fiyatlı ürün bulma ihtimaliniz artar, hem de mobilya aksesuarları, hırdavat malzemelerine aşina olursunuz. Özellikle malzemelerin ve işin yabancısı birisi iseniz tam anlamıyla fiyatlara ve malzemelere hâkim olmanızı sağlayacaktır. Hatta bu tedarikçilere danışabilir, onların da bu süreçte fikirlerini alarak hem marangozunuzun hem de satıcının görüşleriyle daha isabetli malzeme seçimleri yapabilirsiniz.

Özellikle büyük bir proje için bir marangozla anlaşıyorsanız bu madde özellikle önemli (örneğin, ev döşeme). Kullanılacak malzemenin ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılayacağından emin olun. Örneğin “masif meşe döşeme”, birçok şekil, kalınlık, form ve renkte gelir. Ve bu, daha düşük kaliteli malzemeler kullanarak paradan “tasarruf” yapmayı planlayan herkesi ayıklamanıza yardımcı olacaktır. Şöyle düşünebilirseniz 14 milimetrelik malzeme ile 22 milimetrelik malzeme arasında yaklaşık bir buçuk kat fiyat farkı vardır. Fakat bu fark marangozun fiyat teklifine yansımayabilir.

  1. Gittiğiniz her marangozdan ayrıntılı teklif alın

r4

İşi vermeyi düşündüğünüz her marangoz ilgili tüm potansiyel maliyetleri ayrı ayrı detaylandıran bir teklif sunmalıdır. Marangozlukta maliyet, işçilik ve malzeme anlamına gelir. Bazı durumlarda atık toplamayı ve iş alanının temizlenmesini de düşündüğünüz çalışmaya göre fiyatlandırmaya dâhil edebilirsiniz.

Ayrıca teklifi sunan muhatabınızın fiyatı detaylı açıklamaya yaklaşımı da önemlidir. Ne kadar şeffaf bir fiyat politikası izleyip izlemediği de ayrıca bir değerlendirme unsuru olmalıdır.

  1. Peşin Ödeme Yapmaktan Kaçının

r5

Bu sadece marangozlukla alakalı değil, genel bir iş ihalesi durumunda sıkça karşılaşılan bir durum. Ön ödemeli işlerde iki potansiyel sorun bulunmakta:

 

  1. Muhatabınızı tanımıyorsanız ve herhangi bir duyumunuz yoksa güven problemi doğmaktadır. Bu en tehlikeli durumdur.
  2. İşin doğası gereği insanlar ödül – ceza mantığıyla çalışırlar. İş öncesinde yapılan ödemeler çalışma tamamlandıktan sonra çalışanı motive edecek unsuru ortadan kaldırdığından ötürü mantıklı bir hareket olmayacaktır.

Aslında insanın parayı önceden de alsa sonra da alsa her halükarda işini doğru yapması etik bir zorunluluk, bu doğru. Fakat bu durum bir yana, ödeme şekli ve zamanını insanların iş yapma motivasyonunu etkileyen bir faktör olarak değerlendirirseniz, hem siz hem de işi yapan kişi tarafından kazançlı bir durum ortaya çıkacaktır.